ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Καλλικράτης: Το πολύ 343 οι δήμοι ...




Με τη φράση «καλώ όλους σε πανστρατιά» για την οικονομική κατάσταση της χώρας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την ομιλία του στο Υπουργικό Συμβούλιο, που έχει ως κύριο θέμα του την παρουσίαση από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση του σχεδίου «Καλλικράτης».Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να διορθώσουμε μια πορεία ...πολλών δεκαετιών, ενώ πρόσθεσε πως ήδη τα μέτρα αποδίδουν καρπούς και ο προϋπολογισμός εκτελείται καλύτερα από κάθε άλλον.

Ακολούθως, διαβεβαίωσε πως η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα θα πιάσει τόπο, ενώ κάλεσε και τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης να αποτρέψουν με τις δικές τους δυνάμεις τη μετάδοση σε άλλες χώρες της φωτιάς που φούντωσε στην Ελλάδα.

Τα προσωρινά δύσκολα μέτρα, αλλά και οι μόνιμες αλλαγές θα μας βρουν καλύτερους, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Κάθε πέντε χρόνια αυτοδιοικητικές εκλογές

Παρουσιάζοντας το σχέδιο «Καλλικράτης» ο πρωθυπουργός το χαρακτήρισε ως «αναπτυξιακή επανεκκίνηση». Ανέφερε πως συγχωνεύονται πάνω από 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις, με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και την πάταξη της γραφειοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες υγείας, παιδείας και πρόνοιας από τα υπουργεία προς την Αυτοδιοίκηση, ενώ εξήγγειλε ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνονται κάθε πέντε χρόνια, μαζί με τις Ευρωεκλογές.

Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, πρόσθεσε, θα υπάρξει και μεγαλη μείωση της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ.

Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη.

«Είναι ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος» κατέληξε.

Καλλικράτης: Το πολύ 343 οι δήμοι
Αυτό ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο ενώ τα μέτρα εξιδεικεύει ο υπουργός Εσωτερικών.

Εξειδιεκύοντας τα μέρα ο υπουργός Εσωτερικών και Αποκέντρωσης Γιάννης Ραγκούσης ανακοίνωσε οτι :

Περιορίζονται οι ΟΤΑ

Οι 910 δήμοι και 124 κοινότητες συνενώνονται σε 333 έως 343 δήμους.

Οι 57 Νομαρχίες καταργούνται και αντικαθίστανται απο 13 περιφέρειες και οι 13 περιφέρειες υπάγοντας σε 7 αποκεντρωμένες διοικήσεις.

Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων περιορίζεται στους μισούς. Τώρα είναι 16.150.

Οι 1.496 νομαρχιακοί σύμβουλοι περιορίζονται στους 703, ενώ τα 60.000 μέλη των διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων περιορίζονται σε 20.000.

Η θητεία δημάρχων και Νομαρχών γίνεται 5ετης.

Οι παράμετροι του Καλλικράτη είναι αυστηρές, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, τονίζοντας πως εισάγεται ελάχιστο πληθυσμιακό μέγεθος (10.000 κάτοικοι) για δήμους που προκύπτουν από συνένωση. Το όριο των 10.000 κατοίκων αυξάνεται κατά 20% για να διατηρηθεί ένας δήμος αυτελής.

Για τις μητροπολιτικές περιοχές, το όριο αυτό αυξάνεται στους 25.000 κατοίκους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι δήμοι να συνενωθούν εφόσον το επιθυμούν.

Δε διασπώνται τα όρια των δήμων, των νομών και των περιφερειών. Εισάγεται διαδικασία για τη μεταφορά δημοτικών διαμερισμάτων σε όμορους δήμους. Δε συνενώνονται δήμοι που δεν έχουν συγκοινωνιακή συνέχεια.

Όσον αφορά στα νησιά, εφαρμόζεται η αρχή ένας δήμος κάθε νησί είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Μόνο μικρά νησιά που συνδέονται, όμως, τακτικά με άλλα, θα συνενώνονται με τους δήμους των μεγαλύτερων νησιών. Σε κάθε νησί θα υπάρχει τοπικός αντιδήμαρχος.

Οι νησιωτικοί δήμοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι του Καλλικράτη, τόνισε ο κ. Ραγκούσης, λέγοντας πως οι μεγάλοι νησιωτικοί δήμοι αποκτούν νέο status. Η Λέσβος γίνεται ο 18ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, η Ρόδος ο 9ος και η Κέρκυρα ο 13ος.

«Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε κάθε πρόταση που θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση και θα βελτιώνει κάθε πτυχή του νομοσχεδίου», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών και πρόσθεσε πως «δε μπορούμε παρά να ανταποκριθούμε σε μια ενιαία πρόταση που θα εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου