ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

Τα μανιτάρια .. - Δείτε τι προσφέρουν. (εικόνες)

Η κάθε ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι… 
Ευτυχώς "είχαμε" βροχές…
Για μας τους μανιταροκυνηγούς κάθε εξόρμηση στο δάσος είναι και μια καινούργια εμπειρία.Το νοτισμένο δάσος, τα χρώματα της άνοιξης και τα αρώματα της φύσης είναι ένα μοναδικό συναίσθημα.





ΑΛΛΑ ΤΊ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΊ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ;





  • Τι είναι το μανιτάρια; Είναι μύκητες. Σε όλο τον κόσμο είναι καταγεγραμμένα είδη περίπου 70.000 εώς 100.000. Δεν έχουν χλωροφύλλη και αδυνατούν να συνθέσουν οργανικές ενώσεις, δηλαδή είναι ετερότροφοι οργανισμοί, παίρνουν την τροφή τους από άλλους οργανισμούς. Μανιτάρι αποκαλούμε το ορατό μέρος του οργανισμού.







  • Πως αναπαράγονται; Τα μανιτάρια αναπαράγονται με σπόρια. Υπολογίζεται ότι σε ένα κυβικό μέτρο αέρα σε καθαρό φυσικό περιβάλλον περιέχονται πάνω από 10.000 σπόρι αμυκήτων.







  • Ποιος είναι ο ρόλος τους; Είναι πολύ σημαντικός για την οικονομία της φύσης. Ισορροπούν τον κύκλο του άνθρακα και των ανόργανων αλάτων. Εν ολίγοις είναι οι μεγάλοι ανακυκλωτές της φύσης. 







  • Συνθήκες καρποφορίας: Οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μυκήτων είναι αυτές που συνδυάζουν υψηλές σχετικές υγρασίες στο έδαφος και μικρές αλλαγές στις θερμοκρασίες. Στην ηπειρωτική Ελλάδα τέτοιες κλιματικές συνθήκες παρατηρούνται κυρίως το φθινόπωρο και την άνοιξη. Οι ιδανικότηρες συνθήκες για μεγαλύτερη καρποφορία φαγώσιμων μανιταριών είναι τα βροχερά καλοκαίρια.







  • Προσοχή και κανόνας!!! ‘Αμα δεν έχουμε κάποιον μανιταροσσυλλέκτη μαζί μας ή κάποιον οδηγό μανιταριών δεν σύλλεγουμε άγρια μανιτάρια και δεν τα μαγειρεύουμε.



  • ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ


    • Θεωρούνται εξαιρετική τροφή, καθώς περιέχει αμελητέες ποσότητες λίπους και σακχάρων, αλλά σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.
    • Οι πρωτεΐνες των μανιταριών, λόγω της παρουσίας όλων των απαραίτητων αμινοξέων, είναι υψηλής βιολογικής αξίας και συναγωνίζονται στην ποιότητα τις ζωικές πρωτεΐνες, χωρίς όμως τις τοξίνες, τα λίπη και τη χοληστερόλη που βρίσκονται σε αυτό, επομένως θεωρούνται ιδανικά για τους χορτοφάγους.
    • Αποτελούν ακόμη, ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, αφού περιέχουν ελάχιστες θερμίδες (13 θερμίδες ανά 100 γραμμ.). 
    • Περιέχουν ιχνοστοιχεία και μέταλλα: Κάλιο, φώσφορο, χαλκό, σελήνιο, ψευδάργυρο. 
    • Έχουν περιεκτικότητα σε βιταμίνες: νιασίνη, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β1, παντοθενικό οξύ, βιταμίνη Β12, φιλλικό οξύ, βιταμίνη D.
    Όταν όλο αυτό όπως προείπα ξεκίνησε με εξορμήσεις στο δάσος μαζί με φίλους για μανιτάρια, συνεχίζοντας ακόμη να τηρούμε αυτή την παράδοση και κανόντας το κομμάτι της ζωή μας μέσα από τα προιόντα μας. Προσπαθώντας έστω και γευστικά να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες… Και αν ποτε θελήσετε να έρθετε μαζί μας, μη διστάσετε, πάρτε μας τηλέφωνω, φορέστε το χαμόγελο σας, πάρτε μαζί σας ένα καλάθι, ένα σουγιαδάκι, ένα πινέλο και έτοιμοι για την βόλτα στο δάσος!!! Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι από την μανιταροεξόρμηση μας που έγινε στις 12/5/2018
    Δείτε περισσότερα για τα μανιτάρια εδώ





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου