Σε πλειστηριασμούς ακινήτων και κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών του δημοσίου προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εισπράξει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, που αγγίζουν τα 32 δισ. ευρώ, αυτό προκύπτει από επείγουσα εγκύκλιο του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου... με την οποία τίθενται σε εφαρμογή οι διατάξεις του νέου φορολογικού νόμου. Οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο καλούνται επίσης να ζητήσουν την ένταξή τους στη ρύθμιση τμηματικής καταβολής των οφειλών τους μέχρι και σε 48 δόσεις η οποία λήγει έως τα τέλη Μαΐου.
Στην εγκύκλιο τίθενται αυστηρά χρονοδιαγράμματα προς τους εφόρους για την εφαρμογή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων των οφειλετών του δημοσίου ορίζεται ότι οι προϊστάμενοι των εφοριών έχουν την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού ακινήτων και ορισμού ημερομηνίας πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο 4 μήνες από την κατάσχεση.
Από τους πλειστηριασμούς εξαιρούνται μόνο τα ακίνητα που αποδεδειγμένα αποτελούν για τους οφειλέτες πρώτη κατοικία. για κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί πριν την ισχύ των διατάξεων του νέου νόμου (23/4/2010) ορίζεται ότι τα προγράμματα πλειστηριασμού εκδίδονται το αργότερο εντός έτους από την ημερομηνία αυτή.
Τέλος στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις για τη διάταξη του νέου νόμου με την οποία καταργείται το μέτρο της προσωποκράτησης για χρέη προς το δημόσιο.
Σημαντικές φορολογικές παραβάσεις γιατρών
Λίστες με γιατρούς στους οποίους από ελέγχους που έκαναν οι φορολογικές υπηρεσίες και το ΣΔΟΕ, προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις καθώς και τα εισοδήματα που δήλωσαν στην εφορία οι 150 γιατροί του Κολωνακίου και άλλων περιοχών της Αττικής, έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται, ότι στη μάχη που δίνεται ενάντια στη φοροδιαφυγή αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη πληροφορία και ανακοινώνονται ονόματα φορολογούμενων για τους οποίους οι έλεγχοι ανέδειξαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις.
Μεταξύ άλλων στις λίστες που παραθέτει το υπουργείο Οικονομικών, περιλαμβάνονται 57 γιατροί της Αθήνας, στους οποίους από τους ελέγχους που έγιναν προέκυψαν σημαντικές φορολογικές παραβάσεις, όπως η μη έκδοση αποδείξεων, η μη καταχώρηση ασθενών, η μη έκδοση δελτίου αποστολής, η μη επίδειξη φορολογικών βιβλίων και άλλα.
Πρόκειται για γιατρούς σχεδόν από όλες τις ειδικότητες τα ονόματα των οποίων αναφέρονται και για τους οποίους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ο φορολογικός έλεγχος ώστε να επιβληθούν τα πρόστιμα. Για τους 36 από αυτούς τους γιατρούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκαν πληροφορίες από πιστωτικά ιδρύματα, άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών, καθώς και διενέργεια έρευνας για εντολές εμβασμάτων προς εξωτερικό.
Για όλους αυτούς τους γιατρούς, το υπουργείο Οικονομικών θα ακολουθήσει κάθε νόμιμη διαδικασία καθώς και τη λήψη διοικητικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του κλεισίματος των ιατρείων.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από διαφορετική έρευνα σε έξι περιπτώσεις γιατρών προέκυψαν μεγάλες φορολογικές παραβάσεις και καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 1,9 εκατ. ευρώ, ενώ σε τέσσερις από αυτούς ασκήθηκαν ποινικές διώξεις. Σε άλλους πέντε έχουν κοινοποιηθεί φύλλα ελέγχου για καταλογισμό προστίμων ύψους 2,4 εκατ. ευρώ.
Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, περιλαμβάνεται και λίστα με την κατάσταση των δηλωθέντων εισοδημάτων και των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες δώδεκα ορθοπεδικοί γιατροί, για τους οποίους διενεργείται δικαστική έρευνα στο πλαίσιο του σκανδάλου της DEPUY. Σε αυτούς ανοίχτηκαν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και δεσμεύτηκαν με εισαγγελική παραγγελία οι καταθέσεις τους.
Τα συνολικά δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα των γιατρών αυτών για τα έτη 2001 έως 2008 ανέρχονταν σε 12,085 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους καταθέσεις στο διάστημα αυτό φτάνουν τα 31,054 εκατ. ευρώ.
Η έρευνα συνεχίζεται, με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και σε άλλους οκτώ ορθοπεδικούς γιατρούς. Τα ονόματα των γιατρών αυτών που εμπλέκονται στο σκάνδαλο DEPUY, δεν δημοσιοποιούνται προς το παρόν, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση για να προχωρήσει απρόσκοπτα η εισαγγελική έρευνα.
Σε ό,τι αφορά τους 150 γιατρούς του Κολωνακίου στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών περιγράφονται μόνο τα αρχικά τους και όχι τα ονόματά τους, καθώς η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Είναι χαρακτηριστικό όμως ότι, από οδοντίατρο με αρχικά ΑΚ έχει δηλωθεί ετήσιο εισόδημα 300 ευρώ, ενώ άλλος οδοντίατρος με αρχικά ΓΖ έχει δηλώσει 640 ευρώ.
Επίσης, καρδιολόγος με αρχικά ΕΒ δήλωσε 8.125 ευρώ, ενώ μεγαλοχειρουργός με αρχικά ΠΑ έχει δηλώσει 11.605 ευρώ, μικρότερο και από το αφορολόγητο όριο των μισθωτών και συνταξιούχων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου