ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Εγκατάσταση μεταναστών – προσφύγων εντός οικισμού, Πανοράματος Γρεβενών;


Αξιότιμοι κύριοι,
Με την παρούσα επιστολή, με την μορφή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), θέλουμε να σας ενημερώσουμε,
 ως Πρόεδρος και Δ.Σ του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γρεβενών “Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”, (http://www.panorama-grevena.gr/) θέτοντας υπ’ όψιν σας τα εξής:
Ως Πολιτιστικός Σύλλογος είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη και σαφή θέση σε ό,τι αφορά το θέμα της φιλοξενίας, από μέρους μας, μεταναστών – προσφύγων στην πιθανή εγκατάστασή τους στο χωριό μας, όπως αυτή έχει εκφραστεί από τις 19 Μαΐου 2019, κόντρα στο ρεύμα της περιόδου εκείνης, θέλοντας να προάγουμε τον πολιτισμό και θέτοντάς μας προ των ευθυνών μας ως άνθρωποι.
(σχετ. https://www.panorama-grevena.gr/3538-2/ )
Δυστυχώς, κάποιοι την θεώρησαν αδυναμία και (μην μπορώντας να ξεχωρίσουν τον ανθρωπιστικό από τον κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα του θέματος,) είτε προέβησαν σε λήψη αποφάσεων, είτε αδιαφόρησαν, παντελώς, για τα πραγματικά προβλήματα των ευαίσθητων, μικρών κοινωνιών όπως το χωριό μας. Για αυτό λοιπόν θα σας παραθέσουμε τους 3 άξονες γύρω από τους  οποίους εντοπίζουμε τα προβλήματα και προβαίνουμε στην έντονη και δίκαιη διαμαρτυρία μας, στην ενδεχόμενη εγκατάσταση μεταναστών – προσφύγων στον ξενώνα εντός της κεντρικής πλατείας του χωριού.





1) ΥΠΟΔΟΜΕΣ :
Το Πανόραμα Γρεβενών βρίσκεται στα 36 χλμ απόσταση από την πόλη των Γρεβενών, αριθμώντας όχι πάνω από δέκα κατοίκους μόνιμους και γύρω στους 30 εποχικούς. Η μόνη περίοδος που το χωριό αριθμεί πάνω από 200 κατοίκους είναι αυτή του καλοκαιριού και κυρίως του 15νθημέρου του 15Αύγουστου. Επίσης, δεν ξεπερνούν τα 70 κτίρια οι κατοικίες του, προσμετρώντας την εκκλησία, το παλιό σχολείο (Έδρα του Συλλόγου) και κάποια ακατοίκητα σπίτια. Οι δημόσιες εγκαταστάσεις και παροχές, όπως π.χ η υδροδότηση του χωριού είναι ήδη αρκετά ελλιπείς, δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στους λίγους κατοίκους .
Όπως καταλαβαίνετε, λοιπόν, η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση των Υπηρεσιών και οι μικρές δημόσιες εγκαταστάσεις-παροχές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον όγκο των ανθρώπων που αδικαιολόγητα και άλογα εγκαθίστανται στον ορεινό όγκο, απομονώνοντας και τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς από μεγάλα αστικά κέντρα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια διαχείρισης των ανθρωπίνων αναγκών τους.
2) ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ  :
 Στον ορεινό όγκο των Γρεβενών, γενικότερα, αλλά και συγκεκριμένα στην περιοχή του Πανοράματος υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους για τα οποία τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπήρξε καμία κρατική μέριμνα σε ό,τι αφορά την προστασία τους από πυρκαγιές, όπως π.χ αντιπυρικές ζώνες, πλην της παρουσίας ενός οχήματος Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σημειωτέον, το Πανόραμα Γρεβενών είναι ίσως το μόνο χωριό το οποίο δεν έχει εναλλακτική οδική έξοδο, εγκλωβίζοντας έτσι τους κατοίκους του σε περιπτωση πυρκαγιάς. Πρόσφατα, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων για υπολείμματα φωτιάς από μετανάστες – πρόσφυγες εντός του δάσους, στείλαμε επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς  ώστε να προβλεφθεί και να αποφευχθεί, όσο είναι δυνατόν, ο ορατός αυτός κίνδυνος.(σχετική αναδημοσίευση του τοπικού, ηλετρονικού τύπου:  https://greveniotis.gr )

Το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής βρίσκεται στο χωριό Πολυνέρι Γρεβενών και αριθμεί δυσανάλογο αριθμό Αστυνομικών για την πρόληψη τυχόν έκνομων ενεργειών. Η τοποθέτηση μεταναστών – προσφύγων εντός μικρών οικισμών, ενδέχεται να προκαλέσει και αστυνομικής φύσεως προβλήματα, παρά την ενεργή συμβολή μας για το αντίθετο. Έτσι, θεωρούμε σημαντικότερη την πρόληψη από την αποκατάσταση.
3) ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ :
Ο κύριος άξονας της εύλογης και δίκαιης διαμαρτυρίας των κατοίκων είναι η λεγόμενη ποσόστωση. Μέχρι πρότινος, γνωρίζαμε από εξαγγελίες της κεντρικής εξουσίας πως θα απαγορευτεί η εγκατάσταση  μεταναστών – προσφύγων σε μικρούς ξενώνες, επιτρέποντάς την μόνο σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι το οποίο προς το παρόν δεν εφαρμόζεται. Φανταζόμαστε πως η ποσόστωση του 1% του πληθυσμού αποφασίστηκε για κοινωνικούς λόγους, που έχουν να κάνουν με την ομαλή “απορρόφηση” των ανθρώπων αυτών στην κοινωνία μας, την αποφυγή γκετοποίησης, όπως και την ορθή κοινωνικοπολιτιστική ζύμωση διαφορετικής κουλτούρας ανθρώπων, κάτι το οποίο πρεσβεύουμε ως Πολιτιστικός Σύλλογος. Αυτό λοιπόν, μπορεί να επιτευχθεί όταν η ποσόστωση δεν αφορά μόνο συνολικά τον Νομό Γρεβενών αλλά και τις κατά τόπους κοινωνίες – χωριά, διότι ενδέχεται ο συνολικός αριθμος των μεταναστών του Νομού να είναι εντός του ορίου της ποσόστωσης αλλά αυτό να μην μεταφράζεται τοπικά, όπως στο παράδειγμά μας. Δηλαδή, τοποθετώντας γύρω στους 30 με 40 ανθρώπους σε ένα χωριό με περίπου 10 μόνιμους κατοίκους  φτάνουν τα όρια της ποσόστωσης στο 300 με 400%.
Καταλήγοντας :
Μένοντας σταθερά απομακρυσμένοι και αποστασιοποιημένοι από μικροπολιτικά παιχνίδια προβατοποίησης του κόσμου, έχοντας γνώση για την τεράστια “μπίζνα” που γίνεται στην πλάτη  των κατοίκων, αλλά και των ανθρώπων αυτών που τους όρισε η μοίρα να βρεθούν στον τόπο μας, έχοντας “μνήμη υγιή” για αυτούς που προξένησαν αλλά και αυτούς που εργαλειοποίησαν το πρόβλημα αυτό και τέλος παίρνοντας το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί, έχοντας σταθερή και αμετάβλητη θέση  να απλώσουμε χέρι βοήθειας σε οποιον την χρειάζεται, ζητάμε τα εξής :
α) Να επανεξεταστεί  η απόφαση για εγκατάσταση των ανθρώπων αυτών εντός του χωριού, για όλους τους λόγους που προαναφέρουμε.
β) Σε περίπτωση εφαρμογής της απόφασης εγκατάστασης των ανθρώπων αυτών, να μεριμνήσετε ώστε i)το οικογενειακό προφίλ τους να είναι τέτοιο (π.χ οικογένειες με παιδιά) ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως καταλύτης και να μπολιάσουμε τις διαφορετικότητες και ii) Να μην υπερβαίνει ο αριθμος τους, επ ουδενί, τον αριθμό των μόνιμων κατοίκων.
Τέλος, σας γνωστοποιούμε πως εμείς θα βρισκόμαστε ενεργά δίπλα σε ανθρώπους που μας χρειάζονται, πρεσβεύοντας πάντα τον άνθρωπο. Θα σταθούμε ως κυματοθραύστες απέναντι σε ρατσιστικές ενέργειες, αλλά για τυχόν σοβαρά προβλήματα που ενδέχεται να προκληθούν από λάθος πολιτικές αποφάσεις, η αποκλειστική ευθύνη θα βαραίνει τους “άρχοντες” της τοπικής και κεντρικής εξουσίας.
Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020
Μετά τιμής,
Ο πρόεδρος και το Δ.Σ του Συλλόγου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου