Κανένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του, τονίζουν σε κοινή δήλωση τους, σήμερα, οι υπουργοί...
Οικονομικών και Εργασίας Γ.Παπακωνσταντίνου και Α.Λοβέρδος.
Οι δύο υπουργοί διαβεβαιώνουν επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται:
«Επειδή ορισμένοι συνεχίζουν να δημιουργούν, παρά τις δικές μας σαφείς δεσμεύσεις, σύγχυση και ανησυχία στους εργαζόμενους σε σχέση με τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, επανερχόμαστε, θέλουμε να πιστεύουμε για τελευταία φορά, και διευκρινίζουμε:»
» Κανένα νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό δεν προωθείται εν κρυπτώ και μάλιστα με άμεση εφαρμογή. Κανένας εργαζόμενος δεν έχει λόγο να αποχωρήσει για συνταξιοδότηση, φοβούμενος ανατροπή των δικαιωμάτων του.»
» Η κυβέρνηση, όπως έχουμε κατ' επανάληψη αναφέρει, δεν πρόκειται να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης (όρια ηλικίας, τρόπο υπολογισμού συντάξεων), τουλάχιστον για όσους έχουν θεμελιώσει ή θα θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα έως το 2013. Ψεύδονται, λοιπόν, και δρουν προβοκατόρικα όσοι υποστηρίζουν το αντίθετο και καλλιεργούν κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους.»
Δώδεκα παρεμβάσεις για το Ασφαλιστικό
Το τελικό νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε οκτώ εβδομάδες.
Το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα τεθεί σε εφαρμογή στην ολοκληρωμένη μορφή του το 2018. Τότε, μαζί με τη δημιουργία τριών ασφαλιστικών ταμείων, θα καθιερωθεί ενιαίο για όλους πλαφόν στις συντάξεις, στα επίπεδα του ΙΚΑ, θίγοντας όσους έχουν υψηλότερα όρια.
Οι συντάξεις θα υπολογίζονται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών της 15ετίας σε πρώτο στάδιο, και αργότερα ολόκληρου του εργασιακού βίου, αντί της καλύτερης πενταετίας ή διετίας (ανάλογα με το Ταμείο) σήμερα, ενώ όσοι θα επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 τους θα έχουν αναλογική μείωση στο ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ, την οποία θα εγγυάται το κράτος.
Τα 12 σημεία σύγκλισης στα οποία κατέληξε η επιτροπή ειδικών για το Ασφαλιστικό είναι τα εξής:
Ανάγκη διαρκούς αναλογιστικής επιτήρησης του συστήματος, περιορισμός της εισφοροδιαφυγής, καθιέρωση ενός πάγιου τρόπου ρύθμισης των οφειλών προς τους ασφαλιστικούς φορείς, ανεύρεση πρόσθετων πόρων για τη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης του συστήματος και η βέλτιστη αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Επίσης, ο έλεγχος των ιατρικών δαπανών, η εντατικοποίηση του ελέγχου των φαρμακευτικών δαπανών, η εκλογίκευση του συστήματος απονομής των αναπηρικών συντάξεων, μία νέα αρχιτεκτονική του συνταξιοδοτικού συστήματος με αποσαφήνιση των ρόλων της ασφάλισης και της αλληλεγγύης, ο διαχωρισμός του κλάδου υγείας από τη σύνταξη, η περαιτέρω ουσιαστική και διοικητική ενοποίηση των Ταμείων και η βελτίωση της νομοθεσίας για τη διαδοχική ασφάλιση.
Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα Γρεβενά - Δείτε φωτογραφίες του Λευτέρη Ζιούτη...
Πριν από 31 δευτερόλεπτα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου