ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021

Ανιχνεύοντας βήμα προς βήμα τον κορονοϊό (Φωτ., Βίντεο)


Αυτοψία της «ΜτΚ» και του makthes.gr στο εργαστήριο μικροβιολογίας του ΑΠΘ

Στις 26 του Φλεβάρη του προηγούμενου έτους η οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, στον 3ο όροφο του τέταρτου κτιριού της σχολής, εκεί όπου στεγάζεται το «Εθνικό Κέντρο Γρίπης Β. Ελλάδας», κοκκίνισε (φωτογραφία). 

Το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρα μας ήταν γεγονός και εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη. Στο «ΑΧΕΠΑ», το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό στην πόλη αλλά και το υπουργείο Υγείας σήμανε συναγερμός όταν η 38χρονη επιχειρηματίας που επέστρεψε από την Ιταλία διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό. «You are not welcome» είπε μόλις κατάλαβε πως ο ιός ήρθε και στη χώρα μας, η Άννα Παπά-Κονιδάρη, καθηγήτρια Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και προϊσταμένη του Β’ Εργαστηρίου Μικροβιολογίας, που τον πρώτο καιρό ήταν ένα από τα τρία εξουσιοδοτημένα εργαστήρια που εξέταζαν δείγματα για κορονοϊό.

diagramma.jpg

Τη συνάντησα στον χώρο του εργαστηρίου στις αρχές του περασμένου Μαρτίου. Την περασμένη Τρίτη, δέκα ολόκληρους μήνες μετά, πέρασα και πάλι την πόρτα με την ταμπέλα «παραλαβή δειγμάτων». Μέσα σε αυτούς τους μήνες, με τον κορονοϊό να έχει βάλει «φρένο» στην καθημερινότητά μας, τα νοσοκομεία και το προσωπικό τους να έχουν φτάσει στα όριά τους και στα κόκκινα λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων και τη λίστα των θυμάτων στη χώρα μας να αγγίζει τα 5.500, έχουν αλλάξει πολλά. «Καταρχάς» όπως λέει η κ. Παπά-Κονιδάρη «ο ιός δεν είναι πλέον άγνωστος» σημειώνει χαρακτηριστικά. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο «συνύπαρξης» με τον ιό έχουν ανοίξει νέες κλίνες ΜΕΘ, έχουν γίνει προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, έχει αλλάξει η διαδικασία ανάλυσης των δειγμάτων και ανίχνευσης του κορονοϊού, έχουν εκσυγχρονιστεί τα εργαστήρια και τα μηχανήματα. Στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ για παράδειγμα, το εν λόγω εργαστήριο απέκτησε έναν νέο επιπλέον χώρο που βρίσεται στο ισόγειο του κτιρίου. Ο χώρος ξεκίνησε να διαμορφώνεται κατάλληλα και να εξοπλίζεται από το καλοκαίρι, οπότε τα δείγματα που ελέγχονταν άγγιζαν ακόμα και τα 3.000 την ημέρα. Ρωτώ την κ. Παπά ποια είναι σήμερα η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη. «Η θετικότητα των δειγμάτων που εξετάζουμε στο εργαστήριο ανέρχεται στο 4%-5%. Φανταστείτε ότι είχαμε φτάσει να έχουμε θετικότητα στα δείγματά μας που πλησίαζε το 60%. Ο ιός ήταν παντού» λέει η κ. Παπά, που συμμετέχει επίσης ως μέλος στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Η πρόσβαση στο χώρο του εργαστηρίου όπου εξετάζονται τα δείγματα για τον κορονοϊό επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν επιφορτιστεί με τις αναλύσεις τους οι οποίοι είναι απαραίτητο να είναι εξοπλισμένοι με γάντια, μάσκες και ειδικές στολές. Απαγορεύεται η είσοδος σε οποιονδήποτε άλλο. Περιορισμένη είναι και η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας. Η κ. Παπά ξεναγεί τη «ΜτΚ» στο εργαστήριο, όπου καθημερινά γίνονται οι έλεγχοι των δειγμάτων και επεξηγεί τη διαδικασία που ακολουθείται.

Τα στάδια της ανάλυσης..εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου