Κάντε ΚΛΙΚ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ


Καντε ΚΛΙΚ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ο καιρός σήμερα και πρόγνωση καιρού για τις επόμενες μέρες

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά
Κάντε ΚΛΙΚ

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Εχω κορονοϊό ή γρίπη; Πως θα καταλάβετε τη διαφορά

 

Η πανδημία που προκάλεσε ο κορoνοϊός «εξαφάνισε» τον περυσινό χειμώνα τη

γρίπη, αφού όλοι φορούσαμε μάσκες, κρατούσαμε αποστάσεις και απολυμαίναμε συνεχώς τα χέρια μας, εμποδίζοντας τη διασπορά της. Εφέτος, όμως, που τα μέτρα αυτά έχουν ατονήσει (παρά τις περί του αντιθέτου συστάσεις των ειδικών), είναι πολύ πιθανό να ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι μαζί της. Πώς μπορεί, όμως, να καταλάβει κάποιος αν έχει τη μία ή την άλλη λοίμωξη;

«Τα βασικά συμπτώματα της ήπιας λοίμωξης που προκαλεί ο κορoνοϊός είναι πρακτικά ίδια με αυτά της γρίπης, κυρίως πρόκειται για COVID σε εμβολιασμένα άτομα», απαντά η Dr. Kristin Englund, επίκουρη καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας στο Κολλέγιο Ιατρικής Lerner της Cleveland Clinic (CCLCM).


Οι ομοιότητες

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τόσο η COVID όσο και η γρίπη μπορεί να προκαλέσουν:

Πυρετό
Πόνους στο σώμα
Βήχα
Πονοκέφαλο
Συνάχι ή «μπούκωμα» (ρινική συμφόρηση)
Δύσπνοια
Πονόλαιμο
Κόπωση


Οι διαφορές

Ωστόσο ο κορωνοϊός προκαλεί και εκδηλώσεις που δεν σχετίζονται με τη γρίπη. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται:

Κυανή χροιά στο δέρμα, τα χείλη ή/και τις άκρες των δακτύλων
Νοητική σύγχυση
Διάρροια
Δυσκολίες στη συγκέντρωση
Ανάγκη για ύπνο
Απώλεια της όσφρησης (ανοσμία) ή/και της γεύσης (αγευσία)
Ναυτία
Πόνο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος
Ταχυκαρδία (γρήγορος καρδιακός παλμός)
Εμετός

Η διάρκεια

Μία άλλη (αλλά όψιμη) ένδειξη είναι η διάρκεια κάθε λοίμωξης. Τα συμπτώματα που προκαλεί η γρίπη κατά κανόνα διαρκούν 4-5 ημέρες, ενώ σπανίως θα φτάσουν την εβδομάδα, λέει η Dr. Englund.

Ο κορoνοϊός, όμως, προκαλεί συμπτώματα που διαρκούν 10 ημέρες στα άτομα με ήπιας έως μέτριας βαρύτητας νόσο που νοσηλεύονται στο σπίτι. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό αυτών των ασθενών εκδηλώνουν εμμένουσα COVID (long COVID).

Πρόκειται για μία διαταραχή που παρατηρείται σε έως και το ένα τρίτο των ασθενών. Χαρακτηρίζεται από συμπτώματα που επιμένουν για πολλές εβδομάδες ή και μήνες ακόμα. Ουσιαστικά, «μιλάμε για εμμένουσα COVID όταν κάποιος έχει ακόμα συμπτώματα 28 ημέρες ή περισσότερες μετά την αρχική μόλυνση», εξηγεί η ειδικός.

Τι να κάνετε

Αν εκδηλώσετε συμπτώματα ύποπτα για γρίπη ή για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Εκείνος θα σας πει τι ακριβώς πρέπει να κάνετε.

Αν, όμως, τα συμπτώματά σας είναι σοβαρά, η Dr. Englund συνιστά να επικοινωνήσετε με το ΕΚΑΒ ή να πάτε στο νοσοκομείο. Σοβαρά συμπτώματα είναι, παραδείγματος χάριν, ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια, ο ίλιγγος και ο ακραίος πονοκέφαλος. Μην ξεχάσετε μόνο να βάλετε μάσκα και να πάρετε μαζί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν είστε εμβολιασμένοι.

Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητο να κάνετε τεστ για την COVID. «Είναι το μόνο που πραγματικά μπορεί να δείξει τι ακριβώς έχετε», λέει. «Ακόμα κι αν είστε εμβολιασμένοι, πάλι πρέπει να εξετασθείτε, ώστε να ξέρετε αν έχετε γρίπη ή αν σας μόλυνε ο κορoνοϊός».

Η προστασία

Για να προστατευτείτε από τον κορoνοϊό και τη γρίπη, πρέπει να τηρείτε απαρέγκλιτα τα μέτρα προστασίας. Σε κλειστούς αλλά και υπαίθριους χώρους χρειάζεστε μάσκα, αποστάσεις και καλή υγιεινή των χεριών.

Αν δεν είστε εμβολιασμένοι, συνιστάτε ισχυρά να εμβολιασθείτε και για τις δύο λοιμώξεις. Αν και είναι πιθανό να μολυνθείτε από τον κορoνοϊό ή από ιό γρίπης παρά τον εμβολιασμό, οι πιθανότητες να αρρωστήσετε βαριά θα μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό.

Να θυμάστε πως τα εμβόλια για τη μία λοίμωξη δεν προστατεύουν από την άλλη. Και αυτό διότι ο κορονοϊός είναι εντελώς διαφορετικός παθογόνος μικροοργανισμός από τους ιούς της γρίπης. Επομένως χρειάζεστε εμβολιασμό και κατά της COVID και κατά της γρίπης, καταλήγει η Dr. Englund.


iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου