ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Μεγάλος κίνδυνος σχιζοφρένειας και ψυχώσεων για τους πρόσφυγες




Οι πρόσφυγες που ξέφυγαν από τη βία και τον πόλεμο έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρές ψυχικές νόσους σε
σύγκριση με τους οικονομικούς μετανάστες

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο BMJ British Medical Journal, προτείνουν στις ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας των χωρών, που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, να προετοιμαστούν, ώστε να βοηθήσουν τους πάσχοντες από ψυχικά νοσήματα, που αναμένεται να είναι πάρα πολλοί.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία δείχνει ότι οι άνθρωποι που έχουν φύγει από τα σπίτια και από τις χώρες τους και ψάχνουν άσυλο σε κάθε γωνιά του πλανήτη είναι οι περισσότεροι μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο...

Η Σουηδο - Βρετανική έρευνα δείχνει, δε, ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν κατά 66% αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια και άλλες ψυχωσικές διαταραχές. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με τους μετανάστες για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η διαταραχή μετατραυματικού στρες ή η κατάθλιψη. Επίσης οι μετανάστες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ψυχώσεων σε σχέση με τους ντόπιους σε μια χώρα. Η νέα μελέτη δείχνει για πρώτη φορά ότι οι πρόσφυγες κινδυνεύουν - περισσότερο και από τους μετανάστες - να εκδηλώσουν σχιζοφρένεια ή άλλη ψύχωση. Η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες πρόσφυγες.

Οι ερευνητές του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του ιατρικού Ινστιτούτου Κarolinska του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του Τμήματος Ψυχιατρικής του University College του Λονδίνου (UCL) μελέτησαν στοιχεία από 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους στη Σουηδία, πρόσφυγες και μετανάστες από διάφορες περιοχές - η Σουηδία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες από οποιαδήποτε άλλη εύπορη χώρα και το 2011 οι πρόσφυγες αποτελούσαν το 12% των μεταναστών.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πρόσφυγες, στους οποίους είχε χορηγηθεί άσυλο, είναι 3,5 φορές πιθανότερο να εμφανίσουν ψύχωση σε σχέση με τους ντόπιους Σουηδούς. Ο αυξημένος κίνδυνος για τους πρόσφυγες είναι περίπου ο ίδιος, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσής τους, ενώ, ειδικά για τους οικονομικούς μετανάστες από την υποσαχάρια Αφρική, υπάρχει εξίσου μεγάλος κίνδυνος για ψυχώσεις, όπως και για τους πρόσφυγες.

Η νέα μελέτη ενισχύει τη θεωρία ότι η σχιζοφρένεια και οι άλλες ψυχώσεις επηρεάζονται από τις εμπειρίες και από τις αντιξοότητες της ζωής και μειώνουν το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς κατά 10 έως 25 χρόνια.

Reuters


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου