ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Κίνδυνος θάνατος από τις βρύσες στην κουζίνα





Η θανατηφόρα Νόσος των
Λεγεωνάριων
«παραμονεύει» στους νεροχύτες και στις βρύσες από ανοξείδωτο χάλυβα, προειδοποιεί νέα έρευνα-σοκ, σύμφωνα με την οποία η ανάπτυξη του επικίνδυνου βακτηριδίου legionella είναι μεγαλύτερη στα σκουριασμένα ή κακοσυντηρημένα υδραυλικά συστήματα αυτού του είδους!

Ολλανδοί ερευνητές, οι οποίοι ανέλυσαν τέσσερα συστήματα πόσιμου νερού, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όσοι έχουν στα σπίτια τους νεροχύτες και βρύσες από ανοξείδωτο ατσάλι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της Νόσου των Λεγεωναρίων ή λεγεωνέλλωσης, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αποβεί θανατηφόρα!

Οπως εξηγούν, αυτό συμβαίνει επειδή η προστατευτική επίστρωση των συγκεκριμένων υδραυλικών συστημάτων συνήθως φθείρεται με τον καιρό, διευκολύνοντας την εμφάνιση σκουριάς, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο! Για να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισής της, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) συνιστά τα συστήματα που λειτουργούν με ζεστό νερό να διατηρούνται σε θερμοκρασία μεταξύ 50-60°C και να χρησιμοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα οι βρύσες, ώστε να αποφεύγεται η παραμονή νερού στο εσωτερικό των σωληνώσεων.

Στα εξοχικά

«Η νόσος μπορεί να προκληθεί από τη φθορά, την οποία υφίστανται οι νεροχύτες όταν δεν χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Σε ένα σπίτι, σε μια βιομηχανία ή σε ένα ξενοδοχείο, όπου ο νεροχύτης χρησιμοποιείται τακτικά, συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα. Εάν, όμως, ο νεροχύτης ή η βρύση χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, κάθε 10-15 μέρες, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος» δήλωσε στην «Espresso» ο πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και της Ενωσης Ελλήνων Χημικών, Νίκος Κατσαρός, συμπληρώνοντας πως ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι ιδιοκτήτες εξοχικών σπιτιών, τα οποία μένουν για πολύ καιρό κλειστά.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσαρό, η Νόσος των Λεγεωνάριων μεταδίδεται είτε μέσω της εισπνοής μικροσκοπικών σταγονιδίων νερού, τα οποία περιέχουν τα βακτήρια legionella, είτε κατά τη ροή του νερού από τη βρύση. Ακόμα κι αυτοί, όμως, που έως σήμερα θεωρούσαν το ντους μια καλή ευκαιρία για χαλάρωση, θα πρέπει στο εξής να είναι πιο προσεκτικοί, καθώς το επικίνδυνο βακτήριο μπορεί να «καραδοκεί» στην... κεφαλή του ντους ή στις φυσαλίδες που αναδύονται από το νερό στις πισίνες των spa ή από μεγάλα κλιματιστικά συστήματα. Κατά τον κ. Κατσαρό, αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευτεί είναι να καθαρίζει και να απολυμαίνει συχνά τις βρύσες και τους νεροχύτες με διάλυμα χλωρίου.

Βαριά μορφή πνευμονίας, που αρχίζει με πυρετό και ρίγη

Η Νόσος των Λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων). Τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Η νόσος αρχίζει συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς, και στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή, που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση στα άτομα που πλήττονται, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης της χρήσης κλιματιστικών σε κάθε κλειστό χώρο. Το 2012 στο Κεμπέκ, η γνωστή και ως «μάστιγα των air-condition», είχε προκαλέσει τον θάνατο 13 ατόμων, ενώ συνολικά είχαν καταγραφεί περισσότερα από 170 κρούσματα.

espressonews.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου