ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Τι λέει η Εκκλησία για την πολιτική κηδεία και την καύση




«Έλλειψη σεβασμού και φροντίδας προς το ανθρώπινο σώμα η αποτέφρωση»..


Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που επιλέγουν την πολιτική κηδεία. Τελευταία, που η καύση των νεκρών για πολλούς θεωρείται μόδα ή στάση ζωής, είναι απαραίτητη η πολιτική κηδεία, αφού η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει και δεν δέχεται την αποτέφρωση αναφέρει το dogma.gr.


Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν τελείται η εξόδιος ακολουθία στους ιερούς ναούς, αλλά πραγματοποιείται μόνο μία μικρή τυπική τελετή αποχαιρετισμού σε κάποια αίθουσα. Εκεί ακούγονται οι επικήδειοι λόγοι και οι παρευρισκόμενοι συλλυπούνται τα μέλη της οικογένειας. Στη συνέχεια ακολουθεί η ταφή των νεκρών στο κοιμητήριο.

Στα διαδικαστικά, δεν διαφέρει καθόλου από τη θρησκευτική κηδεία, αρκεί να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από τους συγγενείς και έγκυρη διαθήκη από τον θανόντα, η οποία θα ανοιχτεί την ημέρα του θανάτου. Ο νόμος ορίζει ρητά ότι για να γίνει αποτέφρωση, πρέπει να υπάρχει έγγραφη δήλωση του νεκρού, ή αν δεν υπάρχει, έγγραφη επιθυμία της/του συζύγου/συντρόφου, ή αν δεν υπάρχει ούτε αυτή, έγγραφη επιθυμία των συγγενών κατά βαθμό συγγένειας με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής.

Αν και αρκετοί δήμοι στην Ελλάδα έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν αποτεφρωτήρια, αφού υπάρχει η νομοθεσία, ακόμη δεν το έχουν καταφέρει. Έτσι, οι συγγενείς επιλέγουν τη μεταφορά και την καύση της σορού συνήθως στη Βουλγαρία και τη διαδικασία την αναλαμβάνουν τα γραφεία τελετών.

Για έλλειψη σεβασμού και φροντίδος προς το ανθρώπινο σώμα κάνει λόγο η Εκκλησία αναφερόμενη στις περιπτώσεις καύσης των νεκρών. Η Εκκλησία δεν δέχεται για τα μέλη της την αποτέφρωση του σώματος, διότι τούτο είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, στοιχείο της υποστάσεως του κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν Θεού πλασθέντος ανθρώπου και περιβάλλει αυτό με σεβασμό και τιμή ως έκφραση αγάπης προς το κεκοιμημένο μέλος της και ως εκδήλωση πίστεως στην κοινή πάντων ανάσταση. Η αποτέφρωση του σώματος δεν είναι σύμφωνη προς την πράξη και παράδοση της Εκκλησίας για θεολογικούς, κανονικούς και ανθρωπολογικούς λόγους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος «προς αποφυγήν οιασδήποτε θεολογικής, κανονικής και ανθρωπολογικής εκτροπής, απαραίτητος είναι ο σεβασμός των θρησκευτικών πεποιθήσεων και η διακρίβωση της οικείας βουλήσεως του κεκοιμημένου και όχι η βούληση ή η δήλωση των οικείων του. Εκείνος ο οποίος αποδεδειγμένως οικειοθελώς εδήλωσε την επιθυμία περί καύσεως του σώματός του, δηλώνει την αυτονόμησή του και ως εκ τούτου δεν τελείται Νεκρώσιμος Ακολουθία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αυτού».

3 σχόλια:

  1. Ο καθενας που επιθυμει για τον εαυτο του την πολιτικη

    κηδεια η την αποτεφρωση το εχει συζητησει,αναφερει,και προβαλλει ως επιλογη του στους οικειους του.Υπαρχει το δικαιωμα της αυτοδιαθεσης.Οπως επιλεγει κανεις τον τροπο που θα ζει ετσι επιλεγει και το τι θελει να γινει με το ΔΙΚΟΤΟΥ σωμα οταν πεθανει.Αυτο βεβαια ξεβολευει μια καστα που ειχε συνηθισει ΝΑ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙ απο ζωντανους και πεθαμενους.Και ειναι μικροψυχο και προσβαλλει τη νοημοσυνη οταν προβαλλονται διαφορες δικαιολογιες οι οποιες απορρεουν μονο απτη δυσφορια για το φοβο αυτου του ξεβολεματος.η πυρα εξαγνιζει,και λυτρωνει γνωστο τοις πασι απο καταβολης κοσμου.Οποιος εζησε μια ζωη δινοντας και παιρνοντας αγαπη,φροντιδα στον εχων αναγκη,αν επιλεξει να μην τον διαβασει ο παπας σβηνουν ολα θα θετικα βιωματα κι επιτευγματα του,και γινεται αμαρτωλος,κακος,ντροπιασμενος,ενω καποιος που μια ζωη ηταν σκληρος εκμεταλλευτης, κακοκαρδος,χωρις ιχνος ανθρωπιας που ομως εχει επιλεξει να του γινει μια κηδεια με πολλους παπαδες,δεσποταδες και ολα τα συναφη,αυτο τον κανει τον τελειο υποψηφιο για τον παραδεισο(συμφωνα με τις επιταγες των παπαδων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο νομος αφησε τη δημιουργια αποτεφρωτηριων στη δικαιοδοσια των δημων,ομως η εκκλησια τους εμποδιζει σαυτο γιατι αν προχωρησουν, εκεινη θα σταματησει τα συσσιτια,και καποιες αγαθοεργιες προς τους απορους.Κατα ταλλα τους διεπει η αγαπη,και ολες τους οι ενεργειες απορρεουν απο ευγενη αισθηματα προς τον συνανθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η ουσια του χριστιανισμου με βαση τη διδασκαλια του Χριστου ειναι η ΑΓΑΠΗ και ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ προς την ανθρωπινη υποσταση,την ελευθερη βουληση.Χωρις ορους και περιορισμους και εκφοβισμους.Αυτα ειναι τερτιπια των λειτουργων της εκκλησιας ωστε να εχουν υποχειρια τους τους πιστους για να εξασφαλισουν την ανετη διαβιωση τους,με μεταξωτα ρασα,διαμαντενιους τεραστιους σταυρους,απειρα ακινητα.Και ειναι λογικο καθε φορα που απειλειται αυτη τους η ευδαιμονια,να εκβιαζουν,να πιεζουν,να φοβεριζουν.Παλια το εκαναν με την απειλη αφορισμων,το πυρ το εξωτερο,ομως τωρα ο κοσμος μορφωνεται,ξυνησε,σκεφτεται και κρινειοποτε αυτες οι απειλες δεν πιανουν.ετσι "οι ανθρωποι του θεου"αναγκαστηκαν να ξεγυμνωσουν την αληθεια τους και ασκουν πλεον καθαρα οικονομικες πιεσεις,αρκει να διαπιστωσουν οτι τους παιρνει να το κανουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή