Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 23 Μαΐου 2018

Συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο στην Αρχαία Μεσσήνη



Δίπλα στο σημερινό χωριό
Μαυρομμάτι, στη Μεσσηνία, βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, αυτός της αρχαίας πόλης Μεσσήνης.

Η ίδρυσή της τοποθετείται στο 370π.Χ-369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα, ο οποίος επέλεξε τους πρόποδες του όρους Ιθώμη για να χτίσει την πρωτεύουσα των ελεύθερων πλέον Μεσσηνίων. Η οικοδόμησή της έγινε σχεδόν ταυτόχρονα με την αρκαδική Μεγαλόπολη, ώστε να περιοριστεί η επιρροή της Σπάρτης.

Ο Παυσανίας αφηγείται πως κήρυκες εστάλησαν στους ξενιτεμένους Μεσσήνιους, καλώντας τους να επιστρέψουν και να κατοικήσουν τη νέα πόλη. Η ονομασία επιλέχθηκε από τη μυθική βασίλισσα Μεσσήνη, κόρη του Τρίοπα, βασιλιά του Άργους. Έπειτα από ένα διάστημα ερήμωσης, η Μεσσήνη αναδείχθηκε και πάλι, από τον 5ο αιώνα, σε σημαντικό οικισμό της περιοχής.

Η πόλη είχε τεράστιο τείχος, η περίμετρος του οποίου έφτανε τα εννέα χιλιόμετρα, και δύο πύλες, την Αρκαδική και τη Λακωνική. Η βόρεια πλευρά του, κοντά στην πρώτη πύλη, διατηρείται καλύτερα και μπορεί κανείς να «ακολουθήσει» τα μέρη που σώζονται και τα θεμέλια. Τα οικοδομήματα έχουν όλα τον ίδιο προσανατολισμό, καθώς η πόλη είναι χτισμένη με βάση το ιπποδάμειο σύστημα.


Οι ανασκαφές είναι σε εξέλιξη από το 1831 και πλέον ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μεγάλο μέρος της αρχαίας πόλης, όπως, μεταξύ άλλων, το Ασκληπιείο, το θέατρο, την κρήνη Αρσινόη, τα ιερά του Διός Σωτήρος και ήρωος- πιθανώς του Αριστομένη- καθώς και το Στάδιο και το Γυμνάσιο.







newsbeast.gr
loading...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου