ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Πιο έτοιμη φέτος η Πυροσβεστική για τις «καυτές» ημέρες της αντιπυρικής περιόδου (Φωτ.)

Δείτε τα νέα κλιμάκια στη Βόρεια Ελλάδα

Την επόμενη εβδομάδα θα… χτυπήσει κόκκινος συναγερμός στην Πυροσβεστική σε Μακεδονία και Θράκη,
καθώς έρχονται οι «καυτές» ημέρες της αντιπυρικής περιόδου. Επισήμως, η εν λόγω περίοδος άρχισε την 1 Μαΐου, ωστόσο κάθε χρόνο η υψηλή επιφυλακτικότητα ξεκινά από τα μέσα Ιουνίου. «Στην κεντρική και νότια Ελλάδα ξεκίνησαν ήδη να εισέρχονται στην ‘καυτή ζώνη’ της αντιπυρικής περιόδου. Στη Βόρεια Ελλάδα, θα ακολουθήσουμε στο επόμενο δεκαήμερο, όπως συνηθίζεται», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής και Συντονιστής Επιχειρήσεων σε Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία, Σπύρος Βαρσάμης, ο οποίος συμπληρώνει «Βέβαια, υπάρχουν και δύσκολες χρονιές, που είμαστε σε υψηλή επικινδυνότητα και από τις 10 Ιουνίου».


varsamis-pirosvestiki.JPG
Αν και η δύσκολη περίοδος αρχίζει τώρα για το Πυροσβεστικό Σώμα, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου η υπηρεσία ήταν σε μεγαλύτερη ετοιμότητα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια. «Τα δεδομένα φέτος είναι καλύτερα από πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι φέτος εγκρίθηκε η πρόσληψη 1.300 επιπλέον εποχικών εργατών δασοπυρόσβεσης, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό θα στελεχώσουν 80 εποχιακά κλιμάκια σε όλη τη χώρα.

Εκτός, από την ενίσχυση προσωπικού, υπάρχει μια καλή κατάσταση στα περισσότερα οχήματα μας, ενώ προμηθευτήκαμε και μερικά καινούρια. Επίσης, δόθηκε χρηματοδότηση και για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζαμε με την συντήρηση των ελαστικών των οχημάτων» αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Βαρσάμης. Σε όλα αυτά προστίθενται τα νέα κλιμάκια, νέα ελικόπτερα βαρέως τύπου και η ενίσχυση του ατομικού εξοπλισμού κάθε πυροσβέστη.

«Όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, μπαίνουμε και πιο βαθιά στην αντιπυρική περίοδο, γι’ αυτό η υπηρεσία είναι σε αυξημένη ετοιμότητα. Το προσωπικό είναι σε εγρήγορση και φροντίζουμε να υπάρχει μια καλή διασπορά οχημάτων, ώστε να γίνεται εύκολα και γρήγορα η πρώτη επέμβαση» σημειώνει ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για αυτούς είναι «μια μεγάλη φωτιά να σβήνει στο πρώτο 24ωρο, ώστε να μην δεσμεύονται μεγάλες δυνάμεις σε ένα σημείο».

Ένας από τους φόβους στο Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με τον κ. Βαρσάμη, είναι ο συνδυασμός ακραίων καιρικών φαινόμενων με μία εκδήλωση πυρκαγιάς, ενώ το χειρότερο σενάριο αποτελεί η ταυτόχρονη εκδήλωση πολλών μεγάλων πυρκαγιών, που έχει ως αποτέλεσμα την διάσπαση των δυνάμεων. Πάντως, μέχρι στιγμής, στην αντιπυρική περίοδο υπήρχαν περισσότερες κλήσεις για άντληση υδάτων και πλημμύρες, πάρα για φωτιές. «Δεν είναι σίγουρο πάντα ότι αυτές οι βροχές βοηθούν. Ο καιρός είναι μεταβαλλόμενος και οι περισσότερες βροχές είναι τοπικές. Συνήθως, τέλη Μαΐου και αρχές Ιουνίου, αντιμετωπίζουμε περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα» τονίζει ο υποστράτηγος.

Λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα, σε πολλές περιοχές υπάρχουν ζημιές σε δασική και αγροτική οδοποιία. «Σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, καθώς οι διαδικασίες αποκατάστασης είναι ακόμα σε εξέλιξη» επισημαίνει ο κ. Βαρσάμης. Όμως, ακόμα ένας προβληματισμός για την Πυροσβεστική, αποτελούν και οι άτυπες χωματερές με μπάζα, ογκώδη αντικείμενα και κλαδιά που αποτελούν πιθανές εστίες φωτιάς.


Τα νέα κλιμάκια στη Βόρεια Ελλάδα εδώ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου