Οι φήμες θέλουν τους στενούς συνεργάτες του Ανδρέα να έχουν πανικοβληθεί αρχικά με την ιδέα η πιθανώς η ερωτική του ιστορία με τη Βάσω να γίνει γνωστή στους δημοσιογράφους και στον Τύπο- σε μια άλλη εποχή που το διαζύγιο ή η απιστία καλύτερα ενός πολιτικού ήταν πιθανώς και το τέλος της καριέρας του- και φαίνεται η άποψή τους να έπαιξε ρόλο στην διάλυση της σχέσης.
Σε κάθε περίπτωση η Βάσω Παπανδρέου κάνει ξαφνικά την εμφάνισή της στην πολιτική, όταν ανακοινώνεται το πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ και εκτός από τον Ανδρέα και τα ιστορικά στελέχη του Κινήματος- Α. Τσοχατζόπουλος, Κ. Σημίτης. Σ. Καράγιωργας, Β. Φίλιας, Α. Στάγκος, Κ. Μανωλκίδης, Ασπα Μανδηλαρά, Αθ. Τσούρας- συμμετέχει και η άγνωστη σε όλους νεαρή καθηγήτρια από το ΠΑΚ Αγγλίας, με το όνομα Βάσω Παπανδρέου.
Είναι τόσο άγνωστη μεταξύ των πρώτων στελεχών του κόμματος που ορισμένοι νόμιζαν ότι ήταν κόρη του.
Η γνωριμία με τον Ανδρέα είχε γίνει λίγους μήνες νωρίτερα στο Λονδίνο, όπου βρέθηκε για να συναντήσει τον Τόνι Μπεν των Εργατικών. Η Βάσω ζούσε στην Αγγλία από το 1969, μετά την αποφοίτησή της από την ΑΣΟΕΕ. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και στο Ρέντινγκ και από το 1971 δίδασκε στο Εξετερ. Στις αρχές του καλοκαιριού του 1974, όταν έγινε η γνωριμία με τον Ανδρέα , μόλις είχε βρει δουλειά την Οξφόρδη ως βοηθός ερευνήτρια.
Ο έρωτας θα είναι θελλώδης και ο Ανδρέας Παπανδρέου- λένε ορισμένοι- είναι έτοιμος να φύγει από το σπίτι στο Καστρί και να ζητήσει διαζύγιο από τη Μαργαρίτα . Η Μαργαρίτα απο την πλευρά της λένε επίσης, αν και κανείς δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει, όταν έμαθε για τη σχέση του Ανδρέα με τη Βάσω, ήταν έτοιμη να φύγει από την Ελλάδα και τη συγκράτησε ο Μένιος Κουτσόγιωργας.
Λίγο καιρό μετα τη γνωριμία της μετον Ανδρέα, η Βάσω θα τα παρατήσει όλα στο Λονδίνο και θα επιστρέψει στην Αθήνα. Συμμετέχει στα πρώτα χρόνια της συγκρότησης του ΠΑΣΟΚ και λέγεται ότι εκείνη έπεισε τον Ανδρέα να μείνει στην Ελλάδα μετά την απογοήτευση για το 13% των εκλογών του 1974. Και ίσως αυτό εννοούσε αργότερα όταν έλεγε: "Μου χρωστάει ο Παπανδρέου".
Τα επόμενα χρόνια η Βάσω αναδείχθηκε κεντρική φιγούρα του ΠΑΣΟΚ, αλλά όσο το κόμμα πλησιάζει στην εξουσία θεωρείται βαρίδι και πηγή ανησυχίας για το σκάνδαλο που μπορεί να προκύψει. Ενας αστικός μύθος θέλει ακίμα και σενάρια απαγωγής να έχουν φανταστεί ορισμένα στελέχη πέριξ του Ανδρέα για να "προστατεύσουν τον αρχηγό". Τελικά έφυγε μόνη της για την Αγγλία.
Επέστρεψε το 1981 και βρήκε μια θέση λέκτορα στην ΑΣΟΕΕ, αλλά το κλίμα ακόμα είναι βαρύ για εκείνη. Αργότερα θα διοριστεί πρόεδρος στον ΕΟΜΜΕΧ και μέλος στο ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας. Σιγά σιγά επιστρέφει. Το 1984 θα εκλεγεί μέλος του ΕΓ και θα μείνει μέχρι το 1988, όταν πήρε τον δρόμο για τις Βρυξέλλες, ως πρώτη γυναίκα μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό την προεδρία του Ζακ Ντελόρ.
Η στενή της σχέση με τον Ανδρέα δεν θα την εμποδίσει όμως στα χρόνια της κρίσης, να τοποθετηθεί υπέρ της αποχώρησης του Ανδρέα από την πρωθυπουργία, λόγω της επιβαρυμένης υγείας του και να συμμαχήσει με τον Κώστα Σημίτη, που έχει επιλεγεί ως ο προφανής διάδοχος απο την ομάδα των 4. Δηλαδή από τους Θόδωρο Πάγκαλο, Παρασκευά Αυγερινό, την ίδια και τον Κώστα Σημίτη. Προηγουμένως έχει πάρει θέση εναντίον της απόλυτης εξουσίας του αρχηγού στο κόμμα και θα το δείξει σε μια θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕ – τη γνωστή συνεδρίαση στο Κάραβελ- όπου θα διαφωνήσει θορυβωδώς με την επιμονή του Παπανδρέου να διορίσει ουσιαστικά γραμματέα του κόμματος τον Ακη Τσοχατζόπουλο.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου