ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Ανοιχτή Επιστολή του Κυριάκου Ταταρίδη προς τους συμπατριώτες και κάθε πόλο Εξουσίας: "Ο Νομός μας και η πανέμορφη Γρεβενιώτικη φύση δεν ξεπουλιέται" ...

Αγαπητοί μου συμπατριώτες,
Τον τελευταίο καιρό καταγράφονται κινήσεις μεγάλων Εταιριών
διεθνών συμφερόντων που κινούνται στον χώρο της Ενέργειας για την κατασκευή γιγαντιαίων μονάδων στον τομέα των ανανεώσιμων μορφών της.

Ήδη, παρατηρούνται συγκεκριμένες κινήσεις στις περιοχές NATURA για αιολικά πάρκα και υδροηλεκτρικές μονάδες. Απειλείται έτσι το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον του Νομού μας με τις ανεμογεννήτριες στην κορυφογραμμή Βασιλίτσας- Αβδέλλας και τις υδροηλεκτρικές μονάδες κατά μήκους του Βενέτικου ποταμού.

Σαν να μην έφταναν αυτά εμφανίστηκε αυτές τις μέρες και τρίτη απειλή από Εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Ενέργειας με την κατασκευή φωτοβολταϊκών συστοιχιών σε μεγάλες αγροτικές εκτάσεις με εκτεταμένης μορφής κατασκευές.

Οι κινήσεις εξαγοράς αγροτικών εκτάσεων θα αποκτήσουν ανεξέλεγκτο χαρακτήρα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η χρησιμότητα της γης σε σχέση με την χαμηλή ή υψηλή παραγωγικότητα της. Εμφανίζεται έτσι ο κίνδυνος Εταιρίες που μεταφέρουν διεθνή κεφάλαια για επενδύσεις να εξαγοράσουν εύφορες και υψηλής παραγωγικότητας αγροτεμάχια, προκειμένου να κατασκευαστούν οι φωτοβολταϊκές τους μονάδες.

Η νέα αυτή απειλή χτυπά στην καρδιά την τοπική μας οικονομίας που είναι ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας και η παραγωγή τροφίμων και που οδηγείται έτσι με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση. Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη για τον τόπο μας θα εμποδίσει προσπάθειες επανασχεδιασμού του πρωτογενούς μας τομέα, που πρέπει να επανακινήσουμε στα Γρεβενά, ιδιαίτερα στην βιολογική πλέον κατεύθυνση, όπου οι δυνατότητες μας είναι τεράστιες, ώστε ο Νομός μας να ανακτήσει την οικονομική του ταυτότητα που αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η Αντιπεριφέρεια του Νομού και η Διεύθυνση Γεωργίας θα πρέπει να αποτρέψουν αυτό το έγκλημα, απαγορεύοντας τέτοιες κατασκευές σε υψηλής παραγωγικότητας εκτάσεις, όπου θα πρέπει να απαγορευθεί αυτή η χρήση. Τέτοιου είδους μονάδες Ενέργειας θα πρέπει να επιτρέπονται μόνο σε εντελώς άγονες, απόκρημνες και έντονα επικλινείς εκτάσεις, ώστε να μην πληγεί η παραγωγική δυναμική του Νομού μας.

Η Εθελοντική Κίνηση Πολιτών Γρεβενών σε συνεργασία με τον τέως Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου και Ομότιμου Καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιο Τσαφτσάρη θα διοργανώσει ειδικές ημερίδες για την αγροτοκτηνοτροφική ανάπτυξη του Νομού σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια, τους Δήμους Γρεβενών και Δεσκάτης, την Ένωση Γ.Σ. Γρεβενών, τους αγροτικούς συλλόγους, το Επιμελητήριο με τις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τους Μανιταρόφιλους Δυτικής Μακεδονίας.

Απέναντι στην κρίση και στην απαιτητική συγκυρία που διανύουμε ο Νομός μας επιβάλλεται να ορθώσει το ανάστημα του, να ανακτήσει την αυτοπεποίθηση του και να αντεπιτεθεί στο οικονομικό και αναπτυξιακό γίγνεσθαι, αξιοποιώντας τα τεράστια φυσικά του πλεονεκτήματα.





Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και επιβάλλεται να προνοήσουμε απέναντι στις προκλήσεις που σαν σύνολο ο Νομός χρειάζεται να κινηθεί και ειδικότερα στον τομέα της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, στην επάρκεια τροφίμων, στην πράσινη ανάπτυξη με την διαφαινόμενη κλιματική αλλαγή, όπου οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να φέρουν σημαντικές αλλαγές.

Ο Νομός μας και η πανέμορφη Γρεβενιώτικη φύση δεν ξεπουλιέται σε επιχειρηματικούς κύκλους που με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος, απειλούν να αλλοιώσουν την φυσική μας ταυτότητα, να υπονομεύσουν το μέλλον της αγροτοκτηνοτροφικής μας οικονομίας και το πανέμορφο φυσικό μας περιβάλλον που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε άλλα κέντρα να αποφασίζουν για το δικό μας μέλλον, πρέπει όλοι μαζί οι Γρεβενιώτες πολίτες να ελέγχουμε και να ορίζουμε την πορεία του Νομού μας.


Μετά τιμής,

Κυριάκος Ταταρίδης
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Πρώην Βουλευτής Π.Ε. Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου