ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Κοροναϊός – Συναγερμός για την εκτόξευση κρουσμάτων και νοσηλειών στη Βόρεια Ελλάδα – Ποιες περιοχές είναι στο «κόκκινο»

 
Συναγερμός έχει σημάνει σε κυβέρνηση και ειδικούς για την εκτόξευση κρουσμάτων αλλά και νοσηλειών, στη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα.

Η απόλυτη επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα σε πολλές περιοχές, το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως περιοχή με υψηλό ιικό φορτίο, παραμένοντας προς το παρόν εκτός της κόκκινης ζώνης, ενώ ήδη τελούν υπό καθεστώς τοπικών περιορισμών οι περιφερειακές ενότητες Καβάλας, Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας.

Στο κόκκινο του επιδημιολογικού χάρτη πέρασαν εξάλλου η Καστοριά, η Δράμα και η Ξάνθη οι οποίες οδηγούνται σε μίνι lockdown.

Οι ειδικοί λένε πως αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, τότε οι μέρες που θα έρθουν θα γονατίσουν τα νοσοκομεία, τα οποία ήδη γεμίζουν από ανεμβολίαστους -κυρίως.

Την ίδια ώρα, καμπανάκι χτυπούν οι νοσηλείες παιδιών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ χθες έκλεισαν και τα δύο πρώτα τμήματα σε σχολείο της Βόρειας Ελλάδας. Το γεγονός δε, ότι συνολικά το 24% των καταγεγραμμένων κρουσμάτων είναι παιδιά και έφηβοι, αποτελεί πρόσθετο πονοκέφαλο για τις Αρχές.

Υπό αυτό το πρίσμα, αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ενώ ο υπουργός Υγείας μετέβη εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη.

«Θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή τώρα που είναι νωρίς γιατί στόχος μας είναι να τηρηθούν όλα τα μέτρα να επεκταθούν οι εμβολιασμοί και να διαχειριστούμε την πανδημία με τον καλύτερο τρόπο» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι δεν τίθεται θέμα περιοριστικών μέτρων.

Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την πορεία της πανδημίας τον Οκτώβριο και ιδιαίτερα στον τρόπο με  τον οποίο θα γίνει ο εορτασμός του πολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου. 

Γονατίζουν τα νοσοκομεία – «Θα βιώσουμε τραγωδία…»

«Το σενάριο του Οκτωβρίου βλέπουμε να ξεκινάει πολύ νωρίς. Αν δεν εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μέτρα με πιστότητα, αν η πολιτεία δεν δείξει αποφασιστικότητα, η τραγωδία που θα βιώσουμε μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι πολύ μεγάλη. Είναι αυτή η μετάλλαξη, η υπερμεταδοτική. Πρέπει οι νεκροφόρες να κάνουν παρέλαση στα νοσοκομεία για να συνειδητοποιήσουμε τι είναι ο κοροναϊός; Το πρόγραμμα των εμβολιασμών έχει πέσει πολύ χαμηλά. Κάνω έκκληση οι πολίτες να ακολουθήσουν τις οδηγίες που σώζουν ζωές, να εμβολιαστούν. Έχουμε ακόμα περιθώρια» , τόνισε μιλώντας στο MEGA, o Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».

«Καλές οι συζητήσεις περί μάσκας, περί υποχρεωτικότητας κλπ.. Αλλά ο ιός δεν ρωτάει, δεν διαπραγματεύεται. Χτες περάσαμε μια τραγική μέρα. Δεν είχαμε κρεβάτι εντατικής. 22 κλίνες εντατικής γεμάτες. Δώσαμε μάχη να σώσουμε δύο ασθενείς, ανεμβολίαστοι και αυτοί. Είμαστε στην αρχή. Σας είπα πριν από ένα μήνα και δέχτηκα και σφοδρή κριτική από την κυβέρνηση, ότι είδα τον εφιάλτη. Τώρα τον βιώνουμε. Δυστυχώς δεν συμμορφώνονται οι συμπολίτες μας με τα υγειονομικά πρωτόκολλα», τόνισε ο κ. Καπραβέλος.

«Πάμε σε άσχημες καταστάσεις»

«Τα πράγματα επιδεινώνονται καθημερινά και υπάρχει πίεση στο σύστημα υγείας» επεσήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και η συντονίστρια-διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Μηλίτσα Μπιτζάνη.

Το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Βόρειο Ελλάδα και όμως υπάρχει πίεση. «Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία». Πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε η ίδια πίεση, καθώς, τον περσινό Οκτώβριο είχαν αρχίσει όλα τα νοσοκομεία να ανοίγουν covid μονάδες.

«Πάμε σε άσχημες καταστάσεις. Κάθε φορά που αλλάζει το στέλεχος, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι διαφορετική. Αυτή την στιγμή νοσούν πάρα πολύ βαριά οι ασθενείς. Έρχονται και εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια επηρεάζονται σοβαρά και άλλα όργανα, τα νεφρά κυρίως και αργούν πολύ να αρνητικοποιηθούν, επίσης κάνουν μια πρόοδο και μετά μένουν σε ένα σημείο και χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Οπότε αργούν πολύ να βγουν και η πίεση έτσι αυξάνεται. Οι ηλικίες των νοσηλευμένων είναι σαφώς μικρότερες, νοσηλεύουμε αυτή την στιγμή και 20χρονο και 30χρονο. Η πλειοψηφία είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών. Από όσους έχουμε νοσηλεύσει μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία».

Η κ. Μπιτζάνη επεσήμανε πως έχουν υπάρξει περιστατικά που έχουν δηλώσει ότι αν χρειαστεί διασωλήνωση, δεν την θέλουν. «Αυτό όμως είναι οξύμωρο, δεν μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και να αποφασίζεις εσύ πόση βοήθεια χρειάζεσαι». Στην πλειοψηφία τους όταν επιδεινώνονται, δέχονται να διασωληνωθούν. «Υπήρξαν επεισόδια και με τους συγγενείς αλλά συνήθως υπάρχει ένας λογικός στην οικογένεια. Όμως υπάρχει τόση δουλειά και εξάντληση και πρέπει να ασχολείσαι και με αυτά».

«Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα»

Την ιδιαίτερη ανησυχία του για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, εξέφρασε ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.

Ο κ. Παυλάκης χτύπησε το καμπανάκι λόγω της έξαρσης που παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, τονίζοντας ότι στις εκεί περιοχές (Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη) πρέπει να επιβληθούν άμεσα περιοριστικά μέτρα.

«Η Δέλτα δεν χαρίζει κάστανα και δεν σταματιέται παρά μόνο με την διακοπή των ανθρώπινων επαφών. Προβλέπω ότι αν δεν γίνει κάτι σοβαρό από άποψη μέτρων, θα έχουμε επανάληψη του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.

Όπως υπογράμμισε ο γιατρός μιλώντας στον Σκάι, η επιδημία δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά σε πλήρη ανάπτυξη και αναμένεται να εισέλθει σε μια νέα φάση. Για αυτό το λόγο ο καθηγητής προτάσσει την ανάγκη να καθαρίζονται οι εσωτερικοί χώροι και να επισπευθούν οι εμβολιασμοί σχολιάζοντας ότι ακόμα βρισκόμαστε αρκετά πίσω.

Μάλιστα, ο κ. Παυλάκης δήλωσε επίσης ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και πως πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα ώστε οι εμβολιασμένοι να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα προνόμια τους. «Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε αποτύχει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού

Την ανησυχία επιτείνει το γεγονός ότι οδεύοντας προς τον χειμώνα, ο καιρός πλέον δεν θα είναι σύμμαχος. Γι αυτό το λόγο, στόχοι της κυβέρνησης είναι: πρώτον, σε συνεννόηση με τις υγειονομικές περιφέρειες, διοικητές νοσοκομείων, Τοπική Αυτοδιοίκηση, να καταβληθεί προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες να τηρούν τα μέτρα και να υπάρξουν πιο αυστηροί έλεγχοι για την εφαρμογή τους. Και δεύτερον να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων που σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας  είναι κάτω ή λίγο πάνω από το ψυχολογικό όριο του 50%.

Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έξι στους 10 πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.

Ενδεικτικά το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων φτάνει:

  • Στην Κοζάνη το 44, 97%.
  • Στην Ημαθία το 42, 05%,
  • Στη Δράμα το 41, 29
  • Στην Ξάνθη το 43, 49%

Έκλεισαν τα πρώτα τμήματα σχολείων

Τα πρώτα κλειστά τμήματα σχολείων λόγω νόσησης μαθητών από κοροναϊό είναι γεγονός και βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Νεάπολης – Συκεών.

Σε δύο τμήματα νόσησε πάνω από το 50% των μαθητών.

Με βάση το πρωτόκολλο του 50% +1 μαθητής, αμέσως η λειτουργίας τους ανεστάλη και η διδασκαλία θα συνεχιστεί με τηλεκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον κ. Παυλάκη κάτι τέτοιο ήταν αναμενόμενο λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας της μετάλλαξης Δέλτα. «Από πέρσι λέγαμε ότι ο ιός μεταδιδόταν στα σχολεία. Όχι όμως όπως η μετάλλαξη Δ. Ο ιός είναι μπροστά», είπε, ενώ ο δήμαρχος Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, μιλώντας στο MEGA, αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού.

«Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Έκλεισαν ήδη δύο τμήματα. Υπάρχουν δεκάδες τμήματα στα δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τα γυμνάσια και τα λύκεια, που έχουν 5-6-7 κρούσματα. Τα παιδιά στα δημοτικά, σε κάθε τμήμα είναι 18-19-20 παιδιά, οπότε για να κλείσει το τμήμα πρέπει να περιμένουμε να ανέβουν τα κρούσματα. Τα παιδιά κάνουν τεστ, από αυτά προέκυψε ότι ήταν θετικά», είπε ο κ. Δανιηλίδης.

«Στα γυμνάσια, έχει γίνει το εμβόλιο σε ένα σημαντικό αριθμό παιδιών. Σε γυμνάσια και λύκεια δεν παρουσιάζεται αυτό το φαινόμενο. Είναι το θετικό αποτέλεσμα του εμβολιασμού. Αυτό πρέπει να πείσει τους γονείς να οδηγήσουν τα παιδιά τους στον εμβολιασμό. Κάνουμε ενημερωτικές συναντήσεις και καμπάνιες, ώστε να πεισθούν οι ενήλικες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Τι θα γίνει με τα Πανεπιστήμια – Δια ζώσης τα μαθήματα στο ΑΠΘ

Σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια, το υπουργείο Παιδείας επιθυμεί τα μαθήματα το νέο ακαδημαϊκό έτος να γίνουν δια ζώσης ωστόσο παρέχεται η δυνατότητα τα πανεπιστήμια να επιλέξουν τη διαδικασία. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, αποφασίστηκε τα μαθήματα στα πανεπιστήμια να γίνουν διά ζώσης. Ο ίδιος μίλησε και με θερμά λόγια για τους φοιτητές, οι οποίοι πάνε πολύ καλά στους εμβολιασμούς.

«Για τα πανεπιστήμια, θέλω να πω θερμά συγχαρητήρια στους φοιτητές. Έχουμε ποσοστό εμβολιασμού μαζί με νοσήσαντες στο 76-77% σε ενεργούς φοιτητές, που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Το ποσοστό είναι πάνω από 91% στους καθηγητές», είπε ο κ. Παπαϊωάννου, στο MEGA.

«Η απόφασή μας χθες ήταν τα μαθήματα θα αρχίσουν διά ζώσης. Το χειμερινό εξάμηνο, αρχές Οκτωβρίου, ξεκινά διά ζώσης για όλα τα πανεπιστήμια. Επανερχόμαστε στην κανονικότητα με την όποια βοήθεια έχουμε, ώστε να υπάρχει ασφάλεια» εξήγησε ο ίδιος.

Η Νομική Σχολή Αθηνών, από την άλλη,  αποφάσισε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους.


in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου