ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Φλώρινα : Νεαρή αρκούδα τριγυρνά κοντά σε κατοικημένη περιοχή



Στη λήψη διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του πρόσφατου περιστατικού
προσέγγισης αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στο Ζωολογικό Κήπο της Φλώρινας, θα προχωρήσουν αρμόδιες υπηρεσίες υπό την εποπτεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Με ευθύνη της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας, θα συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το εάν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για την παρουσία του ζώου σε κατοικημένη περιοχή ή την σύλληψη και απομάκρυνσή του.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας κ Σοφία Γλούφτση, «το ζώο έχει παρουσιάσει προβληματική συμπεριφορά. Εδώ και μια εβδομάδα κινείται σε κατοικημένη περιοχή, μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις του ζωολογικού κήπου και ως εκ τούτου, τόσο το δασαρχείο όσο και άλλοι φορείς που συμμετέχουν στο συντονιστικό όργανο θα προτείνουμε την απομάκρυνσή του».

Όπως η ίδια διευκρίνισε «και με αυτή την λύση υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, στο άμεσο μέλλον, το ζώο να επιστρέψει εκ νέου στην περιοχή».

Δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα
Η κ. Γλούφτση ανέφερε ότι «η αρκούδα είναι νεαρής ηλικίας έως τριών ετών. Δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιον άνθρωπο».

Πιθανολογεί ότι «είναι κάποιο από τα αρκουδάκια της μαμάς αρκούδας πού πριν από μερικά χρόνια είχε εμφανιστεί στο ίδιο σημείο και τρεφόταν με τα φρούτα δένδρων σε παρακείμενα χωράφια πέριξ της πόλης».

Ο κ. Σπύρος Ψαρούδας από την Περιβαλλοντική Οργάνωση «Καλλιστώ» ανέφερε πως «από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε κοντά στο περιστατικό. Τοποθετήσαμε κάμερες παρακολούθησης στο χώρο, προκειμένου να τακτοποιήσουμε το ζώο, πράγμα που έγινε και έχουμε παραχωρήσει θερμικές κάμερες για να μπορούν οι υπηρεσίες του δασαρχείου και των άλλων υπηρεσιών που συμμετέχουν στην διαχείριση του περιστατικού να βλέπουν τις κινήσεις του κατά την διάρκεια της νύκτας».

Όπως είπε ο κ Ψαρούδας όταν εντοπιστεί το ζώο «με τα αποτρεπτικά μέσα που έχουμε υποδείξει στην δασική υπηρεσία, να γίνει η απομάκρυνση του».

«Στην παρούσα φάση» πρόσθεσε «είναι σημαντικό, με την βοήθεια των αποτρεπτικών μέσων, το ζώο να νοιώσει ότι η κατοικημένη περιοχή δεν είναι ασφαλής χώρος όπου μπορεί να κινείται».

Τα αποτρεπτικά μέσα
Τα αποτρεπτικά μέσα είναι κόρνες, φωτοβολίδες κρότου- λάμψης αλλά όπως παραδέχθηκε η δασάρχης της Φλώρινας, «δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην προμήθειά τους η υπηρεσία και αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα. Προς το παρόν χρησιμοποιούμε τα αποτρεπτικά μέσα της Περιβαλλοντικής οργάνωσης Καλλιστώ» κατέληξε.

Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιούνται καθημερινά περιπολίες στον ευρύτερο χώρο του Ζωολογικού Κήπου από κλιμάκια της Διεύθυνσης Δασών Φλώρινας και της Αστυνομικής Διεύθυνσης, για την επιτήρηση της περιοχής.

Η αρμόδια υπηρεσία του δασαρχείου συνιστά στους κάτοικους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην προσεγγίζουν το χώρο του Ζωολογικού Κήπου και σε περίπτωση που αντιληφθούν την αρκούδα στην περιοχή, να ειδοποιήσουν αμέσως τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας ή το Αστυνομικό Τμήμα Φλώρινας.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου