ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

«Εδωσαν τα χέρια» Alter Ego Media και Τράπεζες για την εξαγορά της Forthnet-Nova


Συμφώνησαν οριστικά στην εξαγορά της Forthnet η Alter Ego Media και οι Τράπεζες. Αμεσα η επίσημη
ανακοίνωση, ενώ ακολουθεί μακρά διαδικασία για την οριστική έγκριση της συμφωνίας από τις αρμόδιες Ρυθμιστικές Αρχές.

Μετά από μία πολυετή διελκυστίνδα, που ξεπέρασε την εξαετία και διεξήχθη μεταξύ πολλών διεκδικητών, η Alter Ego Media του Βαγγέλη Μαρινάκη αποκτά τα μετοχικά μερίδια των Τραπεζών στην Forthnet - Nova. Όπως είχε αναφερθεί στο Real.gr στις 11 Οκτωβρίου ότι «Μέσα στον Οκτώβριο η συμφωνία πώλησης της Forthnet-Nova στην Alter Ego», η τελική συμφωνία αφορά στην σταδιακή απόκτηση του συνόλου των μετοχών των Τραπεζών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Η Alter Ego, σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, θα καταβάλει 42 εκατ. ευρώ για το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, επίσης 25 έως 30 εκατ. ευρώ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση των δανειακών απαιτήσεων των Τραπεζών κατά 80%.

Οι Tράπεζες κατέχουν σήμερα 36,2% της Forthnet με την Τράπεζα Πειραιώς στο 13,69%, την Εθνική Τράπεζα στο 11,01%, την Alpha Bank στο 7,69% και την Τραπεζα Αττικής στο 3,81%. Υπενθυμίζεται ότι άμεση απόκτηση του σύνολο των τραπεζικών συμμετοχών ενεργοποιεί τις διατάξεις για υποχρεωτική δημόσια πρόταση και έξοδο της Forthnet από το Χρηματιστήριο Αθηνών, κίνηση που τοποθετείται στο μέλλον.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Forthnet συμμετέχουν επίσης η Wind Ελλάς με 22,17%, η Vodafone με 4,1%, ενώ μέτοχοι είναι επίσης το κράτος της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom και GO Plc., με 15,19%, η Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) με 15,19% και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας.

Η τελική συμφωνία θα τεθεί σε αξιολόγηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, όσον αφορά στο τηλεπικοινωνιακό μέρος και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, όσον αφορά στο τηλεοπτικό και στο ποδοσφαιρικό σκέλος, που προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση με δύο επερωτήσεις την Βουλή από τον Νίκο Παπά, βουλευτή και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστες οι προθέσεις των ελληνικών Ρυθμιστικών Αρχών για παραπομπή του θέματος και στις Ευρωπαϊκές Αρχές, κίνηση που δεν θα αφήσει περιθώρια αμφισβητήσεων στην εγκυρότητα της συμφωνίας εξαγοράς.

Καταλυτικές αλλαγές σε τηλεπικοινωνίες και ψυχαγωγία
Η απόκτηση της Forthnet-Nova από την Alter Ego πραγματοποιείται σε μία χρονική περίοδο κατά την οποία η μεν εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη έχει αποκτήσει άδεια για την λειτουργία του νέου καναλιού One και ετοιμάζεται να εκπέμψει τον Νοέμβριο, ενώ η εισηγμένη εταιρεία τηλεπικοινωνιών και ψηφιακής ψυχαγωγίας να μπει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας. Αυτές οι δύο συγκυρίες δίνουν μία ξεχωριστή δυναμική και ισχύ στην εξαγορά καθώς, σύμφωνα με αναλυτές, η κίνηση αυτή θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον Ομιλο Alter Ego Media, αναδιατάσσοντας την αγορά τηλεπικοινωνιών, δορυφορικής και ψηφιακής ψυχαγωγίας, αλλά και των επίγειων τηλεοπτικών καναλιών τομέα στον οποίο ο ανταγωνισμός κλιμακώνεται με ταχύ ρυθμό τόσο στην διεκδίκηση της τηλεθέασης, όσο και της διαφημιστικής «πίτας», η οποία δεν φαίνεται ότι διευρύνεται ανάλογα.

Ο νέος μέτοχος της Forthnet-Nova θα κληθεί να παρουσιάσει το σχέδιό του τόσο για μεσο/μακρο στρατηγικά θέματα, όσο και τις προθέσεις του που αφορούν στη λειτουργία (day to day), την ενίσχυση της ρευστότητας της Forthnet/Nova, εν μέσω εντεινόμενου ανταγωνισμού και «βαρέων» επενδύσεων στις τηλεπικοινωνίες και στην τηλεοπτική και ψυχαγωγική αγορά.

Η Forthnet για την τρέχουσα και επόμενη χρονιά έχει διασφαλίσει τηλεοπτικά δικαιώματα του μεγαλύτερου και πιο εμπορικού μέρος των ομάδων της Super League (εκτός του ΠΑΟΚ), έχει πλούσιο ευρωπαϊκό και διεθνές αθλητικό περιεχόμενο, συμφωνίες με τα μεγαλύτερα διεθνή studios ψυχαγωγίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Forthnet στο τέλος του Ιουνίου οι συνολικές συνδρομές ήταν 900 χιλιάδες, τα μοναδικά νοικοκυριά 656 χιλιάδες, οι ενεργοί συνδρομητές (LLU) στις 537 χιλιάδες και οι συνδρομητές της Nova στους 460 χιλιάδες. Eπίσης η εταιρεία καλύπτει το 16% της οικιακής αγοράς με 650 χιλιάδες νοικοκυριά και περισσότερες από 40 χιλιάδες επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ορισμένες από τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι από τρίτους έχει διατυπωθεί σειρά εικασιών πολύπειρα στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς κρίνουν ως εξαιρετικά άκαιρη και ανώριμη την εκδοχή ο νέος ιδιοκτήτης να αποφασίσει τον διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών και των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων της Forthnet και να «ρευστοποιήσει» τις τηλεπικοινωνίες σε έναν ή και τους δύο μετόχους αλλά ταυτόχρονα και ανταγωνιστές της Forthnet, δηλαδή την Wind και Vodafone. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία διερευνητική προσέγγιση, πόσο δε μάλλον συζήτηση, για το μελλοντικό ενδεχόμενο να αναλάβουν το τηλεπικοινωνιακό κομμάτι της Forthnet οι δύο ανταγωνιστές και παράλληλα μέτοχοι της Forthnet. Παράλληλα με όλα αυτά τα δεδομένα πρέπει να αξιολογηθεί και η συμμετοχή της Alter Ego στην διεκδίκηση της ταινιοθήκης του Mega, κίνηση που αν στεφθεί από επιτυχία, καθιστά το «νεότευκτο» κανάλι, έναν από τους κύριους ρυθμιστές της νέας τηλεοπτικής αγοράς, όπως αυτή διαμορφώνεται τους τελευταίους μήνες.

Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι όσοι μικρομέτοχοι απόκτησαν πρόσφατα μετοχές της Forthnet, καθώς αυτές ενισχύθηκαν το τελευταίο εξάμηνο κατά 64% από 0,14 στα 0.39 ευρώ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου