ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί Προανακριτική και όχι Εξεταστική Επιτροπή ... - Του Απόστολου Τσένη*




Η Εξεταστική Επιτροπή είναι μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου με γενικότερο περιεχόμενο και διερευνά
μόνο πολιτικές ευθύνες.

Η Προανακριτική Επιτροπή διερευνά προσωποποιημένες ευθύνες, μετά από διαβίβαση φακέλου δικογραφίας, για πολιτικά πρόσωπα από τη Δικαιοσύνη.

Εν προκειμένω έχουμε τη δεύτερη περίπτωση αφού υπήρξε η διαβίβαση του σχετικού φακέλου και άρα είναι θεσμικά ορθή η συγκρότηση προανακριτικής.

Η προανακριτική είναι από θεσμική άποψη βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής επιτροπής – εάν μια εξεταστική επιτροπή βρει στοιχεία ποινικής ευθύνης μπορεί να μετατραπεί σε προανακριτική.

Η προανακριτική επιτροπή είναι ταχύτερη αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.

Η προανακριτική επιτροπή είναι από την άποψη της διαδικασίας αυστηρότερη επιτροπή και παρέχει μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις ενώ η εξεταστική είναι περισσότερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, συνήθως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα (μάλιστα η εξεταστική είναι ανοιχτή σε κάμερες ενώ η προανακριτική κλειστή).

#Ανάπτυξη_για_όλους

#ΝΔ

* Ο Απόστολος Τσένης, είναι Αξκός Ιπτάμενος (ε.α.) της Πολεμικής Αεροπορίας και ανήκει στο Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης (Μητρώο Πολιτικών Στελεχών), της Νέα Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου