Master Distiller of the Year στα βραβεία Icons of Gin το 2021 και, πιο πρόσφατα, είσοδος στο έγκυρο Gin Hall of Fame, το 2023. Πάθος, γνώση, αγάπη για το εν λόγω spirit και σημαντική συμβολή ώστε το premium gin Bombay Sapphire να γίνει ένας από τους leaders σε μία από τις πιο δυνατές κατηγορίες του industry και –ξανά– αγαπημένο των bartenders.
Η Master Distiller Dr Anne Brock μάς εξηγεί πώς τα κατάφερε όλα αυτά, σε διάστημα μάλιστα λίγο μεγαλύτερο των 10 ετών.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αφήσεις τη σχολή ιατρικής και να βρεθείς στο spirits industry;
Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Όταν θέλεις από πολύ μικρή ηλικία να γίνεις γιατρός, προσαρμόζεις όλη σου τη ζωή προς αυτή την κατεύθυνση. Πήγα στα 18 μου στη σχολή ιατρικής και τελικά δεν μου άρεσε. Τελικά, η επιθυμία μου να γίνω γιατρός ήταν περισσότερο ιδεαλιστική παρά οτιδήποτε άλλο. Όχι πραγματική. Την άφησα για να γίνω bartender, είναι επίσης μια δουλειά στην οποία φροντίζεις ανθρώπους, με πιο εύκολη μάλιστα πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Δούλευα στο μπαρ ενός ξενοδοχείου και είχα δικό μου δωμάτιο, οπότε ήταν πολύ εύκολο. Αυτό ήταν πριν γίνω distiller-αποσταγματοποιός.
Τι σε τράβηξε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση;
Το να έχεις επαφή με τον κόσμο είναι σημαντικό. Ήταν μια πρόκληση να διαχειρίζεσαι και να αντεπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις διαφορετικών τύπων πελατών.
Πόσο σημαντική είναι η γνώση χημείας στην πορεία σου ως αποσταγματοποιού;
Νομίζω πως κάποιες βασικές γνώσεις είναι απαραίτητες, ειδικά αν κάνεις αποστάξεις καθημερινά. Βέβαια, είναι διαφορετικό το κομμάτι της ιατρικής από εκείνο του ποτού στο εν λόγω πεδίο. Στην ιατρική σε νοιάζει περισσότερο η ακρίβεια και η δομή, στο ποτό, πάλι, μετρά η γεύση. Μετακόμισα από την Οξφόρδη στο Λονδίνο και επικοινώνησα με μερικά μικρά αποστακτήρια gin ώστε να συνεργαστούμε.
Και κάπου στην πορεία καταλήξαμε στο premium gin Bombay Sappphire. Τι είναι αυτό που το καθιστά ξεχωριστό και τι προσφέρει σε bartenders και καταναλωτές;
Είναι μοναδικό για δύο ξεχωριστούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συνταγή του, με τα βοτανικά του στοιχεία, που με τη σειρά τους δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση με τους συνεργάτες μας, με τους αγρότες που μας προμηθεύουν. Ο άλλος έχει να κάνει με τη διαδικασία απόσταξης, που είναι διαφορετική, κάτι που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα, αυτό που προκύπτει στη φιάλη. Το steaming process προσδίδει ένα λαμπρό προφίλ στο Bombay Sapphire, την ισορροπία στη γεύση επίσης. Για τους bartenders αυτό είναι κάτι που τους λύνει τα χέρια, κάθε συστατικό έχει τον δικό του ρόλο, και από εκεί ξεκινά για τους ίδιους μια διαφορετική δημιουργική διαδικασία. Κι αυτό είναι σπουδαίο, ειδικά σε μια βιομηχανία που εξελίσσεται διαρκώς και γίνεται όλο και πιο καινοτόμα. Ακόμα και τώρα, ξεχωρίζουμε για αυτήν ακριβώς την ισορροπία και την ευελιξία που προσφέρουμε.
Πώς βιώνεις την εξέλιξη του spirits industry, αλλά και τον ανταγωνισμό που αυτή γεννά πια;
Το gin για πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχε τη δημοφιλία που έχει τώρα, τα τελευταία χρόνια. Αυτό, βέβαια, μας έδινε τη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε και να επεκτείνουμε τα γευστικά προφίλ, ώστε, τελικά, να παραδίδουμε ένα πολύ καλό προϊόν. Ο ανταγωνισμός είναι κάτι που λειτουργεί θετικά για εμένα. Σε κινητοποιεί να γίνεις καλύτερος, αλλά και σε ωθεί να δουλέψεις ώστε η ίδια η κατηγορία να γίνει καλύτερη, να δίνει περισσότερα πράγματα, να έχει κορυφαία ποιότητα.
Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να αφήσεις τη σχολή ιατρικής και να βρεθείς στο spirits industry;
Ήταν μια δύσκολη απόφαση. Όταν θέλεις από πολύ μικρή ηλικία να γίνεις γιατρός, προσαρμόζεις όλη σου τη ζωή προς αυτή την κατεύθυνση. Πήγα στα 18 μου στη σχολή ιατρικής και τελικά δεν μου άρεσε. Τελικά, η επιθυμία μου να γίνω γιατρός ήταν περισσότερο ιδεαλιστική παρά οτιδήποτε άλλο. Όχι πραγματική. Την άφησα για να γίνω bartender, είναι επίσης μια δουλειά στην οποία φροντίζεις ανθρώπους, με πιο εύκολη μάλιστα πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Δούλευα στο μπαρ ενός ξενοδοχείου και είχα δικό μου δωμάτιο, οπότε ήταν πολύ εύκολο. Αυτό ήταν πριν γίνω distiller-αποσταγματοποιός.
Τι σε τράβηξε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση;
Το να έχεις επαφή με τον κόσμο είναι σημαντικό. Ήταν μια πρόκληση να διαχειρίζεσαι και να αντεπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις διαφορετικών τύπων πελατών.
Πόσο σημαντική είναι η γνώση χημείας στην πορεία σου ως αποσταγματοποιού;
Νομίζω πως κάποιες βασικές γνώσεις είναι απαραίτητες, ειδικά αν κάνεις αποστάξεις καθημερινά. Βέβαια, είναι διαφορετικό το κομμάτι της ιατρικής από εκείνο του ποτού στο εν λόγω πεδίο. Στην ιατρική σε νοιάζει περισσότερο η ακρίβεια και η δομή, στο ποτό, πάλι, μετρά η γεύση. Μετακόμισα από την Οξφόρδη στο Λονδίνο και επικοινώνησα με μερικά μικρά αποστακτήρια gin ώστε να συνεργαστούμε.
Και κάπου στην πορεία καταλήξαμε στο premium gin Bombay Sappphire. Τι είναι αυτό που το καθιστά ξεχωριστό και τι προσφέρει σε bartenders και καταναλωτές;
Είναι μοναδικό για δύο ξεχωριστούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συνταγή του, με τα βοτανικά του στοιχεία, που με τη σειρά τους δημιουργούν μια ιδιαίτερη σχέση με τους συνεργάτες μας, με τους αγρότες που μας προμηθεύουν. Ο άλλος έχει να κάνει με τη διαδικασία απόσταξης, που είναι διαφορετική, κάτι που οδηγεί στο τελικό αποτέλεσμα, αυτό που προκύπτει στη φιάλη. Το steaming process προσδίδει ένα λαμπρό προφίλ στο Bombay Sapphire, την ισορροπία στη γεύση επίσης. Για τους bartenders αυτό είναι κάτι που τους λύνει τα χέρια, κάθε συστατικό έχει τον δικό του ρόλο, και από εκεί ξεκινά για τους ίδιους μια διαφορετική δημιουργική διαδικασία. Κι αυτό είναι σπουδαίο, ειδικά σε μια βιομηχανία που εξελίσσεται διαρκώς και γίνεται όλο και πιο καινοτόμα. Ακόμα και τώρα, ξεχωρίζουμε για αυτήν ακριβώς την ισορροπία και την ευελιξία που προσφέρουμε.
Πώς βιώνεις την εξέλιξη του spirits industry, αλλά και τον ανταγωνισμό που αυτή γεννά πια;
Το gin για πολύ μεγάλο διάστημα δεν είχε τη δημοφιλία που έχει τώρα, τα τελευταία χρόνια. Αυτό, βέβαια, μας έδινε τη δυνατότητα να πειραματιζόμαστε και να επεκτείνουμε τα γευστικά προφίλ, ώστε, τελικά, να παραδίδουμε ένα πολύ καλό προϊόν. Ο ανταγωνισμός είναι κάτι που λειτουργεί θετικά για εμένα. Σε κινητοποιεί να γίνεις καλύτερος, αλλά και σε ωθεί να δουλέψεις ώστε η ίδια η κατηγορία να γίνει καλύτερη, να δίνει περισσότερα πράγματα, να έχει κορυφαία ποιότητα.
Master Distiller της χρονιάς για το 2021, ήδη μέλος του Gin Hall of Fame. Τι σου δίνει κίνητρο;
Το ίδιο το σύμπαν του gin, που είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να βρίσκεται κανείς. Δες για παράδειγμα τις μεσογειακές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχει αρχίσει να ασχολείται σοβαρά και βλέπουμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες δουλειές. Ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις οποίες δεν έχει την ανάπτυξη που του αρμόζει έως τώρα, αλλά αυτό γεννά ένα πεδίο δημιουργίας και χώρο για ανάπτυξη. Έπειτα είναι το κομμάτι της βιωσιμότητας εκείνο που γεννά νέες ευκαιρίες. Με γοητεύει που το αποστακτήριό μας έχει δημιουργηθεί με sustainable προδιαγραφές – είναι challenging για συνεργασίες και μάθηση.
Και οι επόμενες προκλήσεις για το premium gin Bombay Sapphire και το gin industry γενικότερα ποιες είναι, κατά τη γνώμη σου;
Το πόσο μπορεί να μεγαλώσει και το πόσο καινοτόμο μπορεί να γίνει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τι κάνει το gin αυτό που είναι. Πρέπει να διασφαλίσουμε την πίστη μας στις βασικές αρχές, τη δέσμευσή μας στον άρκευθο. Να μη χαθούμε στις γεύσεις ή σε οτιδήποτε άλλο μπορεί να μας αποπροσανατολίσει. Δεν πρέπει να μας παρασύρει ο ενθουσιασμός γύρω από το gin. Ως Bombay Sapphire πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στη βιωσιμότητα, να εξακολουθούμε να αναζητούμε μεθόδους για να γίνουμε ακόμα περισσότερο sustainable. Και όλο αυτό να είναι ένα ταξίδι που θα έχει συνέχεια και συνέπεια.
Γυναίκες στη βιομηχανία του ποτού. Πάντα υπήρχε αυτή η σχέση, αλλά τα τελευταία χρόνια διακρίνουμε ολοένα και μεγαλύτερο diversity.
Δεν πίστεψα ποτέ πως η βιομηχανία κάνει διακρίσεις στα φύλα. Υπάρχουν θρύλοι του industry που είναι γυναίκες. Χαίρομαι που βλέπω όλο και περισσότερες να ανεβαίνουν, τα πράγματα είναι πιο diverse από ποτέ και χαίρομαι για αυτό. Έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες να λάμψουν.
Τελικά, ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε το premium gin Bombay Sapphire;
Όπως ακριβώς θέλεις. Ακριβώς όπως σου αρέσει. Θέλεις τη δική μου προτίμηση; Σίγουρα σε ένα καλοφτιαγμένο martini ή σε ένα gin & tonic. Σε ποτά, δηλαδή, που επιτρέπουν στο gin να λάμψει, που επιτρέπουν στο Bombay Sapphire να λάμψει.
esquire.com.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου