* Τέλος στις κρυφές επιδοτήσεις του λιγνίτη
* Ενίσχυση των νομών της χώρας όπου θα κλείσουν ορυχεία και δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας
* Σοβαρή ανάπτυξη των ΑΠΕ
Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που έθεσε ο κ. Λ. Τσικριτζής ως εισηγητής ...και εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων σε Ημερίδα για το λιγνίτη που οργάνωσε ο Δήμος Κοζάνης .
Ο κ. Τσικριτζής ανέπτυξε το θέμα «Ηλεκτροπαραγωγή και περιβάλλον» και τόνισε τα εξής :
1. Ο λιγνίτης είναι ρυπογόνο και ακριβό καύσιμο. Προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ είναι υπεύθυνος για το 1/3 των εκπομπών της χώρας σε CO2. H λιγνιτική κιλοβατώρα εμφανίζεται πλασματικά φτηνή, διότι δεν υπολογίζεται το περιβαλλοντικό (εξωτερικό) κόστος, το οποίο πληρώνουν κυρίως οι τοπικές κοινωνίες και καρπούται η ΔΕΗ. Η τελευταία δεν πληρώνει τίποτα για την κατανάλωση ή την καταστροφή τριών φυσικών πόρων (λιγνίτη, νερών, εδαφών). Αν γινόταν σωστή κοστολόγηση τότε η λιγνιτική κιλοβατώρα θα κόστιζε 30-40% ακριβότερα από την αιολική. Είναι διαχρονικό λάθος της Τοπικής αυτοδιοίκησης που δεν έβαλε ποτέ θέμα εξωτερικού κόστους του λιγνίτη και δεν διεκδίκησε την απόδοση ενός μέρους του για την ανάταξη του πληγωμένου φυσικού κεφαλαίου της περιοχής.
2. Είναι σαφές ότι για να επιτύχουμε το στόχο του 2020 για συμμετοχή 40 % ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή πρέπει να μειώσουμε ΔΡΑΣΤΙΚΑ τη λιγνιτική ισχύ. Εάν η Κυβέρνηση και η ΔΕΗ δεν καταθέσει συγκριμένο χρονοδιάγραμμα για μείωση 2000 βρώμικων MW την επομένη δεκαετία, καμία καινούρια λιγνιτικη μονάδα δεν πρέπει να γίνει δεκτή, έστω και αν αντικαθιστά παλιές και λιγότερο αποδοτικές μονάδες. Αυτός είναι ο λόγος που οι Οικολόγοι Πράσινοι αντιτίθεται στις νέες μονάδες της ΔΕΗ στην Πτολεμαίδα και τη Μελίτη κι όχι γιατί αρνούνται δογματικά τις νέες τεχνολογίες στερεών καυσίμων ή προτείνουν να κλείσουν τα ορυχεία αύριο.
Ο λιγνίτης θα παραμείνει αναγκαστικά στο ενεργειακό μίγμα καυσίμου για 30-40 χρόνια, αλλά με αρκετά μικρότερη αναλογία και πολύ ψηλότερες αποδόσεις.
3. Στο νέο νομοσχέδιο το τέλος ΑΠΕ για τις περιοχές που εγκαθίστανται αιολικά πάρκα είναι 3%, όταν το αντίστοιχο τέλος (ο Πόρος ανάπτυξης ) για τις «λιγνιτόπληκτες» περιοχές είναι μόνο 0,4%. Είναι λάθος των τοπικών φορέων που δεν έθεσαν θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χαμηλού αυτού ποσοστού κατά τη διαδικασία διαβούλευσης του νομοσχεδίου ΑΠΕ. (Ο κ. Τσικριτζής έχει ήδη αποδεχτεί πρόταση του Δημάρχου Κοζάνης να καταθέσει τις απόψεις των Πρασίνων επί του θέματος αυτού σε προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο).
4. Η μεταλιγνιτική περίοδος ήδη έχει χτυπήσει την πόρτα του άξονα Κοζάνης- Πτολεμαΐδας – Φλώρινας, αλλά δεν θέλουμε ως περιοχή να το καταλάβουμε. Πέραν των συνθημάτων ή των αποσπασματικών προτάσεων δεν διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο, κοστολογημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο. Δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα από ευρωπαϊκές περιοχές με ανάλογα προβλήματα (Ρουρ, Λουσατία κλπ) που κατάφεραν να αλλάξουν τη μοίρα τους, να μετατρέψουν τον τόπο τους από τεράστιο ανθρακωρυχείο στο μεγαλύτερο «εργοστάσιο» ανάπλασης τοπίου και να δημιουργήσουν δεκάδες χιλιάδες πράσινων θέσεων εργασίας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει πρόταση στον πρόεδρο της ΔΕΗ κ. Ζερβό για δημιουργία στο Ν. Κοζάνης 3000 θέσεων εργασίας στον τομέα κατασκευής πράσινου ενεργειακού εξοπλισμού.
Η ΔΕΗ αργά ή γρήγορα θα τα μαζέψει και θα φύγει. Εάν δεν διεκδικήσουμε αύξηση του Τοπικού Πόρου , απόδοση μέρους του εξωτερικού κόστους και ειδικό τέλος μείωσης λιγνιτικής ισχύος (ανά MW που σβήνει), ώστε να ξαναφτιάξουμε τον τόπο μας, τους απέραντους κρατήρες των εξοφλημένων ορυχείων και τους κατεστραμμένους υδατικούς πόρους, η έξοδος από το «τούνελ» θα είναι αδύνατη. Η ΔΕΗ θα έχει καταφέρει να αποδράσει, παίρνοντας οριστικό διαζύγιο, χωρίς μάλιστα να καταβάλει καμιά .. διατροφή !
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου