ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Επιμελητήριο Γρεβενών: Ξεκίνησε το σεμινάριο Πιστοποίησης Συλλέκτη Αυτοφυών Μανιταριών (εικόνες + video)

Το Επιμελητήριο Γρεβενών σε συνεργασία με το Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης – ΔΙ.ΦΟ.Π. πραγματοποιεί από την Πέμπτη (13-2-), στα Γρεβενά,
   σεμινάριο Πιστοποίησης Συλλέκτη Αυτοφυών Μανιταριών.

Το εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους ενδιαφερομένους ερασιτέχνες ή επαγγελματίες που συλλέγουν, επεξεργάζονται, τυποποιούν και εμπορεύονται αυτοφυή μανιτάρια ή προϊόντα που περιέχουν μανιτάρια.

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γρεβενών, Νίκος Ράμμος, αναφέρεται στις προσπάθειες που έγιναν έτσι ώστε να ξεκινήσει το σεμινάριο, ενώ ευχαριστεί τον Πρόεδρο των "Μανιταρόφιλων Ελλάδας" Γιώργο Κωνσταντινίδη.:





Είναι γνωστό ότι στη περιοχή των Γρεβενών καταγράφεται τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτη και συνεχώς αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα με βάση τα αυτοφυή μανιτάρια σε επίπεδο μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που επεξεργάζονται, τυποποιούν και εμπορεύονται αυτοφυή μανιτάρια ή προϊόντα που περιέχουν και μανιτάρια, εντός και εκτός Ελλάδας.

Βλέποντας η διοίκηση του Επιμελητηρίου Γρεβενών έπειτα από δική της πρωτοβουλία και την αμέριστη στήριξη των Συλλόγων Μανιταρόφιλων Ελλάδας και Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας καθώς και της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών προχώρησε στη δημιουργία ενός Σχήματος Πιστοποίησης για τους συλλέκτες αυτοφυών μανιταριών.

Βλέποντας την επιχειρηματική ευκαιρία που ανοίγεται από αυτή τη νέα μορφή επιχειρηματικής δράσης αλλά και θέλοντας να βοηθήσει ήδη όσους ασχολούνται το Επιμελητήριο Γρεβενών δημιούργησε και είναι πλέον στην ευχάριστη θέση να υλοποιεί το Σχήμα Πιστοποίησης για τον συλλέκτη μανιταριών.
Το παραπάνω σχήμα προέκυψε σε αγαστή συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα με τον Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ) που έχει δημιουργήσει για αυτόν τον λόγο θα υλοποιεί τα προγράμματα κατάρτισης και πιστοποίησης των ενδιαφερομένων.
Η απόλυτη συμπαράσταση του κ. Κωνσταντινίδη Γιώργου και τον συνεργατών του ήταν καθοριστική για τη μέχρι τώρα πορεία του έργου και αναμένεται με τη συμβολή τους να λάβει την επιστημονική υπόσταση που του αξίζει.

Η συλλογή άγριων μανιταριών ήταν πάντα μια εμπειρία που συγκέντρωνε το ενδιαφέρον επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών του κλάδου. Μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο επάγγελμα στηρίζεται στην προυπάρχουσα γνώση που συνήθως μεταφέρεται πρακτικά και προφορικά από τους πιο έμπειρους προς τους υπόλοιπους. Παρόλα αυτά έως και σήμερα δεν υπήρχε στοχευμένο πρόγραμμα και διαδικασία κατάρτισης, ούτε πιστοποίηση για τους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται ή θέλουν να δραστηριοποιηθούν στο συγκεκριμένο τομέα.

Με δεδομένο ότι το φυσικό περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα της Π.Ε. Γρεβενών, διαθέτει εκείνα τα χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από όλες τις άλλες περιφέρειες, λόγω των ιδιαίτερων κλιματολογικών και εδαφολογικών στοιχείων του (η μόνη περιφέρεια που δε βρέχεται από θάλασσα), και όπου τα δρυοδάση αποτελούν το πλέον δεδομένο δασικό είδος, η συλλογή αυτοφυών μανιταριών αποτελεί παραδοσιακή δραστηριότητα είτε για αυτοκατανάλωση είτε για συμπληρωματικό εισόδημα.

Σημαντικός αριθμός εστιατορίων και ξενώνων έχουν συμπεριλάβει τα αυτοφυή μανιτάρια στους καταλόγους τους, ενώ παράλληλα παρατηρείται αξιοσημείωτο ρεύμα επισκεπτών στην περιοχή για τα μανιτάρια και τις γιορτές που γίνονται γύρω από αυτά. Ωστόσο η απουσία νομοθετικού πλαισίου λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας τόσο για την ασφαλή συνέχεια, όσο και για την περεταίρω ανάπτυξη της σχετικής οικονομικής δραστηριότητας.

Μιας δραστηριότητας που σχετίζεται άμεσα με την αειφόρο διαχείριση των δασών καθώς οι παραδοσιακοί τρόποι συλλογής μανιταριών όχι μόνο δεν προκαλούν καταστροφές στα δάση ή μείωση των μανιταριών, αλλά ενισχύουν την προστασία και τη διατήρηση των δασών, αφού αυτός που ευεργετείται γενικώς, αλλά και ιδιαιτέρως (ως μανιταροσυλλέκτης) από τα δάση, έχει περισσότερους λόγους να τα προστατεύει.

Μέσα από τη διαδικασία της πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων λοιπόν, δίνεται η σημαντική δυνατότητα για την διάσωση, κατοχύρωση και διάδοση παραδοσιακών τοπικών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων για τα οποία τα Επιμελητήρια της Ελλάδας έχουν δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία. Η περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας και το Επιμελητήριο Γρεβενών σε συνεργασία με τους Μανιταρόφιλους Ελλάδας ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την υλοποίηση της παρούσας δράσης με την οποία καλύπτονται σύγχρονες ανάγκες στο πλαίσιο της Διά Βίου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, παρέχοντας πιστοποιήσεις διεθνούς αναγνώρισης.

Τέλος να σημειώσουμε πως το Επιμελητήριο Γρεβενών είναι ένα από τα πρώτα Επιμελητήρια της Ελλάδας και της Ευρώπης που υιοθετεί την πρακτική πιστοποίησης εκμεταλλευόμενο τη δυνατότητα που δίνεται πλέον από τον Διεπιμελητηριακό Φορέα Πιστοποίησης (ΔΙΦΟΠ). Στο παραπάνω συμπληρώνουμε με βεβαιότητα πως τα αντικείμενα που θα αναλάβουν να πιστοποιούν τα κατά τόπους επιμελητήρια θα διατηρήσουν τη μοναδικότητα τους ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.
Εισηγητές Σεμιναρίου:
Κωνσταντινίδης Γεώργιος ( Πρόεδρος Μανιταρόφιλων Ελλάδας-Παιδαγωγός –Συγγραφέας)

Ηλίας Πολέμης (Επιστημονικός Συνεργάτης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). Παρακολουθήστε ένα μικρό απόσπασμα από την εισήγησή του:



Εικόνες:


loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου