ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Θανάσης Χαντάβας προς Γιάννη Ραγκούση: " Η δημιουργία δύο νέων Δήμων, των Γρεβενών και της Δεσκάτης, είναι η καλύτερη λύση για το Ν. Γρεβενών"

http://greveniotis.gr/images/stories/politics/hantavas/hantavas2010b.JPG





Ο Βουλευτής του Ν. Γρεβενών κ. Θανάσης Χαντάβας κατέθεσε τη Δευτέρα 26 Απριλίου, στο Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση την παρακάτω επιστολή: Αγαπητέ κ. Υπουργέ, Αγαπητέ   Γιάννη, Επανέρχομαι για τελευταία φορά, πριν την οριστικοποίηση του Νομοσχεδίου για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»... και τη συζήτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο, για να καταθέσω και πάλι εγγράφως τις θέσεις μου για το νέο αυτοδιοικητικό χάρτη του Ν. Γρεβενών
Σέβομαι απολύτως τη θέση σας να θεσπιστούν κοινά και ενιαία κριτήρια συνενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων για όλη την Επικράτεια, ούτως ώστε να μη δημιουργείται η εντύπωση ότι αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι συνενώσεις σε κάθε Νομό.
Κατανοώ και τις ανησυχίες σας ότι νέοι Δήμοι μεγάλης έκτασης και μεγάλου αριθμού Κοινοτήτων, ενδεχομένως να εμφανίσουν λειτουργικές αδυναμίες, σε ότι αφορά τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας και να δημιουργηθούν αρνητικές εντυπώσεις στους πολίτες για το εγχείρημα του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Στα κοινά και ενιαία όμως κριτήρια, ιδιαίτερα αυτά της ορεινότητας θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ληφθούν υπόψη και άλλες παράμετροι όπως ο μόνιμος πληθυσμός, η ύπαρξη Δημόσιων Υπηρεσιών, Σχολείων, οι δυνατότητες στελέχωσης των ορεινών Δήμων, τα έσοδα, οι προοπτικές χρηματοδότησής τους κ.λ.π.
Αν δεν καθοριστούν αυστηρά και συγκεκριμένα κριτήρια ενδέχεται να προκύψουν  αδύναμοι ορεινοί δήμοι που δεν θα μπορούν να αναδείξουν και να διαχειριστούν ούτε τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα .
Αναφέρω και πάλι, ως παράδειγμα το Νομό Γρεβενών.  
 Αν δημιουργηθεί ένας ισχυρός νέος Δήμος Γρεβενών, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των Κοινοτήτων και των Καποδιστριακών Δήμων πλην των Δήμων Δεσκάτης και Χασίων, που προβλέπεται να ενοποιηθούν σε ένα νέο Δήμο Δεσκάτης, τότε
Ο Δήμος αυτός :
-       Θα διαθέτει όλες τις υπηρεσίες, σχολεία, νοσοκομείο κ.λ.π., αλλά και στελέχη που θα μπορούν να αναλάβουν τη μελέτη και την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων, ιδίως στον ορεινό όγκο, όπου και συγκεντρώνονται τα περισσότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού.
-       Θα μπορεί να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και  να σηκώσει το οικονομικό βάρος  μεγαλύτερων επενδύσεων όπως για παράδειγμα το Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας.
-       Θα μπορεί μέσω Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης να διευρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές σε όλο το Περιφερειακό Διαμέρισμα των Γρεβενών.
Αντιθέτως:
Αν δημιουργηθεί ορεινός Δήμος που θα περιλαμβάνει το Δήμο Θ. Ζιάκα και τις επτά Κοινότητες, όπως προβλέπει η μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α), θα είναι ένας μικρός και αδύναμος Δήμος, που θα εξασφαλίζει μεν καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας του πολίτη, δεν θα μπορεί όμως να εξασφαλίσει την αναγκαία αναπτυξιακή δυναμική για την αξιοποίηση των συγκριτικών του πλεονεκτημάτων. Ένα τέτοιο Δήμο εξάλλου δεν τον αποδέχεται η πλειοψηφία των Κοινοταρχών.
Η δημιουργία ενός Ορεινού νέου Δήμου που θα περιλαμβάνει τους Καποδιστριακούς Δήμους Γόργιανης, Θεοδώρου Ζιάκα, Κοσμά Αιτωλού και τις επτά Κοινότητες του Νομού Γρεβενών, που προτείνει η Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων ( ΤΕΔΚ) Ν. Γρεβενών  αποτελεί όντως μια σοβαρή πρόταση.
Η πρόταση αυτή συγκεντρώνει την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων των Δήμων και Κοινοτήτων που προτείνεται να ενοποιηθούν, εξασφαλίζει μεγαλύτερες αναπτυξιακές προοπτικές, πλην όμως υστερεί από πλευράς αναπτυξιακών δυνατοτήτων, από την πρόταση για ενσωμάτωση του σε ένα ισχυρό Δήμο Γρεβενών.
Είναι, επαναλαμβάνω, προτιμότερο να δημιουργηθούν δύο νέοι Δήμοι με έδρες τα δύο αστικά κέντρα των Γρεβενών και της Δεσκάτης, που διαθέτει ο Νομός μας.
Την πρόταση μου αυτή επιβεβαίωσαν με πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις τους οι πρώην Βουλευτές ΠΑΣΟΚ Ν. Γρεβενών, οι δύο συνυποψήφιοί μου με το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές, η Ν. Ε. ΠΑΣΟΚ Γρεβενών, ο πρώην Νομάρχης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και παραγωγικών τάξεων του Νομού.
Είναι προφανές ότι η μη δημιουργία Ορεινού Δήμου στο Ν. Γρεβενών θα αδικήσει, θα πικράνει και θα απογοητεύσει την πλειοψηφία των κατοίκων, των ορεινών περιοχών,  στην περίπτωση που δημιουργηθούν τέτοιοι δήμοι σε όλη την Επικράτεια, με παρόμοια ή και λιγότερα κριτήρια ορεινότητας.
Αυτός είναι  και ο λόγος που επιμένω στην αυστηροποίηση των κριτηρίων ορεινότητας.
Αγαπητέ κ. Υπουργέ,
Επιμένω και  πάλι ότι η δημιουργία δύο νέων Δήμων, των Γρεβενών και της Δεσκάτης, είναι η καλύτερη λύση για το Ν. Γρεβενών.
Επιμένω όμως ότι θα πρέπει να υπάρξουν κοινά, ενιαία και αντικειμενικά κριτήρια συνενώσεων σε όλη την  Επικράτεια.
Αυτή είναι η πρόταση μου και με την πεποίθηση ότι θα την κάνετε αποδεκτή, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
Με εκτίμηση
Θανάσης Χαντάβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου