1/4 φλ. ελαιόλαδο
500 γραμμ. φακές
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 φύλλο δάφνης
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. ξίδι
αλάτι
πιπέρι
Για το σερβίρισμα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
1 κ.σ. κάππαρη
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
καπνιστό σκουμπρί ή λακέρδα
λίγο ελαιόλαδο για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις σκελίδες σκόρδου ολόκληρες. Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 6΄-8΄, μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε το καρότο, τις φακές και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατεύουμε και τρίβουμε τον πελτέ στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει.
Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο και νερό να καλύπτει τα υλικά (να εξέχει τουλάχιστον 3-4 εκ. από την επιφάνειά τους). Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 45΄ (ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα όσπρια). Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε το ξίδι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε αυτή τη φάση η σούπα πρέπει να έχει πυκνή σύσταση.
Αλέθουμε τη σούπα με τη ράβδο ή στο μπλέντερ. Για πιο απαλή υφή μπορούμε να τη σουρώσουμε σε λεπτή σήτα. Αν η βελουτέ είναι πολύ πυκνή την αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό. Αν είναι αραιή την αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να έρθει στην πυκνότητα που θέλουμε.
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε τα κρεμμύδια σε μέτρια φωτιά να γίνουν διάφανα, ανακατεύοντάς τα τακτικά. Προσθέτουμε την κάππαρη, ανακατεύουμε και αποσύρουμε. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό. Μοιράζουμε σε βαθιά πιάτα τη βελουτέ και γαρνίρουμε με κομμάτια καπνιστό σκουμπρί και καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρουμε σε πιάτα τη βελουτέ και τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
argiro.gr
loading...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου