ΥΓΕΙΑ

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Fotiouparts.gr

ΝΑΚΑΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΓΚΟΥΝΤΡΟΜΙΧΟΣ Γ.ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2026

Σεισμική ακολουθία στην Ήπειρο μέσα σε λίγα λεπτά με δόνηση 4,6 Ρίχτερ

Έντονη σεισμική δραστηριότητα καταγράφηκε στην Ήπειρο μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, στην περιοχή ανάμεσα στα Ιωάννινα και τη

Θεσπρωτία. Η ισχυρότερη δόνηση είχε μέγεθος 4,6 Ρίχτερ και σημειώθηκε σήμερα Παρασκευή λίγο μετά τις 11 το πρωί, έξω από την Αγία Κυριακή Ιωαννίνων.

Στη συνέχεια ακολούθησε σειρά σεισμικών δονήσεων, πέντε μέχρι στιγμής, με τη μεγαλύτερη από αυτές να φτάνει τα 4,5 Ρίχτερ.

Αναθεώρηση της αρχικής εκτίμησης

Σύμφωνα με την αρχική αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, υπήρχε εκτίμηση για διπλό σεισμό στις 11.40, αμφότεροι με μέγεθος 4,5 Ρίχτερ. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξε αναθεώρηση για τη μία από τις δύο δονήσεις, η οποία τελικά προσδιορίστηκε στα 2,1 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης των 4,5 Ρίχτερ εντοπίστηκε στο ίδιο σημείο με εκείνο του σεισμού των 4,6 Ρίχτερ, δηλαδή 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αγίας Κυριακής Ιωαννίνων. Το εστιακό βάθος υπολογίστηκε στα 19,2 χιλιόμετρα.

Οι επόμενες δονήσεις

Ακολούθησαν ακόμη δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 3,3 και 3,9 Ρίχτερ, σε Φιλιάτες και Λεπτοκαρυά Θεσπρωτίας.

Η πρώτη εκτίμηση του Λέκκα

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο enikos.gr μετά τον πρώτο ισχυρό σεισμό, ανέφερε: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η δραστηριότητα συνεχίζεται, και εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί για μερικές ημέρες».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει συγκεκριμένο ρήγμα στην περιοχή, σημείωσε πως «έχει αρκετά μικρά ρήγματα, τα οποία ενεργοποιούνται και δίνουν αυτή την ακολουθία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου