Οι "μωμόγεροι" είναι ένα ιδιαίτερο έθιμο με αρχαίες ρίζες και το συναντάμε κυρίως στις περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας.
Οι Μωμόγεροι δεν είναι γέροι. Είναι ντυμένοι γέροι...
και μεταμφιεσμένοι έτσι ώστε τα πρόσωπά τους να μοιάζουν γέρικα.
και μεταμφιεσμένοι έτσι ώστε τα πρόσωπά τους να μοιάζουν γέρικα.
Σύμφωνα με ορισμένους ερευνητές, οι μωμόγεροι ήταν το αποτέλεσμα των ανάλογων γιορτών, που γίνονταν στα βυζαντινά χρόνια. Η ονομασία τους άλλωστε (μώμος : λοιδορία, κοροϊδία) βεβαιώνει και τη σύνδεσή τους με την αρχαία εποχή και το αντίστοιχο εθιμικό Θέατρο των αρχαίων. Το όνομα ‘μωμόγεροι’ είναι σύνθετο και βγαίνει από τις λέξεις: γέρος και μίμος.
Με τις μιμητικές κινήσεις τους μπορούν να αναπαραστήσουν ιστορίες ολόκληρες που προκαλούν το θεατή να κατανοήσει, να μετάσχει, να συμπάσχει και να γίνει κομμάτι της όλης γιορτής. Οι παραστάσεις των Μωμόγερων λαβαίνουν χώρα όλες τις ημέρες από τα Χριστούγεννα μέχρι και την ημέρα των Θεοφανείων.
Οι μεταμφιεσμένοι, που λέγονται "μωμόγεροι", φοράνε τομάρια ζώων (λύκων, τράγων κλπ) ή ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά. Γυρίζουν στο χωριό τους ή στα γειτονικά χωριά, τραγουδούν και μαζεύουν δώρα. Όταν συναντηθούν δυο παρέες κάνουν ψευτοπόλεμο μεταξύ τους, ώσπου η μία ομάδα να νικήσει και η άλλη να δηλώσει υποταγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου