ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς




Πολλές φορές τυχαίνει να βλέπουμε τον τρόπο ζωής των κατοίκων άλλων χωρών
κι εντυπωσιαζόμαστε. Κυρίως οι πόλεις των χωρών της βόρειας Ευρώπης φημίζονται για την οργάνωση και την άνεση που παρέχουν στην καθημερινότητα των πολιτών τους.

Όταν καταλαβαίνουμε πόσο ευχάριστες είναι οι ζωές των άλλων ανθρώπων, ίσως νιώθουμε γοητευμένοι αλλά και να ζηλεύουμε. Μερικές φορές αυτά τα συναισθήματα μας κινητοποιούν, ώστε να προσπαθούμε να επιτύχουμε κι εμείς περισσότερα στη δική μας χώρα.

Εμείς σας προσκαλούμε να δείτε πώς οι Φιλανδοί έκαναν τη ζωή τους πιο απλή, πιο ευχάριστη και πιο άνετη. Ίσως κι εμείς να μπορούμε να κάνουμε το ίδιο!





Οι μητέρες που μόλις έχουν φέρει στον κόσμο το μωρό τους, παίρνουν δώρο ένα κουτί με όλα τα απαραίτητα μωρουδιακά πράγματα.

16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 2
Σύμφωνα με την αξιολόγηση της  “Save the Children”, η Φιλανδία είναι η πιο ιδανική χώρα για τις μητέρες και τα παιδιά. Το κουτί για τα νεογέννητα που δίνεται στις μητέρες περιέχει 50 διαφορετικά αντικείμενα: ρούχα, είδη υγιεινής και παιχνίδια. Το ίδιο το κουτί μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το καλαθάκι του μωρού. Η μητέρα μπορεί επίσης να επιλέξει αντί για το κουτί, το χρηματικό ποσό των 140 € που αντιστοιχεί σε αυτό.
Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο κι επιστρέφουν πίσω στο σπίτι με ένα δωρεάν ταξί.
Σύμφωνα με το νόμο, εάν το σχολείο απέχει περισσότερο από 5 χιλιόμετρα (3 μίλια), τα παιδιά παίρνουν ταξί από και προς το σχολείο, με έξοδα του δημοτικού συμβουλίου.
Οι παιδότοποι διαθέτουν κουζίνες, πισίνες και αίθουσες παιχνιδιών.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 3
Στο Ελσίνκι, κάθε γειτονιά διαθέτει ειδική περιφραγμένη παιδική χαρά με ασφαλές πάτωμα. Υπάρχουν παιχνίδια (όπως η αναζήτηση διαφυγής) και πάντα μπορούν τα παιδιά να βρουν εκεί ένα κουτί με παιχνίδια. Ορισμένες παιδικές χαρές διαθέτουν μικρές πισίνες και ειδικά δωμάτια παιχνιδιών, όπου υπάρχουν βιβλία, επιτραπέζια παιχνίδια, κουζίνα με ψυγείο, φούρνο μικροκυμάτων και ψησταριά. Και είναι όλα δωρεάν.
Τα νηπιαγωγεία έχουν 1 δάσκαλο για κάθε 4 παιδιά.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 4
Τα παιδιά μπορούν να πάνε στο νηπιαγωγείο από την ηλικία των 9 μηνών. Υπάρχει ένας δάσκαλος για κάθε 4 παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών και ένας δάσκαλος για κάθε 7 παιδιά άνω των 3 ετών. Οι δάσκαλοι προσεγγίζουν το κάθε παιδί ξεχωριστά κι αποφασίζουν πώς να το κάνουν να θέλει να πάει στο σχολείο. Τα μηνιαία έξοδα είναι € 1.000, αλλά οι γονείς πληρώνουν μόνο τα € 280 από αυτά.
Το ενυπόθηκο δάνειο δεν υπερβαίνει το 2% ετησίως.
Η Φινλανδία είναι μεταξύ των 5 χωρών με τα χαμηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, είναι δυνατό να εκτιμηθεί μια υποθήκη με το 95% του κόστους ενός διαμερίσματος με  1-1,25%. Σύγκριση: εάν ένα διαμέρισμα κοστίζει 200.000 δολάρια και η διάρκεια του ενυπόθηκου δανείου είναι 10 χρόνια, τότε με 15% ετησίως  η πληρωμή του δανείου θα είναι 187.211 δολάρια και στο 2% ετησίως  20.833 δολάρια.
Οι κάτοικοι παίρνουν χρήματα χωρίς λόγο.
Από τον Ιανουάριο του 2017, 2.000 Φιλανδοί λαμβάνουν μηνιαία πληρωμή € 560 ως μέρος ενός πειράματος. Εάν αποδειχθεί επιτυχής, κάθε κάτοικος της χώρας θα λάβει ένα “βασικό εισόδημα άνευ όρων” ύψους 800 ευρώ. Για ποιο λόγο;  Η κυβέρνηση πιστεύει ότι αν οι άνθρωποι είναι σίγουροι ότι δεν θα μείνουν  χωρίς χρήματα, δεν θα δεχτούν την πρώτη δουλειά που θα βρουν, αλλά θα επιλέξουν εκείνη που πραγματικά τους αρέσει. Η κυβέρνηση θα υποστηρίξει επίσης , εκείνους που έχουν μόλις ξεκινήσει τη δική τους επιχείρηση.
Στο Ελσίνκι, έχουν αυτοματοποιημένη συλλογή απορριμμάτων.


Ορισμένες περιοχές  στο Ελσίνκι διαθέτουν αυτόματο σύστημα συλλογής στερεών αποβλήτων. Όταν απορρίπτονται ξεχωριστά τα απορρίμματα (χαρτόνι, χαρτί, βιολογικά απόβλητα και μικτά απορρίμματα), αναρροφώνται σε έναν σωλήνα και αποστέλλονται στον κεντρικό σταθμό διαλογής με 70 χιλιόμετρα ανά ώρα. Δεν υπάρχουν φορτηγά απορριμμάτων και η πόλη δε μυρίζει. Υπάρχουν, φυσικά και οι συνηθισμένοι κάδοι απορριμμάτων, αλλά όλα τα σκουπίδια ταξινομούνται ανάλογα με το υλικό.
Τα μηχανήματα ανακύκλωσης μπουκαλιών είναι παντού.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 5
Όταν αγοράζετε ποτά, πληρώνετε ένα ποσό που μπορεί να σας επιστραφεί  μόνο τοποθετώντας  τα κουτιά των αναψυκτικών και τα μπουκάλια σε μια ειδική μηχανή ανακύκλωσης. Θα λάβετε 15 σεντς για ένα κουτί και 40 σεντς για ένα μεγάλο μπουκάλι Coca-Cola. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι καθαροί.
Τα σπίτια διαθέτουν κοινόχρηστη σάουνα και αίθουσα πλυντηρίων.
Οι Φιλανδοί προτιμούν να ζουν σε μονοκατοικίες, αλλά υπάρχουν και πολυκατοικίες. Οι τελευταίες διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους, όπως σάουνα και αίθουσα πλυντηρίων, οι οποίοι  χρησιμοποιούνται με προκράτηση. Υπάρχουν επίσης κοινόχρηστα γυμναστήρια και αίθουσες συσκέψεων με βιβλία κι επιτραπέζια παιχνίδια.
Οι χώροι στάθμευσης διαθέτουν ειδικά σημεία θέρμανσης του κινητήρα.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 6
Αν μένετε σε ένα διαμέρισμα, μπορείτε να νοικιάσετε ένα χώρο στάθμευσης στο δρόμο. Είναι εξοπλισμένος με βάση με έξοδο πρίζας και χρονοδιακόπτη, που αρχίζει να θερμαίνει το αυτοκίνητο σε καθορισμένο χρόνο. Σχεδόν όλα τα αυτοκίνητα στη Φιλανδία είναι εξοπλισμένα για να θερμαίνονται έτσι.
Η συνταγή ενός γιατρού υπάρχει  σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα κοινό για όλα τα φαρμακεία.
Όταν ένας γιατρός γράφει μια συνταγή, την καταχωρεί σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα κοινό για όλη τη χώρα. Μπορείτε να αγοράσετε το φάρμακό σας χωρίς παραπεμπτικό τυπωμένο σε χαρτί, σε όλα τα φαρμακεία,  ακόμα και σε άλλη πόλη.
Τα ταβάνια έχουν ειδικές πρίζες για φωτιστικά.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 7
Για να κρεμάσετε ένα καινούριο φωτιστικό, δεν χρειάζεται να το συνδέσετε, γιατί  υπάρχουν ειδικοί γάντζοι και μικρές πρίζες για το σκοπό αυτό. Όλοι οι λαμπτήρες πωλούνται με κατάλληλα βύσματα για αυτές τις υποδοχές.
Μπορείτε να πιείτε το νερό της βρύσης.
Σύμφωνα με έρευνες, το νερό της βρύσης στη Φιλανδία περιέχει 100 φορές λιγότερα μικρόβια από το εμφιαλωμένο νερό. Χάρη στο φιλτράρισμα πολλών σταδίων, μπορείτε να το πιείτε με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να το βράσετε για ασφάλεια. Αυτό ισχύει επίσης και για το νερό του 80% των φινλανδικών λιμνών.
Ακόμη και οι μικρές πόλεις έχουν τα πάντα για μια καλή ζωή.
Κάθε φινλανδική πόλη, ακόμα κι αν έχει λίγες χιλιάδες κατοίκους, έχει αθλητικά κέντρα, πισίνες και φυσικά σάουνες. Τα σχολεία στις περιφεριακές  πόλεις είναι εξίσου καλά με αυτά της πρωτεύουσας.
Οι Φιλανδοί ενδιαφέρονται πραγματικά για τη φύση.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 8
Αυτή η φωλιά πουλιών δεν είναι καρφωμένη, αλλά κρέμεται σε ένα γερό σύρμα, και το δέντρο δεν βλάπτεται. Οι Φιλανδοί αγαπούν τη φύση και τη φροντίζουν. Οι περιοχές με  πράσινο βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικημένες περιοχές και οι σκίουροι, οι λαγοί και οι σκαντζόχοιροι ζουν μέσα στην πόλη.
Οι δρόμοι είναι παραδεισένιοι.
Οι δρόμοι στη Φινλανδία είναι καλά κατασκευασμένοι. Ένα στρώμα από πετρώματα γρανίτη μήκους 2 μέτρων κι άσφαλτο ανθεκτική στον παγετό σε 3-4 στρώματα. Ένα κομμάτι δρόμου του 1 χλμ. κοστίζει  € 500.000 – € 1.000.000, αλλά χρειάζεται επισκευή μόνο μετά από 10-12 χρόνια. Οι δρόμοι έχουν εγκατεστημένες κάμερες web που επιτρέπουν στους  ανιχνευτές χιονιού να δουν αμέσως πού αρχίζει η χιονόπτωση και πρέπει να καθαριστεί.




Έτσι είναι μια φινλανδική ουρά αναμονής:
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 9
Στη Φινλανδία, κανείς δε θα κολλήσει επάνω σας σε μια ουρά στο σούπερ μάρκετ ή στη στάση του λεωφορείου. Εδώ δεν επιτρέπεται να σας πλησιάσει ένας ξένος σε πιο κοντινή απόσταση από όσο το μήκος του χεριού σας. Ο προσωπικός χώρος είναι κάτι που σέβονται όλοι.
Μπόνους: Στη Φινλανδία, μπορείτε να συναντήσετε ταράνδους με κέρατα που λάμπουν.
16 καθημερινά μικρά πράγματα που μας κάνουν να ζηλεύουμε τους Φιλανδούς - Εικόνα 10
Τα κέρατα ταράνδων ψεκάζονται με ένα ειδικό αντανακλαστικό χρώμα, έτσι ώστε οι οδηγοί να μην τους χτυπάνε.
Για να μη ζηλέψουμε και τόσο πολύ, ας σκεφτούμε ότι οι Φιλανδοί έχουν και μειονεκτήματα. Οι ίδιοι άλλωστε αστειεύονται ότι «Η καλύτερη ημέρα του έτους είναι το καλοκαίρι».

diaforetiko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου