VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024

Πίνεις εμφιαλωμένο νερό; Μάθε τι κινδύνους μπορεί να κρύβει αυτή η συνήθεια



'Εως και το 75% περιέχει αυτές τις ουσίες - ποιες είναι;
Το εμφιαλωμένο νερό είναι αρκετά πρακτικό. Εύκολο, βολικό και διαθέσιμο παντού. Όμως, μήπως κρύβει περισσότερα απ’ ό,τι νομίζουμε; Πρόσφατη έρευνα από το Weill Cornell Medicine στο Κατάρ δείχνει ότι η συνήθεια να επιλέγεις εμφιαλωμένο νερό μπορεί να έχει κρυφούς κινδύνους για την υγεία σου.
Μικροπλαστικά και χημικές ουσίες

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι έως και το 75% του εμφιαλωμένου νερού περιέχει μικροπλαστικά – μικροσκοπικά πλαστικά σωματίδια που διασπώνται από τα πλαστικά μπουκάλια. Αυτά τα σωματίδια είναι τόσο μικρά που μπορούν να περάσουν στον οργανισμό σου και, σύμφωνα με έρευνες, συνδέονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρκίνος, καρδιακές παθήσεις και μείωση της ποιότητας του σπέρματος.


 
 

Τα μικροπλαστικά μπαίνουν στο νερό όταν το μπουκάλι εκτίθεται σε θερμότητα ή όταν το πλαστικό αρχίζει να φθείρεται. Αν έχεις ποτέ αφήσει ένα μπουκαλάκι νερό στον ήλιο ή μέσα στο αυτοκίνητο, ίσως να έχεις βοηθήσει αυτή τη διαδικασία χωρίς καν να το καταλάβεις.
BPA και φθαλικές ενώσεις: Τι είναι και γιατί πρέπει να σε νοιάζει;

Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν επίσης χημικές ουσίες όπως το BPA (Bisphenol A) και οι φθαλικές ενώσεις. Αυτές οι ουσίες χρησιμοποιούνται για να κάνουν το πλαστικό πιο ανθεκτικό, όμως μπορούν να διαρρεύσουν στο νερό όταν ανοίγεις και κλείνεις το μπουκάλι πολλές φορές ή όταν το πλαστικό συμπιέζεται. 

Και τι κάνουν αυτές οι ουσίες; Συνδέονται με προβλήματα όπως υπογονιμότητα, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, άσθμα, και κάποιους τύπους καρκίνου.

Ενώ ορισμένοι κανονισμοί έχουν θέσει όρια για την ποσότητα αυτών των χημικών, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητές. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, όσο περισσότερο εκτιθέμεθα σε αυτές τις ουσίες, τόσο μεγαλύτερο μπορεί να είναι το ρίσκο.
Το νερό βρύσης: Μια ασφαλέστερη επιλογή;

Από την άλλη, το νερό της βρύσης μπορεί να σου φαίνεται πιο "απλοϊκό", όμως στην πραγματικότητα περνά από αυστηρούς ελέγχους ποιότητας και ασφάλειας πριν φτάσει στο ποτήρι σου. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το νερό βρύσης δεν έχει τα ίδια προβλήματα με το εμφιαλωμένο, αφού δεν κινδυνεύει από χημικές ουσίες που διαρρέουν από πλαστικά μπουκάλια.
Τι μπορείς να κάνεις;

Ίσως είναι καλή ιδέα να μειώσεις τη χρήση του εμφιαλωμένου νερού. Προτίμησε επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια και γέμισέ τα με νερό βρύσης, όπου αυτό είναι δυνατό. Έτσι, όχι μόνο προστατεύεις την υγεία σου, αλλά μειώνεις και το πλαστικό αποτύπωμά σου.

shape.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου