ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Οι 6 μύθοι της εξωσωματικής!

eksosomatiki-parasxos-1



Ανήκετε κι εσείς, λοιπόν, στα ζευγάρια που
χρειάζεται να καταφύγουν στη λύση της εξωσωματικής γονιμοποίησης για να αποκτήσουν παιδί; Δε χρειάζεται να νιώθετε περίεργα γι΄ αυτό, και κυρίως δε χρειάζεται να αγχώνεστε από όσα ακούτε δεξιά και αριστερά, αφού το πιθανότερο είναι ότι αρκετά από αυτά δεν ισχύουν. Πολλά, εξάλλου, έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά την εξωσωματική γονιμοποίηση χάρη στις νέες εξελίξεις.

Ο  Θάνος Παράσχος, μαιευτήρας – γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης σας ενημερώσει σωστά, προκειμένου να αποβάλλετε όλους τους φόβους που μπορεί να συνδέονται με την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Μύθος Νο1: η εξωσωματική δεν πετυχαίνει ποτέ με την πρώτη.

Αν και ήταν σύνηθες στο παρελθόν να ακούμε για περιπτώσεις ζευγαριών που χρειάστηκαν να κάνουν πολλές προσπάθειες μέχρι να τα καταφέρουν, ακόμα και τότε υπήρχαν περιπτώσεις που μια εξωσωματική γονιμοποίηση μπορούσε να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη από την πρώτη προσπάθεια. Πλέον το ποσοστό επιτυχίας έχει αυξηθεί σημαντικά χάρη στις νέες μεθόδους που υπάρχουν, όπως ο προεμφυτευτικός έλεγχος, και οι οποίες μας δίνουν τη δυνατότητα να κάνουμε καλύτερη διάγνωση των προβλημάτων γονιμότητας, προσφέροντας τις κατάλληλες λύσεις. Με τη σωστή προσέγγιση μία γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος με την πρώτη προσπάθεια. Φυσικά εξαρτάται πάντα από το πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα υπογονιμότητας που αντιμετωπίζει το κάθε ζευγάρι.

Μύθος Νο2: τα φάρμακα της εξωσωματική προκαλούν καρκίνο;
Η εικασία πίσω από τα φάρμακα της εξωσωματικής είναι ότι, επειδή εμπεριέχουν ορμόνες, μπορεί να πυροδοτήσουν έναν ορμονοεξαρτώμενο γυναικολογικό καρκίνο. Παρόλο που κάποιες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι αυτό μπορεί να ισχύει για τις θεραπείες ορμονικής αποκατάστασης κατά την εμμηνόπαυση, οι αντίστοιχες μελέτες που αφορούν τα φάρμακα της εξωσωματικής δείχνουν ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των συγκεκριμένων φαρμάκων και του καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών και της μήτρας στη γυναίκα. Κι αυτό μπορούμε να το εξηγήσουμε πρώτον, επειδή τα φάρμακα της εξωσωματικής χορηγούνται για σύντομο διάστημα και δεύτερον, διότι σε σχέση με το παρελθόν είναι πιο βελτιωμένα και χορηγούνται σε μικρότερες δόσεις. Πριν την έναρξη πάντως της κάθε θεραπείας, ο γιατρός λαμβάνει πλήρες ιστορικό, σχετικά με τον κίνδυνο κάθε γυναίκας για καρκίνο, ενώ ζητείται και μαστογραφία ως ρουτίνα, εφόσον η ηλικία είναι αντίστοιχη. Ανάλογα προτείνονται οι εναλλακτικές που ταιριάζουν στην κάθε γυναίκα.

Μύθος Νο3: η εξωσωματική οδηγεί σε δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις. 
Παλιότερα οι ειδικοί στη γονιμότητα προτιμούσαν την εμφύτευση περισσότερων εμβρύων για να αυξήσουν αναλογικά τις πιθανότητες για εγκυμοσύνη.  Αυτό  όμως είχε σαν αποτέλεσμα πολύδυμες κυήσεις οι οποίες με τη σειρά τους συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών.  Σήμερα, όμως, με τις δυνατότητες που έχουμε χάρη σε διάφορες μεθόδους που έχουν αναπτυχθεί, μπορούμε να δημιουργούμε καλύτερης ποιότητας έμβρυα, να  αναγνωρίζουμε ποια από τα διαθέσιμα έμβρυα έχουν υψηλή πιθανότητα να εμφυτευθούν  και να επιλέγουμε μόνο αυτά για εμβρυομεταφορά. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εγκυμοσύνης, μεταφέροντας ένα και μόνο έμβρυο, αποφεύγοντας παράλληλα τα δίδυμα και τρίδυμα. Με λίγα λόγια αντί να ποντάρουμε στην ποσότητα για επιτυχία, εστιάζουμε στην ποιότητα! Έτσι δε χρειάζεται πλέον να μεταφέρουμε στη μήτρα της γυναίκας πολλά έμβρυα.

Μύθος Νο4: η εγκυμοσύνη από εξωσωματική έχει επιπλοκές.
Αυτό, εφόσον έχουμε νέες έγκυες που κυοφορούν ένα μόνο έμβρυο, δεν ισχύει. Όταν συγκρίνουμε κυήσεις με ένα έμβρυο, τότε δεν υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά όσον αφορά τις αποβολές ή την πιθανότητα πρόωρου τοκετού μεταξύ κυήσεων από εξωσωματική και κυήσεων από αυτόματη σύλληψη. Αυτό που αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών είναι η περίπτωση των δίδυμων και ιδιαίτερα των πολύδυμων κυήσεων. Η πιθανότητα για παράδειγμα πρόωρου τοκετού αυξάνει σημαντικά στις πολύδυμες κυήσεις. Επίσης, γυναίκες μεγαλύτερες, δηλαδή άνω των σαράντα, που μένουν έγκυες με εξωσωματική έχουν πιο αυξημένο ρίσκο επιπλοκών, όπως να παρουσιάσουν για παράδειγμα υπέρταση ή διαβήτη εγκυμοσύνης, λόγω της αυξημένης όμως ηλικίας κι όχι λόγω της εξωσωματικής. Ακόμη και σε μεγάλες έγκυες, όμως, που κυοφορούν δίδυμα, η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί ομαλά και τα όποια προβλήματα προκύψουν να αντιμετωπιστούν, επειδή η παρακολούθηση από τον γιατρό είναι πιο στενή με στόχο την καλύτερη πρόληψη.

Μύθος Νο5:  υπάρχει όριο στον αριθμό εξωσωματικών. 
Παρόλο που σε επιστημονικό και νομικό επίπεδο δεν υπάρχει όριο στον αριθμό των εξωσωματικών που μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι, συνήθως αν δεν έχει επιτευχθεί εγκυμοσύνη μετά από ένα με δύο κύκλους θα πρέπει να γίνεται επανεκτίμηση της κατάστασης, δεδομένου ότι πιθανόν έχουν κάποιο ειδικό πρόβλημα το οποίο, αν δεν ανιχνευθεί, θα οδηγήσει σε επιπλέον αποτυχίες. Εφόσον κριθεί ότι ο οργανισμός της ασθενούς καλύτερα να μην επιβαρύνεται από την πολλαπλή  λήψη των φαρμάκων της εξωσωματικής στα πλαίσια περισσότερων προσπαθειών εξωσωματικής, καταφεύγουμε σε φυσικό κύκλο. Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι, για τις γυναίκες που δεν επιθυμούν να πάρουν άλλα φάρμακα,  υπάρχει η δυνατότητα να συνεχίσουν την προσπάθεια, κάνοντας εξωσωματική με φυσικό κύκλο.  Με τη διαδικασία αυτή συλλέγεται κάθε μήνα το ένα και μοναδικό ωάριο, που παράγει η γυναίκα φυσιολογικά, γονιμοποιείται στο εργαστήριο και εμφυτεύεται στη μήτρα, χωρίς να χρειάζεται να πάρει κάποια φάρμακα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επαναλάβει τη διαδικασία όσες φορές θέλει.

Μύθος Νο6: τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική έχουν μαθησιακά προβλήματα.
Τα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση έχουν την ίδια φυσική και πνευματική ανάπτυξη με οποιοδήποτε άλλο παιδί ίδιου φύλου και αντίστοιχης ηλικίας που έχει γεννηθεί με φυσιολογική σύλληψη. Επίσης, η εμφάνιση συγγενών συνδρόμων,  αναπτυξιακών ή μαθησιακών διαταραχών ή άλλων νοσημάτων είναι ίδια στις δυο ομάδες, πράγμα που επιβεβαιώνεται και με έρευνες. Από την άλλη, ο προεμφυτευτικός έλεγχος που εφαρμόζεται στην εξωσωματική μπορεί να εξασφαλίσει απογόνους απαλλαγμένους από κάποια κληρονομικά μεταδιδόμενα νοσήματα και επομένως ακόμη πιο υγιείς από άτομα που συνελήφθησαν φυσιολογικά. Τα μόνα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στα παιδιά που γεννιούνται με εξωσωματική γονιμοποίηση οφείλονται στην προωρότητα, εφόσον βέβαια έχουμε πολύδυμες κυήσεις ως αποτελέσματα εξωσωματικών και εφόσον αυτές  καταλήξουν σε πρόωρους τοκετούς. Η προωρότητα συνδέεται με επιπλοκές που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, καθώς και τη φυσική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού.

Αν έχεις κι άλλες απορίες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Dr Θάνο Παράσχο.

Dr. Θάνος Παράσχος
Χειρουργός Γυναικολόγος-Μαιευτήρας
Ειδικός στην Eξωσωματική Γονιμοποίηση
και Ενδοσκοπική Χειρουργική


W: www.ivf-embryo.gr

E: paraschos@ivf-embryo.gr

F: facebook/Thanos-Paraschos

L: linkedin/thanos-paraschos

T: (+30) 210 6774104

Κ: (+30) 6944428242








loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου