ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου: Όλες οι εορτές και τα πιο σημαντικά γεγονότα



Εορτές της Ορθοδοξίας, σημαντικά ιστορικά, πολιτικά, κοινωνικά γεγονότα, γεννήσεις και θάνατοι που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου.


Η Εκκλησία σήμερα τιμά τη μνήμη των Αγίων Γερασίμου του νέου ασκητού, εν Κεφαλληνία (†1581). Μεγαλομάρτυρος Αρτεμίου (†326). Μαρτύρων Αντωνίου, Γερμανού, Ζεβινά, Νικηφόρου. Εβόρη και Ενόης. Μαναθώς της παρθένου. Οσίου Βασιλείου μητροπολίτου Τραπεζούντας. Οσίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος (1462).
Κάποια από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνέβησαν σαν σήμερα 20 Οκτωβρίου:


460 Πεθαίνει η Ευδοκία, αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Θεοδοσίου Β’. [γεν. 401]

1820 Σαν Σήμερα με αντίτιμο 5 εκατομμυρίων δολαρίων οι Ισπανοί πουλάνε στους Αμερικανούς ένα μεγάλο μέρος της Φλόριντα.


1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης και οι «Φιλικοί» αποφασίζουν να κηρύξουν επανάσταση στη Μολδοβλαχία.

1854 Γεννιέται ο Γάλλος ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ.

1864 Ο Αβραάμ Λίνκολν καθιερώνει στις ΗΠΑ την «Ημέρα των Ευχαριστιών».

1882 Γεννιέται στην Ουγγαρία ο ηθοποιός Μπέλα Λουγκόζι. Έγινε διάσημος για την ερμηνεία του ως Κόμης Δράκουλας, σε ταινίες του Χόλυγουντ. Όταν πέθανε το 1956, το έθαψαν με την κάπα του Δράκουλα.

1930 Σαν Σήμερα κάνει πρεμιέρα στο ραδιόφωνο ο Σέρλοκ Χολς. Το πρόγραμμα θα τερματιστεί το 1956.

1932 Πεθαίνει ο Τζιοβάνι Μπατίστα Πιρέλι, ιδρυτής της φερώνυμης εταιρίας ελαστικών.

1940 Ο Έλληνας πρέσβης στη Ρώμη ενημερώνει με επείγον μήνυμά του την ελληνική κυβέρνηση, ότι ο Μουσολίνι έχει ήδη αποφασίσει την κήρυξη του πολέμου εναντίον της χώρας μας.

1943 Στη Σούδα η αεροπορία των συμμάχων βυθίζει το εμπορικό πλοίο Σίνφρα που μεταφέρει Ιταλούς αιχμαλώτους πολέμου. Το Σίνφρα παίρνει μαζί του 2.098 άτομα.

1950 Εκλέγεται ομόφωνα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απ την «Εκλογική Σύνοδο» ο Μητροπολίτης Κιτίου Μακάριος.

1968: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται στον Σκορπιό την Τζάκι Κένεντι. Εκείνη είναι 39 ετών και εκείνος 62. Οι ελάχιστοι καλεσμένοι φτάνουν μέσα σε καταιγίδα την προηγούμενη ημέρα. Παρόντες από την πλευρά της νύφης είναι τα παιδιά της, Καρολίνα και Τζον-Τζον, η μητέρα της, Τζάνετ Νόρτον Λι, ο πατριός της, Χιου Οτσινχλος, και η αδερφή της, Λι Ράτζβιλ. Από την πλευρά του γαμπρού είναι τα παιδιά του από τον πρώτο του γάμο με την Τίνα Λιβανού, ο Αλέξανδρος και η Χριστίνα, καθόλου ευχαριστημένα με την εξέλιξη.

1968: Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό, ο Αμερικανός Ντικ Φόσμπερι κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις ύψος, εισάγοντας ένα νέο παλμό στο αγώνισμα, καθώς περνά τον πήχη με την πλάτη.

1969: Σε ποινές κάθειρξης 16 και 10 ετών αντίστοιχα καταδικάζονται από το Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών οι Αλέξανδρος Αρχάκης (λοχαγός ε.α.) και Δημήτρης Λέκκας (έμπορος), κατηγορούμενοι για βομβιστικές ενέργειες εναντίον του καθεστώτος.

1973: Οι Rolling Stones ανεβαίνουν για έβδομη φορά στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών με το τραγούδι τους «Angie», κομμάτι που οι φήμες θέλουν να το έχει γράψει ο Μικ Τζάγκερ για τη γυναίκα του Ντάιβιντ Μπάουι.

1973: Ανοίγει επίσημα τις πόρτες της, μετά από 15 χρόνια, που κατασκευαζόταν, η Όπερα του Σίδνεϊ, παρουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας Ελισάβετ Β’.

1977: Σε συμπλοκή με την αστυνομία στου Ρέντη, σκοτώνεται ο αναρχικός Χρήστος Κασσίμης, που προσπαθούσε να τοποθετήσει εκρηκτικό μηχανισμό στις εγκαταστάσεις της γερμανικής εταιρίας AEG.

1977: Έξι άτομα, μεταξύ των οποίων τρία μέλη του ροκ συγκροτήματος Lynyrd Skynyrd, οι Ρόνι Βαν Ζαντ, Στιβ Γκέινς και Κάσι Γκέινς, σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα, 5 μίλια βορειοανατολικά του Γκίλσμπουργκ του Μισισίπι. Το αεροπλάνο είχε προορισμό τη Νέα Ορλεάνη, όπου η μπάντα θα έδινε συναυλία στο τοπικό πανεπιστήμιο.

1979 Ο Μόρνος λύνει το πρόβλημα ύδρευσης της Αθήνας.

1981: Ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, η νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

2011: Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 53 ετών αφήνει στον «Ευαγγελισμό» ο γραμματέας του Παραρτήματος Οικοδόμων του Βύρωνα, Δημήτρης Κοτσαρίδης, ύστερα από ανακοπή καρδιάς που υπέστη κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων εναντίον των κυβερνητικών μέτρων. Όπως ανακοινώνεται από το νοσοκομείο, μεταφέρθηκε εκεί χωρίς σφυγμούς και δεν έφερε κανένα τραύμα.

2011: Μετά από πολύμηνες συγκρούσεις με τις πιστές στον άλλοτε ισχυρό ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί καταφέρνουν να τον εντοπίσουν και να τον σκοτώσουν στη γενέτειρά του, τη Σύρτη.


Dogma.gr+ Newsbeast.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου