ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Σεξουαλικές φαντασιώσεις: Μέχρι πού;





Το να φαντάζεται κανείς σεξουαλικές εικόνες που σκηνοθετεί και να αναζητά το
αλατοπίπερο της σεξουαλικής ζωής είναι απόλυτα φυσιολογικό. 

Η σεξουαλική επιθυμία χαρακτηρίζεται από αυτές τις φαντασιώσεις, που ξεκινούν από την περίοδο της εφηβείας (ήβη), με τις γενετήσιες ορμόνες να ενεργοποιούνται σε συνεργασία με αυτές του εγκεφάλου. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις γίνονται κυρίαρχες με τον αυνανισμό και αποκτούν σημαντικό κομμάτι της διέγερσης και της ηδονιστικής κορύφωσης και για τα δύο φύλα.

Γεμίζουν με εικόνες πόθου και διαμορφώνουν μικρές αλλά και μεγάλες ιστορίες, που από ονειρικές - ιδανικές γεμάτες από τρυφερότητα και αγάπη μετουσιώνονται σε πρωταγωνιστικές σεξουαλικές - οργασμικές. Ο άνθρωπος μεγαλώνοντας μαθαίνει να εκφράζει τις φαντασιώσεις που τον ερεθίζουν και σιγά-σιγά εμπεδώνει την ανάγκη της ύπαρξής τους ως μια αληθινή επιθυμία σεξουαλικής εμπλοκής αλλά και απόλαυσης. Παρ’ όλα αυτά, η υγιής πλευρά των φαντασιώσεων αυτών μπορεί να παθολογικοποιηθεί όταν το περιεχόμενο από ευχάριστο και επιθυμητό γίνει ενοχικό, φοβικό και τιμωρητικό. Πιο απλά, δηλαδή, μια φαντασίωση που εμπλέκει το αντικείμενο του πόθου με ιδιαίτερα σεξουαλικά ερεθίσματα μπορεί να δημιουργήσει ένα δυσάρεστο και επώδυνο σεξουαλικό περιεχόμενο, προκαλώντας ταραχή, αίσθημα αγωνίας, αλλά ακόμα και αποστροφή στην αναζήτηση των συγκεκριμένων εικόνων. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι φαντασιώσεις γίνονται εφιαλτικές και βασανίζουν εκείνον που τις ζει, οδηγώντας τον σε πολύ μεγάλη ψυχική πίεση με συνεχείς φορτίσεις και πιθανά ψυχικές απορρυθμίσεις. Κι όμως, οι άνθρωποι οφείλουν να φαντασιώνουν ζώντας το σεξουαλικό σκηνικό που τους ερεθίζει και πολλές φορές βγαίνει έξω από τα όρια του καθωσπρέπει, του «σωστού», του ηθικού και του κοινωνικά παραδεκτού. Γι’ αυτό οι σεξουαλικές φαντασιώσεις χωρούν σε ένα σκοτεινό δωμάτιο του μυαλού, όπου όμως χορεύουν και διεγείρουν συνεχώς αυτόν που τις ζει προκαλώντας του πολύ μεγάλη ψυχική και σωματική ηδονή.

Εάν αναλύσει κάποιος την ύπαρξή τους, δεν θα μπορέσει εύκολα να τις απεικονίσει σε μια πραγματική βάση δεδομένων - πώς παράγονται, αναπτύσσονται και εξελίσσονται μέσα στην ερωτική ζωή μας. Η υγεία τους είναι η αληθινή πλευρά τους, που αγκαλιάζεται από όλα αυτά τα χρώματα και τα μηνύματα που κάποιος χτίζει μέσα στο μυαλό του ως ένα μοναδικό σκηνικό που θα ήθελε να το ζήσει αλλά πολλές φορές δεν τολμάει να το ζητήσει.
Εικόνες και σκηνές που αγγίζουν τα όρια του «πρόστυχου», αλλά και της ανατροπής μιας σεξουαλικής συνεύρεσης που αναζητάει το διαφορετικό, που δεν έχει την επανάληψη, τη γνωστή σεναριογραφία μιας συγκεκριμένης σεξουαλικής - οικείας ερμηνείας του «σε ξέρω και με ξέρεις». Η χρονιότητα μιας σχέσης που χρησιμοποιεί το σεξ χωρίς φαντασιώσεις, προκλήσεις και αναζητήσεις της σαρκικής αλλά και ψυχικής διέγερσης ουσιαστικά μειώνει σημαντικά την επιθυμία των δύο μόνιμων συντρόφων, που δεν έχουν πια τίποτε να προσθέσουν στη γνωστή σεξουαλική τους συνάντηση πέραν της καταναγκαστικής συνεύρεσης που η ντροπή και η ρηχή επανάληψη προσφέρει ως συζυγικό καθήκον.

Η δύναμη των σεξουαλικών φαντασιώσεων στηρίζεται πάνω στην ανανεωτική πρόκληση που οι δύο σύντροφοι μπορούν μέσα από τις αισθήσεις, τις κινήσεις, τις εικόνες και τα λόγια τους να εκφράσουν. Αυτό σηματοδοτεί το ενδιαφέρον που εξακολουθεί να εκπέμπεται από τον έναν στον άλλον, ενώ όσο και αν θεωρείται ότι η σεξουαλική φαντασίωση είναι ανδρικό προνόμιο, η αλήθεια είναι ότι και η γυναίκα ζει και διεγείρεται μέσα από τις δικές της φαντασιώσεις.

Η πραγματικότητα λέει ότι ο άνδρας μπορεί πιο εύκολα να μιλήσει γι’ αυτές και να οδηγήσει το λεκτικό του σήμα σε μια ανοιχτή πρόκληση προς τη σύντροφό του, εκτιμώντας τη δική της στάση αντίστοιχα με την πολιτισμική και ηθικοκοινωνική καταβολή της. Γι’ αυτό και ο σεξουαλικός λόγος γίνεται πυρηνικός όταν είναι αποδεκτός και από τους δύο συντρόφους, οι οποίοι αυξάνουν τον σεξουαλικό τους παλμό μιλώντας τολμηρά, φτιάχνοντας σεξουαλικά σενάρια που προκαλούν έντονα και ζουν στον προσωπικό τους χώρο σκηνές και ρόλους που τους ανεβάζουν το πάθος και την απόλαυση. Εκεί δεν υπάρχει τίποτα το άρρωστο, το ανώμαλο ή το διεστραμμένο, εφόσον και οι δύο αποδέχονται και απολαμβάνουν όλα αυτά που φαντάζονται και ζουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.

Πρέπει όμως να ξέρουμε ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις μας σταματούν και δεν σχολιάζονται περαιτέρω με το τέλος της σεξουαλικής μας συνεύρεσης και έρχονται ξανά στο προσκήνιο στο επόμενο σεξουαλικό ταξίδι μας. Αυτό είναι μια καλή συνταγή για μια σχέση που ξέρει να... μαγειρεύει, αλλά και ξέρει να τρώει!

Οι εικόνες των σεξουαλικών ορμών που αποτυπώνονται στο μυαλό μας επηρεάζονται αναμφίβολα από την ψυχική μας κατάσταση, την επικοινωνία στη σχέση μας, αλλά και την αυτοδιάθεσή μας να απολαύσουμε και, κυρίως, να ζήσουμε τη σεξουαλική μας ζωή.
Θυμάμαι, λίγο καιρό προτού έρθει το καλοκαίρι, όπου ως γνωστόν οι φαντασιώσεις φουντώνουν μπροστά στα πολλαπλά ερεθίσματα που παίζουν στα μάτια μας, ένα ζευγάρι με σχεδόν 20 χρόνια γάμου μου αποκάλυψε το με πόση ανυπομονησία περιμένει τον χρόνο των διακοπών του για να ζήσει τις μοναδικές σεξουαλικές φαντασιώσεις του. Συγκεκριμένα, ομολόγησαν ότι πάνε διακοπές για μία εβδομάδα χωρίς τα δύο παιδιά τους και φροντίζουν να είναι αποκλειστικά αφιερωμένοι ο ένας στον άλλον για να ζήσουν «ακραία και μοναδικά σκηνικά», όπως χαρακτηριστικά είπαν.

Οταν τους ρώτησα τι εννοούν με τα «ακραία σκηνικά», ξέσπασαν ταυτόχρονα και οι δύο σε γέλια: «Φυσικά και είμαστε οι δυο μας απομονωμένοι για να μπορούμε να ξεφύγουμε και να ζήσουμε το πάθος μας που εξακολουθεί να είναι το ίδιο στα 20 χρόνια του γάμου μας. Πίνουμε, τρώμε καλά, κάνουμε σεξ όπου βρούμε, χωρίς φυσικά να κινδυνεύσουμε ή να ενοχλήσουμε τους άλλους, παίρνουμε μαζί μας προκλητικά εσώρουχα, βίντεο ερωτικά, κάμερα που φωτογραφιζόμαστε έτσι ώστε να ζήσουμε το έργο σε όλο το μεγαλείο του!». Δεν είχα τίποτα να προσθέσω σε αυτά. Από τη μία θαύμασα αυτό το προχωρημένο ζευγάρι και από την άλλη απόρησα πόσα ζευγάρια με 20 χρόνια γάμου θα ζήσουν μέσα στο καλοκαίρι παρόμοιες διακοπές. Απάντηση ξεκάθαρη δεν είχα. Αλλωστε δεν μου ζήτησαν καμία συμβουλή γύρω από τη σεξουαλική ζωή τους, πέραν του ότι ο άνδρας είχε έρθει μαζί με τη γυναίκα του για μια ήπια πρόωρη εκσπερμάτιση που εμφάνιζε.

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ανήκουν σε όλους μας. Είναι αυτό που ο Σαρτρ ορίζει ως το κορυφαίο κρυφό έργο κάθε ανθρώπου που επιθυμεί, σκέφτεται και θέλει να βρεθεί σεξουαλικά και να ζήσει με κάποιον άλλον άνθρωπο, αφού η συνάντηση αυτή θα αποτυπώσει τη φανερή αλήθεια της στιγμής και του χρόνου που θα ζήσουν με μοναδικό τρόπο, την απόλαυση και την ανάγκη να ξαναβρεθούν πάλι οι δυο τους. Εσείς το αισθάνεστε αυτό;

Θάνος Ε. Ασκητής



Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και 16.00-20.00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας (e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)
loading...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου