ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020

Ασφάλεια Τροφίμων στον Κορονοϊό



Καθώς όλοι βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις τον τελευταίο καιρό, γεννιούνται ερωτήματα σχετικά με το πώς να ψωνίζουμε με ασφάλεια, να παραγγέλνουμε και να
διαχειριζόμαστε τα τρόφιμα για να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του νέου κορονοϊού (Covid-19).

Σε αυτό το κείμενο συγκεντρώσαμε οδηγίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης, την οργάνωση των αγορών σας και τη διαχείριση του φαγητού στο σπίτι. Ακόμη θα βρείτε στρατηγικές οι οποίες συμβάλλουν στην υιοθέτηση αυτών των οδηγιών.

Προφύλαξη από τον Κορονοϊό

Προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τη μετάδοση του κορονοϊού  μέσω των τροφίμων ή των συσκευασιών τους.  Ωστόσο, έχει επιβεβαιωθεί ότι το στέλεχος αυτού του ιού μπορεί να επιβιώσει πάνω σε επιφάνειες αντικειμένων για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.  Για το λόγο αυτό, η υιοθέτηση των βασικών κανόνων προσωπικής υγιεινής, όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών μετά από κάθε επαφή με αντικείμενα συχνής χρήσης (π.χ. κουμπιά, πόμολα, λαβές) είναι πολύ σημαντική.

Πώς μεταδίδεται ο Κορονοϊός;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η κύρια μέθοδος μετάδοσης του Covid-19 είναι η διάχυση σταγονιδίων από ένα άτομο φορέα (είτε παρουσιάζει συμπτώματα, είτε όχι). Επομένως, η κοινωνική απομάκρυνση είναι το πιο βασικό μέτρο προφύλαξης που μπορείτε να λάβετε για να μειώσετε τον κίνδυνο τόσο για εσάς όσο και για τους άλλους.

Ποια είναι η διάρκεια ζωής του Κορονοϊού;

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει έως 3 ώρες στον αέρα, έως μία ώρα σε επιφάνειες από το χαρτόνι και έως 3 ημέρες σε πλαστικές και μεταλλικές επιφάνειες.

Διατροφή και Κορονοϊός

Μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά η συσχέτιση διατροφικών παραγόντων με τη μείωση κινδύνου οξείων λοιμώξεων, όπως το Covid-19. Όμως, γνωρίζουμε ότι η διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος στηρίζεται σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής συνολικά. Ως προς αυτή την κατεύθυνση ο συνδυασμός μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής, συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, τεχνικών διαχείρισης του άγχους και επαρκούς ποσότητας ύπνου αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ψώνια και Κορονοϊός


Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Η.Π.Α (FDA) έχει εκδώσει οδηγίες για την προετοιμασία των γευμάτων που συνοψίζονται στα παρακάτω τέσσερα βήματα:
  • Καθαρίστε τα τρόφιμα που αποτελούν τις πρώτες ύλες
  • Επιλέξτε και χωρίστε τις ποσότητες που χρειάζεστε για το μαγείρεμα
  • Μαγειρέψτε το φαγητό σας
  • Καταψύξτε το περίσσευμα για μία άλλη ημέρα

Γιατί τα ψώνια θεωρούνται επικίνδυνα για τη μετάδοση του Κορονοϊού;

 1. Επιμολυσμένες επιφάνειες

Κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στο σούπερ μάρκετ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη στιγμή, όπως όταν αγγίζουμε το καλάθι όπου θα συγκεντρώσουμε τα ψώνια μας. Όπως σημειώθηκε παραπάνω ο κορονοϊός μπορεί να παραμείνει ενεργός έως και τρεις ημέρες σε σκληρές επιφάνειες όπως το πλαστικό (π.χ. λαβές πορτών, λαβές καλαθιών αγορών, κουμπιά ανελκυστήρα).

Πρακτικές συμβουλές και περισσότερα εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου