ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Υπάρχουν κακά σκυλιά ή ανεύθυνοι ιδιοκτήτες; Ειδικοί εξηγούν




Πάγωσε το πανελλήνιο στο άκουσμα της είδησης ότι ένα βρέφος μόλις δύο μηνών έχασε τη ζωή του έπειτα από

επίθεση που δέχτηκε μέσα στο σπίτι του από το ροτβάιλερ που ανήκει στην οικογένεια.

Το περιστατικό άνοιξε ξανά τη δημόσια συζήτηση για τη «συνύπαρξη» σκύλου - μωρού στο ίδιο σπίτι καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό και -δυστυχώς- δεν θα είναι η τελευταία αν δεν αλλάξει η αντίληψη του ανθρώπου γύρω από το θέμα «σκύλος».


Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι είναι εκείνοι που δημιουργούν στα σκυλιά ένστικτα φιλικά, συντροφικά, επιθετικά και σε πολλές περιπτώσεις... δολοφονικά.

Το iefimerida.gr απευθύνθηκε σε έναν εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Θα αφήνατε ποτέ το παιδί σας μόνο με ένα γεμάτο όπλο στο σπίτι; Πώς τότε το αφήνετε με ένα σκυλί το οποίο έχει προοριστεί αποκλειστικά για φύλακας;».

Όλα έχουν να κάνουν με την κοινωνικοποίηση, τη σχέση με τους ανθρώπους και τη σωστή εκπαίδευση του ζωντανού σας.

Δεν υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες


Τι κάνω όμως σε περίπτωση που... έρθει ένα μωρό στο σπίτι κι έχω άγριο σκύλο; 

Υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες;

Δύο ερωτήματα που απασχολούν όλους όσοι έχουν σκύλο και πρόκειται να φέρουν στον κόσμο ένα παιδάκι.

Παίρνουμε ως δεδομένο ότι η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας είναι το Α και το Ω. Ένα σκυλί απομονωμένο σε ένα μπαλκόνι ή κλεισμένο σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, το οποίο δεν έχει γνωρίσει το ανθρώπινο χάδι και προορίζεται μόνο για φύλακας είναι μια κινητή βόμβα όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που ένα σκυλί και ένα μωρό δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο ίδιο σπίτι, ειδικά αν το πρώτο δεν έχει κοινωνικοποιηθεί σωστά από τον ιδιοκτήτη του. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις ωστόσο, τα πράγματα απλοποιούνται ιδιαίτερα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει η ανάλογη γνώση από τον ιδιοκτήτη και κατεύθυνση από ειδικούς.

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες στη σχέση μωρού – σκύλου. Ο σκύλος να υπάρχει στο σπίτι πριν έρθει το μωρό, το μωρό να γεννηθεί και μετά να έρθει ο σκύλος ή να έρθουν στο σπίτι σχεδόν την ίδια χρονική περίοδο. Η τρίτη σχέση είναι και η ιδανικότερη... Σε διαφορετική περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Διαβάστε τα σημάδια του σκύλου σας


Τα πάντα είναι θέμα κοινωνικοποίησης, ωστόσο δεν πρέπει να αψηφούμε τον παράγοντα πως έχουμε να κάνουμε με ένα ζώο... Ένα σκυλί μπορεί να μην έχει δείξει σημάδια επιθετικότητας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να το αφήσουμε μόνο του με ένα σκυλί.

Όταν ένας σκύλος δεν θέλει επαφή, μπορεί να δείξει τα δόντια του, να γρυλίσει ή να σηκώσει τις τρίχες στην πλάτη του. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν προχωράμε σε... πειράματα, αλλά είμαστε περισσότερο προσεκτικοί και δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μας δίχως επιτήρηση, ειδικά όταν ξέρουμε ότι υπάρχει βρέφος ή παιδί στον χώρο.

Όλα είναι θέμα κοινωνικοποίησης και σωστής εκπαίδευσης

Υπάρχουν επικίνδυνες ράτσες;

Αναμφισβήτητα το να έχεις στο σπίτι ένα πιτ μπουλ, ένα ντόμπερμαν ή ένα ροτβάιλερ απαιτεί διαφορετική διαχείριση σε σχέση με ένα μικρόσωμο σκυλί. Ωστόσο καμία ράτσα δεν είναι επικίνδυνη και κανένας σκύλος δεν γεννιέται... δολοφόνος. Υπάρχουν πιο δυναμικά σκυλιά τα οποία απαιτούν καλύτερη κοινωνικοποίηση ή μεγαλύτερη προσοχή στην εκπαίδευση, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν... απαγορευτικές ράτσες.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγουμε,είναι πως δεν υπάρχουν «κακά σκυλιά», αφού οι άνθρωποι διαμορφώνουν τον χαρακτήρα τους κατά μεγάλο ποσοστό. Πρέπει να γνωρίζουμε, ωστόσο, τι θέλουμε και αν μπορούμε να διαχειριστούμε έναν σκύλο, πριν προχωρήσουμε στην απόκτησή του

 iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου