ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά : Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα (εικόνες + video)

Κάντε ΚΛΙΚ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά
Κάντε ΚΛΙΚ

Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

Έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα (εικόνες + video)

H Εισήγηση του Δημάρχου Γρεβενών Γιώργου Δασταμάνη και όλων των παρευρισκομένων - Οι εισηγήσεις-επιστολές των απόντων

H σημερινή κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών διεξήχθη δια ζώσης άλλα κεκλεισμένων των θυρών λόγω του Covid-19 ενώ
το παρών έδωσαν: ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Γρεβενών Γιάννης Γιάτσιος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Λάμπρος Χατζηζήσης και Αντώνης Δασκαλόπουλος.

«Τα Γρεβενά δεν θα γίνουν σάκος του μποξ. Είμαστε ο μικρότερος Νομός της Δυτικής Μακεδονίας και ο Δήμος μας σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος σε όλη την Περιφέρεια. Η αναλογικότητα φιλοξενούμενων σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας δεν τηρείται ούτε κατ΄επίφαση. Όλοι θα πρέπει επιτέλους ν’αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Ζητάμε απλά δικαιοσύνη και ισονομία».

Αυτό τόνισε το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιουνίου 2020 ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης κατά τη διάρκεια της εισήγησης του στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών αναφορικά με την έλευση νέου κύματος προσφύγων και μεταναστών σε καταλύματα του Ορεινού Όγκου.Ο κ.Δασταμάνης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν γίνεται μόνο στα Γρεβενά» να συνεχίζουν να έρχονται κι’άλλες ροές, όταν ήδη φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής πάνω από 1300 άτομα. Επιπλέον, στηλίτευσε το γεγονός ότι επίσημη ενημέρωση από πλευράς της Κυβέρνησης δεν υπάρχει ενώ ταυτόχρονα «προηγούμενες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων του Δήμου Γρεβενών επί του θέματος αγνοούνται επιδεικτικά».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών στάθηκε ακόμη στο γεγονός ότι «παραμένει υπό διερεύνηση η νομιμότητα του τρόπου φιλοξενίας των αιτούντων άσυλο σε καταλύματα που αδειοδοτήθηκαν να λειτουργούν για άλλους σκοπούς» θέτοντας και το ερώτημα για το «κατά πόσο υφίστανται οι απαιτούμενες συνθήκες δημόσιας υγείας».

Μάλιστα σε μια αποστροφή του αποκάλυψε ότι ακόμη και σε οικισμούς πέριξ της πόλης των Γρεβενών «άρχισαν να διατίθενται και οικίες για φιλοξενία χωρίς και πάλι καμία επίσημη ενημέρωση», σχολιάζοντας παράλληλα και την νεοσυσταθείσα Ανοιχτή Δομή Γρεβενών που ίδρυσε η Κυβέρνηση.

«Η επίσημη πολιτεία δεν παρέχει καμία ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των προγραμμάτων φιλοξενίας τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα παραμονής όσο και για την ευθύνη διαχείρισης τους ενώ «άγνωστος» παραμένει ο ρόλος της «ΔΟΜΗΣ» Γρεβενών».

Ο Δήμαρχος Γρεβενών επανέλαβε την πάγια θέση του ότι είναι υπέρ της διαμονής προσφύγων και μεταναστών στον τόπο μας αλλά με την ορθή τήρηση της αναλογικότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Αναλογικότητα που δυστυχώς δεν εφαρμόζεται και κατά συνέπεια η Δημοτική Αρχή προειδοποιεί ακόμη και με προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Προτείνω να προβεί ο Δήμος Γρεβενών σε νομικές ενέργειες προκειμένου να δικαιωθεί το πάγιο και δίκαιο αίτημα του Δήμου μας για ισοκατανομή σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο Δήμων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του μεταναστευτικού - προσφυγικού προβλήματος», προσθέτοντας σε αυτό το σημείο ότι από πλευράς Δήμου «διερευνάται εάν υπάρχει η δυνατότητα να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας για την τήρηση της αναλογικότητας ανά Περιφέρεια και Δήμο».

Εν συνεχεία, ο κ.Δασταμανης έκανε λόγο για την «αναγκαιότητα ενίσχυσης του Νοσοκομείου Γρεβενών σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και μέσα προκειμένου να μπορεί να ανταπεξέλθει», όπως είπε, «στις αυξημένες απαιτήσεις νοσηλείας των φιλοξενούμενων στη «ΔΟΜΗ» των Γρεβενών».

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής ξεκαθάρισε επίσης ότι «το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας έχει υποστεί συντριπτικό πλήγμα» παρουσιάζοντας «την απουσία εκ μέρους της επίσημης πολιτείας οποιουδήποτε προγράμματος να στηρίξει το πληττόμενο τουριστικό προϊόν της περιοχής μας, το Εθνικό Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας καθώς και τις υπόλοιπες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν συμπληρωματικά και ενισχυτικά των ξενοδοχειακών καταλυμάτων της περιοχής».

Κλείνοντας την τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Γρεβενών κ.Γιώργος Δασταμάνης υπενθύμισε ότι «τα Γρεβενά συνεισέφεραν από την πρώτη στιγμή στην αντιμετώπιση του εθνικού αυτού ζητήματος, σηκώνοντας μάλιστα βάρος πολύ μεγαλύτερο από αυτό που τους αναλογεί» και πρότεινε «να ζητήσει ο Δήμος Γρεβενών την σύγκληση έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος» στηρίζοντας και «οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κριθεί σκόπιμη για τα συμφέροντα του Δήμου και των δημοτών».

Σημειώνεται ότι στη δευτερολογία του ο κ.Δασταμάνης ζήτησε ευθέως από τον κ.Κασαπίδη «να εφαρμοστεί στην πράξη και να μην μείνει στα λόγια η περιφερειακή συνείδηση» για το Προσφυγικό Ζήτημα.
Δείτε όλη την συνεδρίαση:


Τα video ανεβαίνουν στο κανάλι μας Grevena TV.
Κάντε ΔΩΡΕΑΝ εγγραφή για να τα βλέπετε πρώτοι. youtube.com/user/933StarFM

ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ

Επιστολή του Βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση προς το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο Γρεβενών

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών δεν κατέστη δυνατό να είμαι παρών λόγω των αυξημένων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών μου. Καθώς όμως το μεταναστευτικό, που είναι και το μοναδικό θέμα προς συζήτηση, είναι βαρύνουσας σημασίας για όλους μας, θα ήθελα  με την παρούσα επιστολή να τοποθετηθώ για μια ακόμη φορά, ανοιχτά και ξεκάθαρα τόσο απέναντι στους αγαπητούς παρευρισκόμενους που απαρτίζουν το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στο σύνολο των συμπολιτών μας, όπως άλλωστε έχω ήδη πράξει δεκάδες φορές στη διάρκεια των τελευταίων μηνών από την έναρξη της κοινοβουλευτικής μου θητείας.

Το μεταναστευτικό όπως όλοι γνωρίζουμε δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα. Είναι ένα διεθνές ζήτημα δαιδαλώδες, που οι συνέπειες του έχουν πλείστες προεκτάσεις για τη χώρα μας σε εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, ενώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί και ο παράγοντας της εθνικής μας ασφάλειας αν αναλογιστούμε και τα πρόσφατα γεγονότα στα σύνορά μας στον Έβρο. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τη σοβαρότητα του μεταναστευτικού ζητήματος, θέσπισε για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισής του πάνω στους άξονες της καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων μας, της επίσπευσης των διαδικασιών ασύλου και κατ’ επέκταση των επαναπροωθήσεων που ήταν ουσιαστικά μέχρι εκείνη τη στιγμή ανύπαρκτες,  της αποσυμφόρησης των νησιών μας αλλά και της ανάδειξης της διεθνούς διάστασης του προβλήματος. Ακόμα περισσότερο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει την απαραίτητη αποφασιστικότητα η οποία δεν υπήρχε στο παρελθόν, κάνοντας πλέον σαφές προς όλους ότι δεν θα ανεχτούμε να γίνει η χώρα μας ένα «ξέφραγο αμπέλι»στο οποίο θα μπορεί να εισέρχεται ελεύθερα ο καθένας εφόσον δεν πληροί τις προϋποθέσεις και δεν το δικαιούται. Και αυτή είναι η πιο σημαντική και ουσιαστική διαφορά μας σε σχέση με την πολιτική της  προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βεβαίως, ένα από τα αποτελέσματα της «διαχείρισης» του μεταναστευτικού εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης, το οποίο μας αφορά άμεσα εδώ στα Γρεβενά είναι και η απόφαση για την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες, μια πρακτική μάλιστα που εξακολουθεί η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίζει σθεναρά μέχρι τώρα. Σε έναν τόσο πλούσιο και ευλογημένο από άποψης φυσικού κάλλους Νομό, όπως ο δικός μας, με τόσες πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και συνεπακόλουθα της τοπικής οικονομίας εν γένει, η απόφαση αυτή αποτέλεσε ξεκάθαρα την «ταφόπλακα» οποιασδήποτε προοπτικής προς αυτή την κατεύθυνση. Οι ιδιοκτήτες των υπερπολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων, που στην πλειοψηφία τους επιδοτήθηκαν ώστε να αποτελέσουν τον ουσιώδη μοχλό της τουριστικής ανόδου των Γρεβενών, αποφάσισαν να αγνοήσουν μια ολόκληρη κοινωνία, να υποθηκεύσουν το μέλλον της και να καταδυναστεύσουν την ευημερία της προσβλέποντας αποκλειστικά και μόνο στο ίδιον όφελος των κατά κεφαλήν επιδομάτων των μεταναστών με την συνδρομή και των αδιαφανών πρακτικών των ΜΚΟ.

Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Απόψε βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιοι ιδιώτες αποφάσισαν οικειοθελώς, να μετατρέψουν τις πολυτελείς ξενοδοχειακές τους μονάδες σε δομές μεταναστών. Χωρίς κανείς να τους εξαναγκάσει. Χωρίς κανείς να τους το επιβάλει. Χωρίς δημόσιο διάλογο με την κοινωνία των Γρεβενών και χωρίς κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αυτή η απόφαση επιφέρει στην ζωή των Γρεβενιωτών. Βρισκόμαστε εδώ γιατί κάποιοι ιδιώτες θεωρούν το προσωπικό τους κέρδος ανώτερο από το συνολικό καλό.

Η σημερινή συζήτηση δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνει χώρα σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Και σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα είναι και η τελευταία αν δεν παραδεχτούμε πλέον όλοι ανοιχτά και ξεκάθαρα ποια είναι η πηγή του προβλήματος. Αν δεν ληφθούν δραστικές πρωτοβουλίες ώστε να μπει ένα τέλος στον φαύλο αυτό κύκλο. Αν σύσσωμο το σώμα της αυτοδιοίκησης και των φορέων  του Νομού μας δεν καταδικάσει την πρακτική της εγκατάστασης μεταναστών σε ξενοδοχειακές μονάδες.

Αγαπητά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου,

Είναι βέβαιο ότι μεταναστευτικό δεν είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα. Έχουμε όλοι αντιληφθεί ότι η χώρα μας δέχεται πολύ σοβαρές πιέσεις από τον «νευρικό γείτονά» μας και οφείλουμε όλοι να υποστηρίξουμε την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει η Κυβέρνησή μας σε κάθε επίπεδο. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η αποσυμφόρηση των νησιών μας είναι ένα εθνικό ζήτημα, στο οποίο επιβάλλεται όλοι οι Έλληνες να συνεισφέρουμε και να βοηθήσουμε στο βαθμό που αναλογεί στον καθένας μας.

Για τους λόγους αυτούς είναι πλέον απολύτως απαραίτητο να προχωρήσουμε σε έναν συνολικό σχεδιασμό της διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στο Νομό Γρεβενών, με την πλήρη απομάκρυνση των μεταναστών από όλα τα ξενοδοχεία του Νομού μας και με όρους που δεν θα επηρεάζουν αρνητικά τη συνοχή της κοινωνίας μας και δεν θα λειτουργούν ως πρόσκομμα στην οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.

Σας καλώ με προεξάρχουσα την αυτοδιοίκηση του Νομού Γρεβενών,  να συνταχθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση προς την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο που θα παρουσιάζει τη δική μας ξεκάθαρη θέση για το πώς εμείς προτείνουμε να γίνει η διαχείριση του μεταναστευτικού στο Νομό μας, την οποία θα παρουσιάσουμε από κοινού στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σημειώσω ότι για οποιοδήποτε μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα, δεν υπάρχουν ποτέ μαγικές λύσεις. Υπάρχει όμως πάντα η σκληρή δουλειά, ο σχεδιασμός και πάνω από όλα το όραμα, που όταν συμβαίνει να μοιράζονται σε συλλογικό επίπεδο το αποτέλεσμα είναι πάντα θετικό και δικαιώνει την προσπάθεια. Σας καλώ λοιπόν, σε μια σύμπραξη δυνάμεων με μοναδικό στόχο το όφελος της κοινωνίας μας και του τόπου μας. Σας καλώ να γυρίσουμε σελίδα και να σχεδιάσουμε ένα διαφορετικό αύριο για τα Γρεβενά. Είμαι βέβαιος, ότι αν το πράξουμε θα έχουμε επισφραγίσει τη μεγαλύτερη παρακαταθήκη που οφείλουμε ως πολίτες: ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον για τα παιδιά μας. 
Με εκτίμηση,
Ανδρέας Πάτσης
Βουλευτής Ν. Γρεβενών- ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Του Διοικητή της Δομής Γρεβενών, Απόστολου Τσένη

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου Γενική Γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης Δομή “Γρεβενών” Γρεβενά, 3 Ιουνίου 2020

Προς: ​Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γρεβενών

ΘΕΜΑ:​ Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γρεβενών ​​Κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση συμμετοχής μου, στη σημερινή σας συνεδρίαση. Από την ανάγνωση του μοναδικού αλλά και ταυτόχρονα σημαντικού θέματος της ημερήσιας διάταξης διαπίστωσα ότι αυτό εκπίπτει των αρμοδιοτήτων μου, όπως αυτές μου έχουν ανατεθεί από την ελληνική πολιτεία.

Για την ενημέρωσή σας και την ταυτόχρονη ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου παρακαλώ όπως λάβετε υπόψη σας ότι η Δομή “Γρεβενών”, της οποίας είμαι Διοικητής, αποτελείται από εννέα (9) ξενοδοχεία διάσπαρτα από την Κρανιά έως την Σαμαρίνα και η συνολική τους δυναμικότητα ανέρχεται στις 750 κλίνες.

Κατά την τελευταία μετακίνηση Πολιτών Τρίτων Χωρών ή ανιθαγενών, η Δομή “Γρεβενών” ήταν πλήρης και δεν διέθετε κενές κλίνες.

Σας ενημερώνω ότι ο πλήρης τίτλος της Δομής είναι, Δομή Προσωρινής Υποδοχής Πολιτών Τρίτων Χωρών ή Ανιθαγενών, οι οποίοι έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία (ΦΕΚ Β΄ 1016/24-3-2020). Για περαιτέρω πληροφορίες παρακαλώ να επικοινωνήσετε μαζί μου, στο e-mail: a.tsenis@migration.gov.gr

Με εκτίμηση,
Απόστολος Τσένης Διοικητής
Του Περιφερειακού Συμβούλου Γρηγορίου Γιαννόπουλου

Κυρία πρόεδρε καλησπέρα .

Λόγω έκτακτης επαγγελματικής μου υποχρέωσης δεν θα μπορέσω να παραβρεθω στο ΔΣ .

Η θέση μας είναι ίδια και σταθερή όπως την έχουμε αναπτύξει και δημόσιος και όπως θα την αναπτύξουμε και στο ΠΣ.

Χαιρετίζω την διαδικασία του έκτακτου ΔΣ και θα πρέπει να μας βρει όλους ενωμένους τους Γρεβενιώτες με ένα και μόνο σκοπό την ανάπτυξη και την ευημερία των Γρεβενών η οποία όμως δεν μπορέσει ποτέ να έρθει με τις παρούσες συνθήκες.

Με εκτίμηση
Γρηγόρης Γιαννόπουλος
ΠΣ Δυτικής Μακεδονίας
Εικόνες:
Δείτε την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε κατάσταση..κορονοϊού:

Με πληροφορίες από το Γραφείο Τύπου του Δημάρχου Γρεβενών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου