ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Συγκλονίζουν τα αποχαρακτηρισμένα αρχεία της Σοβιετικής Ένωσης -Τι αποκαλύπτουν για το ΚΚΕ και τον Εμφύλιο (εικόνες)

Απόρρητη αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν δείχνει ότι η ΕΣΣΔ προμήθευε με όπλα το ΚΚΕ στον Εμφύλιο..

O πρόσφατος αποχαρακτηρισμός απόρρητων -έως πρότινος- εγγράφων από τα κρατικά ρωσικά αρχεία, φέρνει στο φως άγνωστες λεπτομέρειες από πτυχές του καταστροφικού για τη χώρα μας Εμφυλίου Πολέμου, την περίοδο 1946-1949.

Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά η Σοβιετική Ένωση προμήθευε με γερμανικά όπλα τους άνδρες του Δημοκρατικού Στρατού, αν και με τη Διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 η Μόσχα είχε συμφωνήσει πως η Ελλάδα μεταπολεμικά θα ανήκε στην δυτική σφαίρα επιρροής.


Σύμφωνα με την αναφορά του Μολότοφ στον Στάλιν, η ΕΣΣΔ έστελνε όπλα από το απόθεμα των Ναζί και όχι σοβιετικής προέλευσης ώστε να μην μπορεί να αποδειχτεί ότι παρείχε ενίσχυση στο ΚΚΕ.

Προκύπτει οικονομική στήριξη 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα υπάρχει αναφορά πως η ΕΣΣΔ δεν έστελνε στους άνδρες του ΔΣΕ και του ΚΚΕ, γιατί δεν υπήρχε διαθεσιμότητα ξένης κατασκευής. Η Μόσχα επεδίωκε τα ρούχα και τα παπούτσια που θα έστελνε να είναι ξένης κατασκευής ώστε να μπορεί να αποποιηθεί οποιαδήποτε ευθύνη. Παράλληλα προκύπτει πως υπήρχε και οικονομική στήριξη ύψους 100.000 δολαρίων προς το ΚΚΕ.



Ανάμεσα στα έγγραφα που αποχαρακτηρίστηκαν είναι και η επιστολή των Νίκου Ζαχαριάδη και Μάρκου Βαφειάδη προς το Κ.Κ. της ΕΣΣΔ το 1948, μετά την άρνηση της κομμουνιστικής Αλβανίας να συνεχίσει την ενίσχυση του αγώνα του Δ.Σ.Ε. κατά των κυβερνητικών δυνάμεων που χαρακτηρίζονται ως «μοναρχοφασιστικές».



Τα επίμαχα έγγραφα δημοσιοποίησε ο ιστορικός και συγγραφέας Σεργκέι Ραντσένκο, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, ο οποίος είναι γνωστός για την έρευνά του σε θέματα Ψυχρού Πολέμου.

kke_essd1
kke_essd2
kke_essd3
Στην παραπάνω σελίδα που ανήρτησε ο καθηγητής Ράντσενκο φαίνεται η συγκλονιστική επιστολή, με ημερομηνία 7 Ιουλίου 1948, στην οποία ο Μάρκος Βαφειάδης (Δημοκρατικός Στρατός) και ο Νίκος Ζαχαριάδης (γενικός γραμματέας του ΚΚΕ) ζητούν βοήθεια από το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης ώστε να επιτευχθεί «η μίνιμουμ επιβίωση να αποσπάσουμε ένα σοβαρό κομμάτι από τη βόρειο Ελλάδα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου