ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Όταν η Παναγία ευλογεί...(εικόνες)

Το Κέντρο Νεότητας της Ι.Μ. Γρεβενών πραγματοποίησε και φέτος την καλοκαιρινή του προσκυνηματική εξόρμηση.


Μία εξόρμηση που συμβαίνει στα τέλη Αυγούστου, με σκοπό την συνύπαρξη, την αλληλοπεριχώριση, την άσκηση υπομονής, την προσκυνηματική διάθεση, την συνεργασία, την διακονία και πλήθος άλλων στοιχείων που καθιστούν αρμονική την συμβίωση ενός ανομοιομορφούς μικρού πλήθους ανθρώπων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός. Δηλαδή, κάτι σαν ένα σταυρόλεξο για δύσκολους λύτες. Παρόλα αυτά, η λύση δίνεται πάντοτε από τον ουρανό. Κι όταν μιλάμε για τον μήνα Αύγουστο, τότε σαφώς ο νους πηγαίνει στο ιερό πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Μητέρας του Χριστού αλλά γι’ αυτό και δικής μας μάνας.





Η φετινή εκδρομή μας είχε προορισμό τον νομό Λακωνίας. Με ορμητήριο τους Μολάους και την φιλόξενη δημοτική αρχή, διαπιστώνουμε από την αρχή πως ο Θεός δεν σκέφτηκε λακωνικά, όταν ευλογούσε τον τόπο αυτό, αλλά τον γέμισε πλουσιοπάροχα, στολίζοντάς τον με τον κυρίαρχο Ταΰγετο, τον ευεργετικό ήλιο, τον ανάλαφρο αέρα, την πλούσια γη με πολύτιμα πετράδια τις ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές. Επιχειρούμε επίσκεψη στην πόλη της Σπάρτης, για να γνωρίσουμε από κοντά τον αρχαίο ήρωά της, τον Λεωνίδα, τον πολιούχο Όσιο Νίκωνα τον Μετανοείτε, αλλά και το ευλογημένο δέντρο της ελιάς, στο Μουσείο της Ελιάς. Ανεβαίνουμε στην βυζαντινή καστροπολιτεία του Μυστρά, όπου ο υπεύθυνος του Κέντρου Νεότητας της Ι.Μ. Σπάρτης π. Ευστάθιος, με τους συνεργάτες του, μας ξενάγησαν και μας οργάνωσαν εκπαιδευτικό παιχνίδι. Αλλά, επίσης, γινόμαστε μάρτυρες της αναβίωσης της ενθρόνισης του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στο ίδιο σημείο που αυτό συνέβη πριν από 600 περίπου χρόνια.

Συνοδευόμενοι από τα δελφίνια του Μυρτώου πελάγους, βάζουμε πλώρη για το νησί των Κηθύρων, που εμείς τα βρήκαμε… Σκοπός, να προσκυνήσουμε την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα, ένα προσκύνημα της Παναγιάς μας στην άκρη της Ελλάδος. Η χάρη της εμφανής, αφού, παρόλα τα πειρασμικά προβλήματα με τα καράβια, Αυτή μας έδωσε λύση, ώστε να Την επισκεφτούμε, αλλά και να γνωρίσουμε από κοντά τον γλυκύτατο και απλότατο Σεβασμιώτατο του τόπου, κ. Σεραφείμ, το κάστρο της χώρας και της άγριας ομορφιάς παραλίες του νησιού και τα ανεμοδαρμένα κακοτράχαλα βουνά.

Σκεφτόμαστε να χαλαρώσουμε με ένα μπάνιο σε μία από ομορφότερες παραλίες του κόσμου, την Ελαφόνησο. Εκεί είναι που αναφωνείς πως… η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο. Μέχρι που αποφασίζεις να ανηφορίσεις την φυλαγμένη από την φθορά του χρόνου πολιτεία της Μονεμβασιάς. Ακόμη συναντάς βυζαντινούς βιγλάτορες που υπερασπίζονται το κάστρο από τυχάρπαστους πειρατές. Χάνεσαι στα σοκάκια, ανάβεις κερί στον Χριστό τον Ελκόμενο, ανεβαίνεις στο κάστρο, η ιστορία σε συνοδεύει κι όταν φτάσεις ψηλά στην Αγία Σοφία, αγγίζεις το πέλαγος και τον ουρανό μαζί. Εκεί πια ένα κομμάτι της ζωής σου έχει ολοκληρωθεί. Και αυθόρμητα σιγοψυθιρίζεις τους στίχους του εν Μονεμβασία τεράστιου ποιητή Γ. Ρίτσου: ‘Άρα άξιζε να υπάρξουμε, για να συναντηθούμε…’

Περιδιαβαίνουμε την λακωνική Μάνη, το Γύθειο, την παραλία του Ναυαγίου, το Σπήλαιο του Διρρού και φτάσαμε το πέτρινο γραφικό μανιάτικο χωριό της Αρεόπολης. Ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος, μας υποδέχεται με μία μεγάλη αγκαλιά. Εκεί λαμβάνουμε κουράγιο αρκετό, γιατί διαπιστώνουμε πως υπάρχουν και πιο δύσκολες καταστάσεις από τον δικό μας τόπο, αλλά και γιατί η Ελλάδα ακόμη αντιστέκεται. Η ημέρα κλείνει στην Ι.Μ. Ζερμπίτσας, στους πρόποδες του αγέρωχου Ταΰγετου, όπου πανηγυρίζουμε την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προσκεκλημένοι του Μητροπολίτου Σπάρτης, κ. Ευσταθίου. Πραγματικό πανηγύρι πνευματικής ευφροσύνης. Δεσπότης Πατέρας με λόγο στοργικό. Ευλαβείς ιερείς σε λειτουργική ανάταση. Λαός σε πολύτιμες στιγμές δέησης … Ω, παίδες ευλογείτε, ιερείς ανυμνήτε, λαός υπερυψούται εις πάντα τον αιώνα…

Αναχωρώντας, δεν λησμονούμε να καταθέσουμε λίγη από την καρδιά μας στο ιστορικό μοναστήρι των Αγίων Τεσσαράκοντα, όπου ο Γέρος του Μωριά γονάτιζε συχνά, αιτούμενος την ελευθερία της πατρίδας. Ενώ τελευταίος σταθμός προς την επάνοδό μας η Αρχαία Κόρινθος, όπου ο απόστολος των Εθνών την μεταμόρφωσε από αμαρτωλή πόλη σε αγιασμένη πολιτεία.

Η εκδρομή μας φτάνει στο τέλος. Μία γλυκιά θλίψη μας περιβάλλει. Η καρδιά νοιώθει πλήρης. Η ευλογία πλημμυρίζει την ζωή μας. Η Παναγία αγκαλιάζει την ύπαρξή μας. Ένα όμορφο παρελθόν μας προδιαθέτει… για ένα όμορφο μέλλον.










Από το Κέντρο Νεότητας
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου