Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

AI for All Δωρεάν προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

AI for All Δωρεάν  προγράμματα κατάρτισης στην Τεχνητή Νοημοσύνη

Κάντε ΚΛΙΚ για ΔΩΡΕΑΝ κατάρτηση

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 17 Απριλίου 2025

Πώς βάφουμε τα τέλεια πασχαλινά αυγά

Όλα τα μυστικά για να βάψουμε φέτος τα τέλεια πασχαλινά αυγά, με έντονο χρώμα και γυαλάδα, ώστε να είναι έτοιμα να βγουν στη μάχη του τσουγκρίσματος.



Τα πασχαλινά αυγά παραδοσιακά βάφονται κόκκινα τη Μεγάλη Πέμπτη. Το κόκκινο χρώμα τους, χρώμα ζωής, θυσίας και Ανάστασης, συμβολίζει το αίμα του Χριστού κατά τη Σταύρωση ενώ το τσούγκρισμα των αυγών εκφράζει το σπάσιμο του τάφου και θρίαμβο της Ανάστασης πάνω στον θάνατο. Από την αρχαιότητα, το αυγό συνδέεται με τη γέννηση του σύμπαντος, τη δημιουργία και τη «γέννηση». Πολλοί λαοί πίστευαν στο λεγόμενο «κοσμικό αυγό», από το οποίο γεννήθηκε ο κόσμος.

 
 





Πλέον τα αυγά τα βάφουμε συχνά σε διάφορα χρώματα ή και χρωματιστά. Μπορούμε να τα βάψουμε με φυσικές βαφές από φλούδες κρεμμυδιών, παντζάρια, κουρκουμά κ.α. Μπορούμε όμως να τα βάψουμε και με τις συνηθισμένες βρώσιμες ειδικές βαφές που βρίσκουμε στην αγορά (είτε βαφές αυγών είτε ζαχαροπλαστικής) και ακόμα και να τις αναμείξουμε δημιουργώντας επιπλέον αποχρώσεις. Είναι μια πολύ ωραία διασκεδαστική παράδοση που μπορούμε να συνεχίζουμε με τα παιδιά.






Τι θα χρειαστούμε

  • αυγά φρέσκα σε θερμοκρασία δωματίου
  • βαφές αυγών ειδικές (κόκκινη ή άλλο χρώμα)
  • νερό ζεστό
  • 2-3 κ.σ. ξύδι
  • ελαιόλαδο ή άλλο λάδι (για το τελικό γυάλισμα των αυγών)
  • γάντια 
  • απορροφητικό χαρτί κουζίνας 
  • χαλκομανίες ή αυτοκόλλητα για διακόσμηση (προαιρετικά)

Βαφές αυγών

Διαδικασία


 
 
  1. Για να βάψουμε τα πασχαλινά αυγά, πρώτα καθαρίζουμε τα αυγά με χαρτί κουζίνας νοτισμένο σε ξύδι, ώστε να πιάσει η βαφή. Έτσι φεύγουν τυχόν ακαθαρσίες αλλά και η φυσική λιπαρότητα του αυγού. 
  2. Βάζουμε τα αυγά σε κατσαρόλα με κρύο νερό και 1 κ.σ. ξύδι και τα τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, μετράμε 10-12 λεπτά για να πετύχουμε σφιχτά αυγά, αλλά όχι παραβρασμένα.
  4. Τα βγάζουμε προσεκτικά και τα βάζουμε σε μπολ με κρύο νερό.
  5. Τα αφήνουμε τα να κρυώσουν στο κρύο νερό (προσθέτουμε παγάκια αν ζεσταθεί ή αλλάζουμε το νερό).
  6. Γενικά ακολουθούμε τις οδηγίες βαφής που χρησιμοποιούμε. Συνήθως η αναλογία είναι 500 ml ζεστό νερό για ένα φακελάκι βαφής, και 2-3 κ.σ. ξύδι.
  7. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως η βαφή.
  8. Φορώντας γάντια μιας χρήσης, βουτάμε τα αυγά ένα-ένα μέσα στη βαφή και τα αφήνουμε να σταθούν μέσα για περίπου 5 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν το χρώμα που θέλουμε. 
  9. Τα βγάζουμε προσεκτικά με κουτάλι και τα ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.
  10. Αν το χρώμα δεν έχει γίνει σωστό τα ξαναβουτάμε στο νερό με τη βαφή.
  11. Αφού στεγνώσουν, βρέχουμε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή βαμβάκι με λίγο ελαιόλαδο.
  12. Αλείφουμε απαλά με λάδι κάθε αυγό για να γυαλίσει και να γίνει πιο όμορφο το χρώμα.
  13. Μπορούμε αν θέλουμε να τα διακοσμήσουμε με αυτοκόλλητα ή χαλκομανίες (ακολουθούμε και εδώ τις οδηγίες της συσκευασίας).

    TIPS:
  • Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και χρώματα ζαχαροπλαστικής για να βάψουμε τα αυγά.  
  • Το 80% των περιπτώσεων που περνάει η βαφή μέσα στο αυγό, είναι επειδή το τσόφλι έχει ραγίσει, ακόμα κι αν δεν φαίνεται. Για αυτό διαλέγουμε τα αυγά μας με προσοχή και τα βράζουμε ήπια ξεκινώντας από κρύο νερό και βράζοντας τα αυγά σε μέτρια φωτιά.
  • Αν θέλουμε να τα συντηρήσουμε για περισσότερες από 2-3 ημέρες ή αν σπάσουν, τα αποθηκεύουμε στο ψυγείο.

 
 



















































































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου