skip to main |
skip to sidebar
Είναι ένα έγχρωμο λεύκωμα 400 σελ. αποτελούμενο από 2.500 φωτογραφίες, 2 DVD με 4 ντοκυμαντέρ* και κείμενα για την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση, τον άνθρωπο. Η έκδοση, που επιμελείται ο Αλέξανδρος Τζιόλας, είναι μία πρωτότυπη παγκόσμια συνεργασία για την Πίνδο. 80 διάσημοι επιστήμονες,... φωτογράφοι και επισκέπτες από όλο τον κόσμο και 140 Έλληνες συμμετέχουν στην έκδοση αυτή με ένα κοινό σκοπό. Να προβάλλουν σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο τη σημασία του Εθνικού Πάρκου και την αξία που έχουν οι σωστές αποφάσεις και οι καινοτόμες πολιτικές για την διάσωση και τη διατήρησή του. Στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας αναπτύσσει επι μακρόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την διάσωση και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής με νέες πολιτικές οι οποίες θα στηρίζονται στο σεβασμό της ιστορίας της περιοχής, την προστασία των φυσικών πόρων και την αναβίωση/ενίσχυση της απασχόλησης ως το πρώτο μέτρο για την αναπτυξιακή επανάκαμψη.
Ο συγγραφέας στο οπισθόφυλλο της έκδοση συνοπτικά και λιτά αναφέρει, ότι είναι μία έκκληση για να διατηρήσουμε την Πίνδο ανέγγιχτη, αυθεντική, αμόλυντη.
Στο πολυφωτογραφημένο βιβλίο αναδεικνύεται, ολοκληρωμένα και ενιαία, η ιστορική ταυτότητα της περιοχής της ΠΙΝΔΟΥ και του χώρου που την περιβάλλει, η πολιτισμική του διαχρονικότητα, ο πλούτος της φύσης και η περιβαλλοντική του σημασία για τον τόπο και τη χώρα.
Η Πίνδος καταλήγει ο συγγραφέας, υπήρξε πάντα μία ανθρωπολογική ενότητα περιβάλλοντος, κοινωνιών και ανθρώπων, που αποτύπωσαν την ταυτότητα τους στη Φύση που τους ανέδειξε, χωρίς να την αλλοιώσουν. Η Φύση ανταποδίδει επι αιώνες αυτούς τους δεσμούς, προστατεύοντας την εξέλιξή τους και την ύπαρξή τους!
Η έκδοση είναι πράγματι μία έγχρωμη κινηματογραφική προβολή καταιγιστικών πανοραμικών φωτογραφιών που εντυπωσιάζουν. Η συμμετοχή επισκεπτών από όλα τα σημεία του πλανήτη (ΗΠΑ, Καναδάς, Ευρώπη, Ρωσία, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα) με τις καταπληκτικές τους φωτογραφίες από άγνωστα μέρη της Πίνδου μας άφησε έκθαμβους,
Ακόμη Έλληνες ορειβάτες παντός καιρού, διάσημοι ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφοι αλλά και συντοπίτες μας, δηλώνουν παρόν με φανταστικές λήψεις.
Η έκδοση αναμφίβολα “υψώνει το μεγαλείο της ανθρώπινης βούλησης ίσα με το μεγαλείο της Πινδαίας φύσης, για την προβολή της σε ολόκληρη την Ελλάδα και τον κόσμο και τη σημασία που έχει η διατήρηση της αυθεντικής και γνήσιας ταυτότητάς της μέσα από τη διάσωσή της”.
Είναι τόση σημαντική και πολύτιμη η προσφορά του Αλέξανδρου Τζιόλα στην πατρίδα μας με αυτό το έργο, που αναγνωρίζεται εμφανώς και ανοιχτά από τους τέσσερις μεγάλους και φημισμένους επιστήμονες που προλογίζουν την έκδοση. Οι ίδιοι τονίζουν την μεγάλη αξία και σημασία που έχει η Πίνδος, καθώς και πόσο εντυπωσιάστηκαν από την επίσκεψή τους στην περιοχή. Όλοι τους απευθύνουν δημόσιο κάλεσμα προς όλους να έρθουν να δουν την ανεκτίμητη αυτή ομορφιά της Πίνδου δίνοντας και αξιόλογες πληροφορίες όπως αυτοί τις αποτύπωσαν ή τις γεύτηκαν από την ολιγοήμερη παραμονή τους :
Αναφέρουμε συνοπτικά αποσπάσματά τους:
Α). TOM DEMPSEY : Διεθνής φωτογράφος του National Geographic
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Από την κορυφή του όρους Σμόλικα στα βάθη της χαράδρας του Βίκου, τα βουνά της Πίνδου αποτελούν παράδειγμα ενός, παγκοσμίου φήμης, θησαυρού φυσικής ομορφιάς. Τα βουνά της Βόρειας Πίνδου με σαγήνευσαν για πρώτη φορά το Μάιο του 2001. Για να ενθαρρύνω την προστασία του πολύτιμου οικοσυστήματος της Πίνδου και την ιστορική κληρονομιά του, έχω δώσει πολλές φωτογραφίες στον Αλέξανδρο Τζιόλα για δημοσίευση σε αυτό το βιβλίο…
Μείνετε σε γοητευτικά παραδοσιακά πέτρινα χωριά… Θαυμάστε τα πολλά χαριτω-
μένα τοξωτά ιστορικά πέτρινα γεφύρια … Σε όλα τα βουνά, αναπτύσσονται σε εκπληκτική ποικιλία αγριολούλουδα όπως ο νάρκισσος, οι μαργαρίτες, οι ορχιδέες και οι παπαρούνες. Κατά την επίσκεψή μου την άνοιξη, τεράστια λιβάδια από υπέροχα μοβ άνθη κρόκου απλώνονται σαν ένα μαγικό χαλί σε όλη την οροσειρά της Τύμφης, σε ένα οροπέδιο δικτυωμένο με γραφικά μονοπάτια πεζοπορίας και καταφύγια….
Οι άνθρωποι στις μέρες μας κυριαρχούν δυναμικά σε όλα τα άλλα είδη. Τα οικοσυστήματα
δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν το αδιάκοπο ρυθμό της μόλυνσης μας και συλλογή των
πόρων. Πρέπει να δράσουμε τώρα για να “αναστήσουμε” το εύθραυστο περιβάλλον της γης, ώστε να αφήσουμε στα παιδιά μας έναν κόσμο με επαρκή υπολείμματα φυσικής ομορφιάς, όπου θα μπορούν να ξεφεύγουν από τα αυξανόμενα αστικά άγχη.
Η ελπίδα για τη βιώσιμη ζωή προέρχεται από τους περιβαλλοντικούς ηγέτες όπως η Νέα Ζηλανδία, η Ελβετία, η Νορβηγία και η Γερμανία, όπου οι κυβερνητικές πολιτικές προωθούν την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο της μόλυνσης. Σχεδόν το 30% της γης της Νέας Ζηλανδίας είναι δημόσιας ιδιοκτησίας και υπάρχει κάποιος βαθμός προστασίας.
Η τοπική δράση και η νομοθεσία από εκείνους τους Έλληνες, που αγαπούν την κληρονομιά
τους, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των φυσικών και ιστορικών θαυμάτων της
όμορφης οροσειράς της Πίνδου.»
Β). DICK MOLL : καθηγ. Φυσικής Ιστορίας Ρότερνταμ Ολλανδίας
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Είμαστε όλοι εντυπωσιασμένοι από τον ορεινό όγκο, τα μικρά χωριά, τους αγνούς ανθρώπους και την ιστορία της.
Αλλά γνωρίζουμε όλοι πόσο σημαντική είναι αυτή η φύση;
Όχι όλοι.
Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός για να καταλάβουν τη φύση,
την ομορφιά της. Ρίξτε μια ματιά στις φωτογραφίες και διαβάστε τα σύντομα κείμενα.
Το μεγαλύτερο μέρος από την οροσειρά της Πίνδου ανήκει σε Εθνικό Πάρκο.
Προστατευόμενο και ασφαλές για το μέλλον!
Αυτό είναι ένα καθήκον.
Πρόκειται να παραμείνει έτσι;
Πρέπει! Και αυτό είναι το δεύτερο καθήκον.
….Συγχαρητήρια και ένα μεγάλο «ευχαριστώ πολύ» στον συγγραφέα αυτού του βιβλίου, τον κ. Αλέξανδρο Τζιόλα!...»
Γ). Θανάσης Οικονόμου: Αστροφυσικός της ΝΑΣΑ - Καθηγ. Πανεπιστημίου Σικάγο ΗΠΑ
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «… Αναρωτιέμαι όμως πια θα είναι η τύχη αυτού του πανέμορφου τόπου μας στο άμεσο μέλλον. Μήπως κινδυνεύει και η Πίνδος να καταστραφεί από την αμέλειά μας, όπως αυτό έχει συμβεί και αλλού; Εύκολα έρχονται στη μνήμη μας τέτοια γεγονότα.
Πρέπει να κάνουμε το παν να μην γίνει κάτι τέτοιο. Είναι καιρός πια να ενηλικιωθούμε και να ωριμάσουμε, για να σώσουμε τα μέρη μας, που τόσο μεγαλόψυχα μας φιλοξενούν. Οι τοπικές φορείς, όπως κι όλοι οι κάτοικοι, θα πρέπει να ενδιαφερθούν περισσότερο για τη φύση και να μην αφήσουμε τα πάντα στην τύχη τους. Νόμοι και κανόνες ήδη υπάρχουν, αλλά πρέπει να τους τηρούμε και να του εφαρμόζουμε. Σε κάθε σχέδιο ανάπτυξης πρέπει να αποφεύγουμε την προχειρότητα και την επιπολαιότητα.
… Τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως αυτή του Αλέξανδρου Τζιόλα, συμβάλλουν ξεκάθαρα προς την επίτευξη αυτού του κοινού σκοπού όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκόσμια. …».
Δ). Robert Harding: Καθηγ. Καινοτομίας στο Cambrigde της Αγγλίας.
Αναφέρει μεταξύ άλλων : «…Ο Αλέξανδρος Τζιόλας έχει σταχυολογήσει μια συλλογή που αντικατοπτρίζει ακριβώς τα στοιχεία που θυμόμαστε από την επίσκεψή μας.
Το υπέροχο φυσικό τοπίο και τα καλοδιατηρημένα χωριά με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική δένουν τόσο αρμονικά σε αυτή την περιοχή.
Το ίδιο ισχύει και για ένα άλλο ιδιαίτερο στοιχείο της περιοχής, τα Ζαγορίτικα
γεφύρια. Παλιά γεφύρια υπάρχουν και σε άλλες χώρες, πού αλλού όμως μπορεί
να δει κανείς τόσο πολλά και μάλιστα σε τόσο καλή κατάσταση;
Η Ελλάδα είναι εύλογα φημισμένη για τα μοναστήρια της και τα καλλιτεχνήματα που βρίσκονται σε αυτά και βέβαια τα μοναστήρια της Πίνδου κατέχουν σημαντική θέση στο βιβλίο.
Τα πανέμορφα αγριολούλουδα είναι ένας άλλος πόλος έλξης στην περιοχή…
Ανεπιφύλακτα συνιστώ την περιοχή σε όποιον θέλει να περιηγηθεί μέσα σε
μια πανέμορφη και άθικτη ύπαιθρο. Σε όσους από σας δεν έχετε επισκεφτεί το
Εθνικό Πάρκο της Βόρειας Πίνδου, αυτό το βιβλίο θα δώσει μια εξαιρετική πρώ-
τη ιδέα για τις εμπειρίες που σας περιμένουν, ενώ σε όσους είχατε την τύχη να
βρεθείτε εκεί, θα σας προσφέρει μια ευχάριστη υπενθύμιση.»
Κλείνουμε αυτή τη σύντομη παρουσίαση με την επισήμανση του συγγραφέα ο οποίος στον πρόλογο του βιβλίου διαπιστώνει : «Η Πίνδος δεν αποτέλεσε ποτέ μνημειακό, μουσειακό, περιχαρακωμένο, απαγορευμένο, απροσπέλαστο χώρο.
Ζούσε και αναπτύσσονταν, πάντα, μαζί με τον “άνθρωπό της”, με τις κοινωνίες της, που αποτελούν συστατικό-αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας της και της ύπαρξης της. Είναι η ταυτότητά της. Όταν τα αποκόπτεις από αυτήν, δεν είναι μπορείς να την εννοήσεις. Όταν τα αγνοείς, δεν την περιγράφεις σωστά και όταν τα αποχωρίζεσαι, νιώθεις να τη
χάνεις από μπροστά σου και να την βρίσκεις μόνο στις μνήμες σου! Από αυτό σήμερα κινδυνεύουμε».
*Τρία από τα ντοκυμαντέρ είναι προσφορά του δημοσιογράφου Απόστολου Γαϊτάνη, από τα Γρεβενά και το τέταρτο της ΑΜΚΕ Αναμόρφωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου