Ο πρώην πρωθυπουργός σε πολύ αυστηρό ύφος, άφησε αιχμές για την εξωτερική πολιτική της Αθήνας, συνδέοντας το Κυπριακό με τον ελληνοτουρκικό διάλογο και το Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι φημολογείται πως "μαγειρεύονται λύσεις άδικες" εκ παραλλήλου με το Αιγαίο. Μάλιστα, με ένα ακόμη καρφί, υποστήριξε ότι τα "ήρεμα νερά", αναφερόμενος στους διαύλους που έχουν ανοίξει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μπορεί να φέρουν "φουρτούνες".
Χωρίς τον Αττίλα
Η ομιλία του πρώην πρωθυπουργού δεν έγινε σε τυχαίο χρόνο, μόλις μία ημέρα πριν από την άτυπη τριμερή στην Νέα Υόρκη για το Κυπριακό, παρουσία του Νίκου Χριστουδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του Αντόνιο Γκουντέρες, αλλά και λίγες ημέρες πριν την άφιξη στην Αθήνα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και την συνάντηση του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που έχει ανοίξει μεταξύ των δύο χώρων για την χάραξη θαλασσίων ζωνών.
"Η Ελλάδα, ως Μητέρα Πατρίδα και ως εγγυήτρια δύναμη, έχει ευθύνες. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω εγώ, ούτε ως πρώην πρωθυπουργός, ούτε ως πολιτικός, αλλά ως απλός Έλληνας, είναι να σας πω από εδώ σήμερα, ότι είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας. Μακριά από νέους εμπαιγμούς και λύσεις άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι μαγειρεύονται εκ παραλλήλου πλέον με το Αιγαίο. Και λύσεις, συγκαλυμμένης διχοτόμησης", είπε ο πρώην πρωθυπουργός, ζητώντας λύση βιώσιμη για την Κύπρο. Όπως τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς, η δίκαιη και βιώσιμη λύση θα ήταν μία αδιαίρετη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς την παρουσία του Αττίλα και με όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. "Το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή", κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Την ίδια ώρα η Αθήνα εκφράζει την ικανοποίηση της για την έναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, λέγοντας ένα καθαρό "όχι" στην πάγια θέση της Τουρκίας για λύση των δύο κρατών, επιμένοντας στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.
"Από μακρού χρόνου, η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχει θέσει το ζήτημα της κυριαρχικής ισότητας, πρακτικά δηλαδή της ύπαρξης δύο κρατών. Προφανώς δεν είναι σημερινό. Εκείνο που θέλω να πω είναι ότι το ζήτημα αυτό είναι εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σαφείς και ομιλούν για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Δεν θα μπορούσε ούτε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος είναι ακριβώς ο εκφραστής και ο αντιπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να αποστεί από αυτό. Η θέση μας είναι πάρα πολύ σαφής και διαυγής και πάντοτε σε σύμπνοια με την Κυπριακή Δημοκρατία. Λύση θα πρέπει να υπάρξει εντός του πλαισίου του ΟΗΕ. Είναι χρήσιμο να συζητούν οι κοινότητες. Κανένα πρόβλημα δεν έχει βρει τη λύση του αν δεν έχει υπάρξει παραγωγική συζήτηση. Και ελπίζουμε ότι η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί, έτσι ώστε να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για μία βιώσιμη λύση" είπε χθες στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Αποσύνδεση
Κυβερνητικές πηγές πάντως δεν έκαναν χθες κάποιο σχόλιο σχετικά με την ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού, μένοντας στη θέση ότι έχει την ελευθερία των απόψεων του.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως επιχειρεί να αποσυνδέσει τις κοινές εμφανίσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή μετα την απουσία τους από τα γενέθλια της Νέας Δημοκρατίας.
"Μ’ αυτή τη λογική θα μας γίνεται ερώτηση κάθε φορά που θα πηγαίνει κάπου ο κ. Σαμαράς και ο κ. Καραμανλής, θα μας γίνεται ερώτηση, σε αντιδιαστολή, με τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας" είπε ο Παύλος Μαρινάκης, υποστηρίζοντας ότι η γιορτή για τα 50 χρόνια της γαλάζιας παράταξης έγινε για τιμηθούν όλοι οι ανώνυμοι Νεοδημοκράτες, αυτοί που στήριξαν την παράταξη και τα δύσκολα χρόνια, αλλά και όσους ήρθαν να την στηρίξουν, συντασσόμενοι με το όραμα για μία καλύτερη Ελλάδα. "Τους ανώνυμους Νεοδημοκράτες και τους ανθρώπους οι οποίοι τρέχουν γι’ αυτό το οποίο πιστεύουν, χωρίς να περιμένουν τίποτα. Και όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, σε αυτή τη μέρα τιμήθηκαν άπαντες, παρόντες και απόντες", κατέληξε ο Παύλος Μαρινάκης.
thetoc.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου