Αργά χθες το μεσημέρι, ο κ. Τέντες εξέδωσε νέα, δεύτερη - διορθωτική, όπως την αποκαλεί - παραγγελία, με την οποία ζητά συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο των ιδιοκτητών ταξί. Μέσα σε λιγότερο από..
έξι ώρες ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες σκλήρυνε τη στάση του απέναντι στους ιδιοκτήτες των ταξί που κλείνουν αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ. και ζητάει αυτή τη φορά συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο όσων παρακωλύουν τις συγκοινωνίες και τη διακίνηση επιβατών.
Ο κ. Τέντες εξέδωσε νέα, δεύτερη - διορθωτική, όπως την αποκαλεί - παραγγελία, με την οποία ζητά συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο των ιδιοκτητών ταξί που παρακωλύουν τις συγκοινωνίες ή παρεμποδίζουν τη λειτουργία αεροδρομίων, λιμανιών κ.λπ., δηλαδή κοινωφελών υπηρεσιών του δημοσίου τομέα.
Αναλυτικότερα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει στη δεύτερη αυτή "σκληρή" παραγγελία του: "Αν διαπράττουν (σ.σ.: οι ιδιοκτήτες ταξί) το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών ή τελέσουν οποιοδήποτε άλλο έγκλημα διωκόμενο αυτεπαγγέλτως, εφόσον καταλαμβάνονται επ' αυτοφώρω πρέπει να ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 417 και επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (σ.σ.: προβλέπει την άμεση παραπομπή του κατηγορούμενου στο αυτόφωρο) σε βάρος των φυσικών και ηθικών αυτουργών των εγκλημάτων αυτών".
Είναι αυτονόητο - συνεχίζει στην παραγγελία του ο Ι. Τέντες - ότι "οι προανακριτικοί υπάλληλοι και χωρίς παραγγελία, έγκριση ή άδεια του εισαγγελέα, υποχρεούνται να ακολουθούν την παραπάνω διαδικασία".
Νωρίτερα χθες το πρωί ο Ι. Τέντες είχε παραγγείλει στους εισαγγελείς της χώρας να αφαιρούνται οι πινακίδες των ταξί που πραγματοποιούν καταλήψεις σε αεροδρόμια, λιμάνια κ.λπ., να σχηματίζονται σε βάρος τους δικογραφίες και να παραπέμπονται σε δίκες "εξπρές".
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε από τους συναδέλφους του να μεριμνούν, μέσω των αστυνομικών οργάνων, ώστε να εντοπίζονται όσοι ιδιοκτήτες ταξί αφαιρούν τις πινακίδες από τα αυτοκίνητα, που χρησιμοποιούν για τις καταλήψεις των λιμανιών, αεροδρομίων, οδών κ.λπ. Επίσης, επεσήμανε στους, κατά τόπους, εισαγγελείς ότι πρέπει να μεριμνούν κάθε φορά που υπάρχει κατάληψη εθνικών οδών, κ.λπ. αν παραβιάζεται το άρθρο εκείνο του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) που προβλέπει διοικητική ποινή αφαίρεσης της αδείας κυκλοφορίας.
Εξακόσια οχήματα ταξί, τέθηκαν στο στόχαστρο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η οποία ζητά να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες τους και να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για την διάπραξη αδικημάτων κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων των αυτοκινητιστών με αφορμή το άνοιγμα του επαγγέλματος τους.
Ενώπιον του Εισαγγελέα Πρωτοδικών διαβιβάστηκαν σήμερα από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, έξι δικογραφίες στις οποίες περιλαμβάνονται τα στοιχεία κυκλοφορίας 600 ταξί, που καταγράφηκαν στο διάστημα από 17 Ιουλίου έως σήμερα από αστυνομικούς. Οι καταγραφές αφορούν περιστατικά που σημειώθηκαν σε συγκεντρώσεις οχημάτων ταξί στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στην Αττική Οδό και στα διόδια Αφιδνών, Μάνδρας και Ρουπακίων.
Πενήντα εννέα δικογραφίες για παρακώλυση συγκοινωνιών σχημάτισε η Αστυνομία από τις 18 Ιουλίου που άρχισε η κινητοποίηση των ιδιοκτητών ταξί μέχρι σήμερα σε όλη την Ελλάδα. Οι 15 από τις δικογραφίες αυτές έγιναν στην Αττική και οι υπόλοιπες στην περιφέρεια. Οι δικογραφίες, όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, σχηματίστηκαν με βάση τους αριθμούς κυκλοφορίας των ταξί που δημιουργούσαν πρόβλημα στην κυκλοφορία και θα αποσταλούν στους αρμόδιους εισαγγελείς, προκειμένου να προσωποποιηθούν και να ασκηθούν διώξεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου