Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν κάθετα αντίθετοι με τις νέες ρυθμίσεις.
Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ κατά 17%, επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποκλείοντας ταυτόχρονα να γίνει μέσω..
χρηματιστηρίου καθώς, όπως τόνισε, δεν ανταποκρίνεται ούτε στην πραγματική, ούτε στην δυνητική αξία της επιχείρησης.
«Μόνα τους τα σουάπς δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, για αυτό το υπουργείο προσανατολίζεται σε μία συνδυαστική λύση με την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή και πώληση θυγατρικών εταιρειών», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, κατά την συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος διευκρίνισε ότι αυτή η συζήτηση δεν είναι άμεση, καθώς πρώτα πρέπει να διασφαλιστούν σειρά πραγμάτων, τόσο ως προς την υλοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας βάσει του μεσοπρόθεσμου προγράμματος όσο και στο να εξακολουθήσει να έχει μια ισχυρή επιχείρηση σε ένα νέο περιβάλλον με όρους καθαρούς.
Πρόσθεσε δε, ότι η συζήτηση για τους λιγνίτες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε εξέλιξη και η διαπραγμάτευση αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν κάθετα αντίθετοι με τις νέες ρυθμίσεις ενώ ο ΛΑΟΣ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια.
Από την πλευρά της ΝΔ, τόσο ο εισηγητής του κόμματος Σταύρος Καλαφάτης όσο και ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης υποστήριξαν ότι «το νομοσχέδιο αποτυπώνει μια καθυστερημένη προσγείωση της κυβέρνησης στην πραγματικότητα» και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν κάθε θετική ρύθμιση χωρίς μικροψυχία.
Ο κ. Χατζηδάκης μίλησε για δειλές και εσφαλμένες επιλογές της κυβέρνησης ενώ χαρακτήρισε μεταξύ άλλων, θετικές τις ρυθμίσεις για τους υδρογονάνθρακες, τον διαχωρισμό ΔΕΠΑ -ΔΕΣΦΑ και τις απαλλοτριώσεις για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του κόμματός του για την παράταση λειτουργίας των λατομείων αλλά και για την υπερβολική εξουσιοδότηση, όπως είπε, της ΡΑΕ που κινδυνεύει να αντικαταστήσει τους υπουργούς.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Ιωάννης Ζιώγας υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις αποσκοπούν στην διευκόλυνση των διεθνών ομίλων να εισέλθουν στην ελληνική αγορά και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα τους σε βάρος των καταναλωτών.
Ο εισηγητής του ΛΑΟΣ Αλέκος Χρυσανθακόπουλος επεσήμανε ότι «ο χώρος της ενέργειας είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της χώρας μας ενώπιον της κρίσης» ενώ αμφισβήτησε τα οφέλη από την κατάτμηση της ΔΕΗ.
Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη υποστήριξε ότι στο νέο μοντέλο διαχείρισης της ενέργειας πέρα από το ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλιστική δικλείδα για το περιβάλλον είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει ανισότητες ανάμεσα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τις αυξήσεις των τιμολογίων του ρεύματος.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως ένα πολύ σημαντικό και μεγάλο βήμα, διαβεβαίωσε ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις του υπουργείου έχουν σχεδιαστεί με καθαρά αναπτυξιακές προοπτικές χωρίς όμως εκπτώσεις στο περιβάλλον και προανήγγειλε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθούν, η ρύθμιση για τα αυθαίρετα και η απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.
«Προτεραιότητά μας είναι να προχωρήσουν οι μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονταν στο υπουργείο. Το ΥΠΕΚΑ ανέλαβε με γρήγορους ρυθμούς να φέρει ανάπτυξη. Η αναγκαία, απολύτως δημοσιονομική πολιτική ακόμα και δύσκολη ή σκληρή πρέπει να συνδέεται με την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Ακόμα, ο κ. Παπακωσταντίνου έδωσε έμφαση στην ρύθμιση για την ΡΑΕ τονίζοντας ότι «με την αναβάθμιση της αποκτούμε μια από τις πιο Ανεξάρτητες και δυνατές Αρχές στην Ευρώπη ενώ ταυτόχρονα ενισχύεται και ο ρόλος της Βουλής ως προς τον έλεγχό της γιατί δεν μπορεί να δρα ανεξέλεγκτα».
Τέλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε ότι σειρά ρυθμίσεων δημιουργούν ένα πλήρες πλέγμα προστασίας του καταναλωτή αντίστοιχο με άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου