ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

ΜΟΝΗ ΣΤΑΓΙΑΔΩΝ- ΜΟΝΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΏΝ

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑΓΙΑΔΩΝ: Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής στην Ιερά Μητρόπολη. Αναφέρεται σ’ αυτό ότι μαροκινοί στρατιώτες που υπηρετούσαν στο γαλλικό στρατό αφαίρεσαν από το μοναστήρι πολλά αντικείμενα μεγάλης αξίας.

Για τη δράση των γάλλων στρατιωτών υπάρχει μια παράδοση που αφορά τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.[1]

Εκεί, όπως αναφέρεται και από προφορική μαρτυρία, ένας ο Γάλλος στρατιωτικός εντυπωσιάστηκε από την εικόνα της της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία που είχε δημιουργηθεί από τον Ευαγγελιστή Λουκά και ήταν ντυμένη με επάργυρη επένδυση και έφερε την ένδειξη Ι.Μ.ΣΤ.

Ο Γάλλος στρατιωτικός διέταξε τον υπασπιστή του να πάρει την εικόνα μαζί με πολλά άλλα παλιά βιβλία από τη βιβλιοθήκη της Μονής. Η εικόνα αυτή σήμερα δεν βρίσκεται στο μοναστήρι.





Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως οδηγοί των ξένων στρατευμάτων, αναγκάστηκαν να την αφήσουν. Αυτοί αναφέρουν ότι όταν τα γαλλικά στρατεύματα ετοιμάζονταν να φύγουν, ο διοικητής τους διέταξε να φορτώσουν την εικόνα της Παναγίας στο καλύτερο άλογο και να την πάρουν μαζί τους. Αυτό και έγινε. Το άλογο όμως, μέχρι να βγουν στα Δερβένια, τοποθεσία που απείχε μόνο χίλια πεντακόσια μέτρα από το χωριό, ψόφησε. Έτσι αναγκάστηκαν να αλλάξουν άλογο. Συνέχισαν τη διαδρομή τους αλλά μέχρι να φτάσουν στη Σβάρνιστρα, μια περιοχή που απείχε τρία χιλιόμετρα από το χωριό ψόφησε και το δεύτερο άλογο. Τότε ο διοικητής διέταξε να βάλουν την εικόνα σε τρίτο άλογο, το οποίο ψόφησε όταν έφτασαν στον Αϊ-Λια, τοποθεσία κοντα στο χωριό.

Μετά απ’ αυτά τα γεγονότα, ένας αξιωματικός πήρε την εικόνα στα χέρια αλλά άρχισαν να αρρωσταίνουν οι στρατιώτες. Τότε οι Γάλλοι κατάλαβαν πως η εικόνα δεν ήθελε να τους ακολουθήσει γι’ αυτό και την άφησαν σ’ ένα ερημικό μοναστήρι, που συνάντησαν σε μακρινή περιοχή από τις Σταγιάδες, στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σπηλαίου Γρεβενών.

Sakis Petrou

1 σχόλιο: