ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΔΚΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiqJt8XAEvE6YgkVgo74158sthWc6Ssp5ADRq0sdNeM6hqBza0rdsopxOEKPCJ00fvg6Fv31c7L7WUvyxx1PGbZxq22e-cRSV7vKqUEKUGJfkRExb3xIrDPv5kBSnCFsHIFUsNW0blk1N6n/s320/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82.JPG
"Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Η οικονομική κρίση που βιώνει σήμερα η πατρίδα μας, θέτει σε δεύτερη μοίρα κάθε άλλη συζήτηση σχετικά με την καθημερινότητά μας. Με το τι συμβαίνει γύρω μας. Αναστέλλει τον σχεδιασμό για το μέλλον. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση όμως αποτελεί εξαίρεση στην παραπάνω πραγματικότητα....
Εμείς ζούμε μέσα στην κοινωνία. Εκπροσωπούμε στην πράξη, καθημερινά τους πολίτες. Είναι οι εντολείς μας, για την ικανοποίηση του αναφαίρετου δικαιώματος τους σε μια καλύτερη ζωή, για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Γι’ αυτό και το έτος που διανύουμε έχει μεγάλη σημασία. Όχι απλά και μόνο επειδή το φθινόπωρο είναι προγραμματισμένες οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Αλλά και επειδή η σημερινή Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε αλλαγές στη διοικητική δομή της Αυτοδιοίκησης. Στο σχέδιο που κωδικά πήρε την ονομασία «Καλλικράτης».

http://www.syndesmosdp.gr/share/photos/news/Syndesmos-487dded7e0c749.05366278.jpgΜόλις προχθές, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών επισκέφτηκε την ΚΕΔΚΕ. Δεν μας αποκάλυψε το σχέδιό του, αλλά τη γενική φιλοσοφία του. Τι μας είπε λοιπόν; Μεταξύ άλλων, ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπονται 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τον «Καλλικράτη», που θα δοθούν σταδιακά από την 1\1\2011. Ανέφερε μάλιστα ότι το κράτος θα γλιτώσει χρήματα μέσω του «Καλλικράτη», καθώς και ότι οι χρεωμένοι ΟΤΑ θα εξυγιανθούν μέσω του επιχειρησιακού σχεδίου.

Αυτά βέβαια, στο μέλλον. Για το σήμερα; Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα καθημερινότητας. Και αδυνατούν να εκπληρώσουν τις συμβατικές υποχρεώσεις τους.

Γι’ αυτό εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Να δοθούν σήμερα, όχι αύριο οι πόροι που οφείλονται στην Αυτοδιοίκηση, για να μπορέσουν οι ΟΤΑ να λειτουργήσουν προς όφελος των πολιτών τους και της κοινωνίας.

Ήδη από τους ΚΑΠ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου κόπηκαν αντί για 8% έως 10% από 25% έως 35% με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν οι Δήμοι στο Δώρο του Πάσχα. Γι αυτό θα πρέπει άμεσα την Δευτέρα να καταβληθούν οι ΚΑΠ του Μαρτίου όχι μειωμένοι όπως οι προηγούμενοι.

Η ΔΕΗ προκειμένου ίσως να δημιουργήσει αποθεματικό παρακρατεί, με την πρόφαση ότι δεν πληρώνουν οι πολίτες, το 1/3 του ποσού που πρέπει να καταβάλλει στους Δήμους χωρίς να γνωρίζει κανείς πόσοι από τους πολίτες του Δήμου τους δεν πληρώνουν.

Θα πρέπει λοιπόν και αυτή να καταβάλλει τα σωστά ποσά χωρίς αφηρημένες αφαιρέσεις πριν τις 26/3/2010. Διαφορετικά την ποινική ευθύνη μη πληρωμής των μειωμένων δώρων ας την αναλάβει η Κυβέρνηση και όχι οι Δήμοι.

Πρέπει να γνωρίζουμε από σήμερα τους πόρους που θα δεσμευτούν για τον Καλλικράτη. Σήμερα , και όχι στο αβέβαιο αύριο επειδή γνωρίζουμε πώς είναι τα οικονομικά δεδομένα στον τόπο μας και όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε στον τομέα αυτό.

Δεν είδα όμως να αγωνιά κανείς για το πώς και πόσα χρωστούν οι Δήμοι και οι Νομαρχίες. Λένε 1 Δις 700 εκατομμύρια. Δεν μας ρώτησε όμως ποτέ κανείς τι χρέος παραλάβαμε όταν αναλάβαμε τους Δήμους ή που τα χρωστάμε. Κάποιος από την Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να τα ταξινομήσει και να μας απαντήσει τι θα γίνει με όλα αυτά. Πως θα ενωθούν Δήμοι με μεγάλα χρέη πως θα τακτοποιηθεί αυτό το μεγάλο πρόβλημα με αυτή την οικονομική κρίση.

Κυρίες και κύριοι,

Όλοι εμείς που συναντιόμαστε σήμερα εδώ, είμαστε άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Επιλέξαμε να υπηρετήσουμε τους συμπολίτες μας από οποιαδήποτε θέση ευθύνης.

Από θέση αρχής λοιπόν, είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης. Για ποια μεταρρύθμιση όμως μιλάμε; Τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ο «Καλλικράτης»; Το σίγουρο είναι ότι μας προβληματίζουν πολύ αρκετά πράγματα, όπως προβληματίζουν και τις τοπικές κοινωνίες που υπηρετούμε. Και γι’ αυτό δεν διστάζουμε μπροστά σε κανέναν και τίποτα, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των πολιτών οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν.



Αναφορικά με τη Μητροπολιτική Διακυβέρνηση, ο Υπουργός μας προβλημάτισε. Αναφερόμενος σε αυτήν, είπε ότι θα δοθούν αρμοδιότητες όπως το υπερτοπικό πράσινο και οι υπερτοπικοί άξονες. Και τίποτα άλλο. Μήπως μόνο εκεί θα περιορίζεται το περιεχόμενο και η φυσιογνωμία της μητροπολιτικής διακυβέρνησης;



Ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν νοείται διοικητική μεταρρύθμιση χωρίς Αυτοδιοίκηση Μητροπολιτικού χαρακτήρα. Χωρίς ξεκάθαρες λειτουργίες, που θα ασκούνται κυρίως με εποπτικό και συντονιστικό περιεχόμενο, μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Και φυσικά, δεν αναφερόμαστε στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων από τον Α’ στον Β΄ βαθμό.



Εξάλλου, όσοι ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση, όσοι ζούμε στο λεκανοπέδιο της Αττικής, γνωρίζουμε ότι τα προβλήματα των ΟΤΑ δεν οφείλονται σε τυχόν ανεπάρκειά τους στην παροχή των υπηρεσιών και στην εκτέλεση των έργων. Οφείλονται στην απουσία συντονισμού και εποπτείας, που θα είχαμε μέσω των μητροπολιτικών λειτουργιών. Για παράδειγμα, στις μεταφορές, τη χωροταξία, το περιβάλλον και την πολιτική προστασία.



Κυρίες και κύριοι,



Η σημερινή Κυβέρνηση έκανε σημαία της τη διαβούλευση.



Στο θέμα του «Καλλικράτη», που είναι η διαβούλευση; Ανάμεσα στο μισό ΠΑΣΟΚ και… το άλλο μισό;



Περιμένουμε άμεσα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τα θεσμικά , το χωροταξικό κυρίως όμως τους πόρους που θα δεσμευτούν για τον Καλλικράτη και που θα αναγράφεται στο σχέδιο νόμου προς διαβούλευση προκειμένου να εκφρασθούν οι ΟΤΑ και οι τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν.



Πριν από μερικούς μήνες, ακούσαμε τον Υπουργό, που ας μην ξεχνάμε ότι προέρχεται από τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, να μας ανακοινώνει ένα περίγραμμα των προθέσεών του. Και να αναφέρει αριθμητικά το πόσους δήμους θέλει να έχει η χώρα μετά τον «Καλλικράτη». Με ποιόν είχε διαβουλευτεί τότε και πού;


Στη συνέχεια, βλέπουμε παλινωδίες. Αντικρουόμενες πληροφορίες. Και παιχνιδάκια με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Από την Κυβέρνηση γίνονται ασκήσεις για να τεστάρουν τις αντιδράσεις της κοινωνίας. Διαρροές στον Τύπο, για να δουν τι θα πουν οι πολίτες. Μόλις το προπερασμένο Σάββατο, διαβάσαμε σε μεγάλη και ιστορική εφημερίδα το σχέδιο των συγχωνεύσεων των δήμων του λεκανοπεδίου της Αττικής.


Προφανώς οι πληροφορίες είναι έγκυρες, αφού έγκυρη είναι και η εφημερίδα. Κάποιοι σίγουρα έγκυροι λοιπόν βρήκαν τον τρόπο να μοιράσουν τις προθέσεις τους στον Τύπο. Προχθές στο συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, παρέστει ο Υπουργός προκειμένου να μας ενημερώσει. Εκεί, μας διαβεβαίωσε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και ότι το 370 δεν είναι ένα νούμερο-οροφή. Δηλαδή, δεν θα πάμε ούτε σε δήμους μαμούθ αλλά ούτε και σε νάνους. Να σας θυμίσω ότι η μελέτη του ΙΤΑ, εκτός των Δήμων Αττικής και Θεσσαλονίκης, προέβλεπε 380 Δήμους.


Κυρίες και κύριοι,

Εδώ σίγουρα δεν μιλάμε για συνταγές μαγειρικής, που θα κοιτάξουμε τη δοσολογία των συστατικών, θα βρούμε έναν φουκαρά να δοκιμάσει το φαγητό και… αν τον τρέχουμε στο νοσοκομείο, θα κοιτάξουμε μετά να το φτιάξουμε καλύτερο.


Εδώ μιλάμε για πολίτες. Για ενεργούς πολίτες. Μιλάμε για τη σπονδυλική στήλη της χώρας. Σε καιρό κρίσης και οικονομικής ανέχειας, κάθε ολιγωρία πληρώνεται ακριβά. Δεν έχουμε πλέον τα περιθώρια να πληρώνουμε ακριβά ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες. Και πιστεύω ότι αυτό το κατάλαβαν. Όπως πρέπει να κατάλαβαν ότι οι επιτροπές του Θησέα για να αξιολογήσουν ή να εντάξουν έργα δεν λειτουργούν, με αποτέλεσμα να έχουν περάσει οι μήνες χωρίς να γίνει τίποτα. Χρειάζεται περαιτέρω παράταση, και πρέπει να το δούμε.


Το έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, και θα το ξαναπώ και σήμερα. Μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών. Χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πολιτών.


Τα νταηλίκια δεν περνάνε πλέον. Ο κόσμος έχει ξυπνήσει και βρίσκεται πολύ πιο μπροστά από όλους μας.


Ποιο θα είναι το εκλογικό σύστημα; Ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα; Τι θα γίνει με τους μετανάστες, που δεν γνωρίζουμε ποιοί και πόσοι θα ψηφίσουν, αλλοιώνοντας όμως κατά πολύ το εκλογικό σώμα των τοπικών κοινωνιών;


Μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν γίνεται χωρίς ξεκάθαρες και ουσιαστικές αρμοδιότητες. Που θα δώσουν στους ΟΤΑ τη δυνατότητα να υπηρετούν άμεσα και αποτελεσματικά τους πολίτες. Να φτάνουν εκεί όπου η Πολιτεία ούτε που φαντάζεται ότι οι πολίτες την έχουν ανάγκη.


Ένα παράδειγμα : Από την 1/1/2011 μεταφέρονται οι πολεοδομίες στους Δήμους. Σε δήμους όπου δεν υπάρχουν σήμερα πολεοδομίες, χρειάζεται κτήριο-γραφεία-προσωπικό με την ελάχιστη στελέχωση των πολεοδομικών γραφείων. Οι όροι και οι προϋποθέσεις θα πρέπει να ορίζονται με αποφάσεις των Υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών, για δε τους υπαλλήλους να υπάρχει μεταβατική διάταξη. Όταν μια άδεια για τον οικείο δήμο έκανε 4 μήνες, για πολίτη άλλου δήμου πόσο θα κάνει;


Μεταρρύθμιση στον χώρο της Αυτοδιοίκησης δεν γίνεται χωρίς εξασφαλισμένους οικονομικούς πόρους, που θα καθιστούν εφαρμόσιμες τις αρμοδιότητες των δήμων Όχι άλλα σχέδια επί χάρτου. Όχι άλλα άλματα στο κενό.

Κυρίες και κύριοι,

Η Αυτοδιοίκηση έχει μάθει να δείχνει υπομονή. Να περιμένει. Περιμένουμε λοιπόν από την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Να αποδείξει ότι σέβεται τους πολίτες, ότι αφουγκράζεται τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Να επιβεβαιώσει ότι μαθαίνει από τα λάθη της, όπως έγινε με τη βίαιη μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια» σε εποχή που η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν καλή και όμως δεν εδόθησαν οι απαιτούμενοι πόροι . Θα δοθούν τώρα;

Εμείς είμαστε εδώ, για να βοηθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας. Αρκεί να μην ξεχνάει η Κυβέρνηση ότι απαιτείται η συναίνεση των πολιτών και οι οικονομικοί πόροι για να προχωρήσει στις αλλαγές που ευαγγελίζεται.

Δεν μπορεί και δεν πρέπει να μας δίνει την εικόνα του Ιμπραήμ που έρχεται να πνίξει την Επανάσταση των πολιτών στο ζήτημα τους για καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τη διοικητική μεταρρύθμιση την ζητούμε και έχουμε εκφρασθεί πως την θέλουμε ομόφωνα στο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη και στο Συνέδριο της ΤΕΔΚΝΑ στην Αθήνα.
Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου