ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 4 Απριλίου 2010

"Φούσκα" το χιονοδρομικό Βελβεντού

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi0SxMhCucTYCPiaoW1BLoZgTRv4rCe_kJRb6UeEmcZOFjWRlDVMys27mOp1IvMtsh9yUyfssU-AzGG-rEEf_9rRglW20ALdRMd9HF5uMHV97g9fPZ_3dk-2_gS9ZZnWgZ8gh7xjjbqGrUr/s1600/leoudis.jpg 
 
Φούσκα αποδείχτηκε το χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού Κοζάνης, μια αμφιλεγόμενη επένδυση 100 εκατ. ευρώ, με πολλά σκοτεινά σημεία, υπόθεση την οποία διερευνά ο εισαγγελέας για τυχόν ποινικές ευθύνες. Το πολυδιαφημισμένο έργο, που αναδύει έντονη οσμή σκανδάλου, αν και ως ιδέα ξεκίνησε πριν από το 2000, μέχρι σήμερα βρίσκεται σε πλήρη ακινησία, παρά τις... υποσχέσεις των αρμοδίων ότι “ανοίγει νέα σελίδα για την ανάπτυξη των Πιερίων”. Η αδράνεια συνεχίστηκε και μετά το 2005, οπότε ιδρύθηκε η εταιρεία που θα κατασκεύαζε το πρότυπο κέντρο χειμερινού και θερινού τουρισμού στην περιοχή Καταφυγίου, η οποία άνοιξε γραφεία στο Βελβεντό. Η εταιρεία Χιονοδρομικό Κέντρο Κοζάνης Βελβεντού Ανώνυμη Τουριστική Εταιρεία (ΧΚΚΒ ΑΤΕ) ιδρύθηκε στις 8/8/2005. Την 1η Αυγούστου 2005 πραγματοποιήθηκαν τα λαμπερά εγκαίνια των γραφείων της εταιρείας στο Βελβεντό από τον τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Νίκο Τσιαρτσιώνη, παρουσία όλων των βουλευτών και των τοπικών αρχών του νομού Κοζάνης, καθώς και του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας. Από τότε περίσσεψαν οι υποσχέσεις των διαφόρων πολιτευτών τής κεντρικής πολιτικής σκηνής και της αυτοδιοίκησης προς τους κατοίκους του Βελβεντού, οι οποίοι βεβαίως δεν είδαν καμία απολύτως επένδυση. 
Συμμετέχοντες 
Το έργο θα γινόταν ως σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα (ΣΔΙΤ), γι’ αυτό και στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας συμμετέχουν δύο ξένες ιδιωτικές εταιρείες που ελέγχουν το 80% του παγκόσμιου χειμερινού τουρισμού, και φορείς του δημοσίου. Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας LMSA Λέανδρος Αναγνωστόπουλος, ως εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας Garaventa, και η αυστριακή εταιρεία Doppelmayr συμμετέχουν με ποσοστό 40% η καθεμία και με 6% ο ιδιώτης επενδυτής από το Βελβεντό Χριστόδουλος Μαρκάλας. Η νομιμοποίηση της εταιρείας και της όλης επένδυσης έρχεται από το δημόσιο, καθώς στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν το Περιφερειακό Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας με 1%, ο δήμος Βελβεντού με 12% και ο Χιονοδρομικός Όμιλος Βελβεντού με 1%. Να σημειωθεί ότι ως πολιτικός ηγέτης του εγχειρήματος αναγορεύτηκε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΝΔ στη Δυτική Μακεδονία, περιφερειάρχης Ανδρέας Λεούδης, ενώ πρόεδρος της ΧΚΚΒ ΑΤΕ ανέλαβε ο επί δύο τετραετίες δήμαρχος Βελβεντού και στη συνέχεια πρώτος τη τάξει αντινομάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, ο οποίος ανέλαβε τα διοικητικά καθήκοντα. 
Το παράδοξο είναι ότι, σύμφωνα με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, ο κ. Σόκουτης, που είναι δάσκαλος το επάγγελμα, απαγορεύεται να κατέχει θέση προέδρου σε ανώνυμη εταιρεία. Μέλος της εταιρείας είναι και ο Μανόλης Στεργίου, δήμαρχος Βελβεντού για δεύτερη θητεία. Τον Νοέμβριο του 2008 ο κ. Λεούδης πομπωδώς εξήγγειλε με τον πλέον επίσημο τρόπο από το βήμα της έκθεσης “Φιλοξένια” τη “γενναία επένδυση του κράτους στην περιοχή των Πιερίων και της λίμνης, ύψους 100 εκατ. ευρώ, ενώ ακολούθησαν αφιερώματα σε αρκετές οικονομικές εφημερίδες. 
Αβάσιμες εξαγγελίες
Το περίεργο είναι ότι οι εξαγγελίες του εκπροσώπου της κυβέρνησης ήταν τελείως αβάσιμες, πράγμα που αποδείχτηκε στη συνέχεια, από μια σειρά γεγονότα, για τα οποία ο κ. Λεούδης δύσκολα μπορεί να πείσει πως δεν γνώριζε. Ποια είναι αυτά; 
Πρώτον, το 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ανακοινώνοντας το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, είχε πει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν επρόκειτο να ιδρυθούν νέα χιονοδρομικά κέντρα, αλλά ότι θα εκσυγχρονίζονταν τα υπάρχοντα. 
Δεύτερον, η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων δεν γνώριζε το παραμικρό για τη γιγαντιαία επένδυση του χιονοδρομικού των Πιερίων, ενώ άγνοια δήλωναν και όλες οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες που εκ του νόμου έπρεπε να χορηγήσουν τις σχετικές άδειες για την υλοποίηση της μελέτης. Ειδικότερα: Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου που είναι κατεξοχήν αρμόδιο για επενδύσεις ανάλογες με το χιονοδρομικό Βελβεντού, το 2008 δήλωνε: “Δεν γνωρίζω τίποτε, αλλά δουλειά μας στο υπουργείο είναι να εξετάζουμε αναπτυξιακές επενδύσεις. Όταν έρθει τέτοιος φάκελος στο υπουργείο, θα ενημερωθείτε”. Επίσης, περίτρανη απόδειξη ότι το χιονοδρομικό ήταν μια σκέτη φούσκα είναι τα έγγραφα διαφόρων υπουργείων και υπηρεσιών, τα οποία ζήτησε και έλαβε με έγγραφες αιτήσεις ο δημότης Βελβεντού Αντώνης Τσιτσόκας, ο οποίος κατέθεσε και τη μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου.  
Ανύπαρκτες αιτήσεις 
Τα εν λόγω έγγραφα των υπουργείων και υπηρεσιών είναι τα εξής: 
- Της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με ημερομηνία 13/11/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 102572/4862 π.ε., στο οποίο αναφέρεται: “Μέχρι σήμερα δεν έχει κατατεθεί στην υπηρεσία μας αίτημα για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου στην περιοχή του δήμου Βελβεντού νομού Κοζάνης”. 
- Της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που υπάγεται στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 24/9/2009 και αριθμό πρωτοκόλλου 514779, στο οποίο αναφέρεται: “Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Διεύθυνσης Τουριστικών Εγκαταστάσεων δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα αίτημα ή έγγραφο για το υπό ίδρυση χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού Κοζάνης”. 
Άλλο έγγραφο του ΕΟΤ με αριθμό πρωτοκόλλου 509459 και ημερομηνία 17/4/2007 ενημέρωνε ότι “στην υπηρεσία μας δεν έχει υποβληθεί αίτημα τα δύο τελευταία χρόνια από την εταιρεία ΧΚΚΒ ΑΤΕ ή από νόμιμο εκπρόσωπό της για παραχώρηση χρήσης δασικής έκτασης, για τη δημιουργία χιονοδρομικού κέντρου”. 
- Της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 21 Φεβρουαρίου 2007 και αριθμό πρωτοκόλλου 126101, με το οποίο δηλώνεται στον πολίτη που ζήτησε το έγγραφο: “Για τα έργα που αναφέρεστε στις αιτήσεις σας δεν έχει υποβληθεί στην υπηρεσία μας σχετικό αίτημα”. Σε νεότερο έγγραφο με ημερομηνία 29/3/2007 και αριθμό πρωτοκόλλου 164219/900 η ίδια υπηρεσία απαντά: “Σας πληροφορούμε ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κατατεθεί στην υπηρεσία μας σχετικές μελέτες για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων που αναφέρονται στις αιτήσεις σας”.
- Της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΠΕΧΩΔΕ με ημερομηνία 14/4/2007 και αριθμό πρωτοκόλλου 157435/756, από το οποίο προκύπτει πως το δήθεν χιονοδρομικό κέντρο κατασκευαζόταν σε περιοχή που υπάγεται στο δίκτυο Natura 2000, χωρίς να έχει εκπονηθεί ειδική περιβαλλοντική μελέτη. Συγκεκριμένα αναφέρεται: “Για τον Τόπο Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ - CSI) Πιέρια όρη - GR1250002 του δικτύου Natura 2000 δεν έχει εκπονηθεί Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και δεν έχει συνταχθεί σχέδιο ΠΔ ή ΚΥΑ, ώστε να προβλέπονται όροι και περιορισμοί για έργα και δραστηριότητες στην εν λόγω περιοχή”. 
Από τα παραπάνω προκύπτει με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι όσοι διατυμπάνισαν μια τόσο μεγάλη και σημαντική επένδυση δεν μπήκαν στον κόπο να απευθυνθούν στα αρμόδια υπουργεία και τις υπηρεσίες. Αλήθεια, πώς θα προχωρούσαν σε έναν σχεδιασμό αναπτυξιακής σημασίας για την περιοχή, χωρίς ειδική περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς εξασφαλισμένη αλλαγή χρήσης της δασικής έκτασης, χωρίς τις απαραίτητες άδειες κτλ.; Συγχρόνως, πλείστες είναι και οι παρατυπίες ως προς τη λειτουργία της εταιρείας ΧΚΚΒ ΑΤΕ, τις οποίες σημείωσαν οι υπηρεσίες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Κοζάνης. Για παράδειγμα, σε σχετικά έγγραφα της Διεύθυνσης Εμπορίου Κοζάνης αναφέρεται ότι η εταιρεία δεν έχει υποβάλει οικονομικές καταστάσεις, αντίγραφα πρακτικών γενικής συνέλευσης, έκθεση ορκωτών λογιστών, καθώς και αποδείξεις για τη δημοσίευση οικονομικών στοιχείων. Για τον μακρύ αυτό κατάλογο των παρατυπιών η Διεύθυνση Εμπορίου επέβαλε με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση πρόστιμο... 1.500 ευρώ! 
"Δεν είχαμε ιδέα" 
Στο σκοτάδι βρίσκονταν και οι βουλευτές Κοζάνης της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι άφησαν όλοι αιχμές κατά του περιφερειάρχη Α. Λεούδη, που χειριζόταν το θέμα. Την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι “δεν είχαν ιδέα και δεν συμμετείχαν σε καμιά σύσκεψη για το χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού” έδωσαν ο Νίκος Τσιαρτσιώνης, πρώην υπουργός Μακεδονίας-Θράκης και βουλευτής μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2009, και ο Γιώργος Κασαπίδης, τώρα τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης. Πιο καυστικός ήταν ο βουλευτής Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο οποίος με δήλωσή του στον Veto FM υπογράμμισε: “Δεν μπορεί να γίνονται τέτοιες σημαντικές αναπτυξιακές ενέργειες στον νομό και στη Δυτική Μακεδονία και να μην έχουν γνώση οι βουλευτές. Όλες αυτές οι ενέργειες τον μόνο που έβλαψαν είναι την κυβέρνηση της ΝΔ. Ήμουν απ’ αυτούς που εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύομαι τον Κώστα Καραμανλή. Δυστυχώς, όμως, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, δεν μπορώ να εμπιστευτώ με τίποτε αυτούς που επέλεξε ο Κ. Καραμανλής”. Η τελευταία φράση ήταν φυσικά ευθεία βολή κατά του Α. Λεούδη. 
Να σημειωθεί ένα ταξίδι που έγινε το 2008 στην Ινδία με άκρα μυστικότητα. Συμμετείχαν οι μέτοχοι της εταιρείας, ο Α. Λεούδης, ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής και ο αντινομάρχης Γιάννης Σόκουτης. Όταν ύστερα από καιρό διέρρευσε η πραγματοποίηση του ταξιδιού, οι συμμετέχοντες είπαν ότι πήγαν “για αναζήτηση ινδών επενδυτών”, για να λάβουν από τον Μ. Παπαδόπουλο την πληρωμένη απάντηση: “Στην Ινδία, από όσο γνωρίζω, αγοράζουμε χαλιά και υφάσματα...” Εντύπωση προκαλεί και η στάση του προέδρου της ΧΚΚΒ ΑΤΕ και αντινομάρχη Κοζάνης Γιάννη Σόκουτη. Μόλις διαισθάνθηκε ότι άρχισε να αναδύεται οσμή σκανδάλου στην υπόθεση του χιονοδρομικού κέντρου Βελβεντού, πριν από ένα μήνα, έκανε στον Veto FM μία δήλωση, με την οποία εξέπληξε τους πάντες, αλλά μάλλον δεν έπεισε: “Παραιτήθηκα από τη θέση του προέδρου της εταιρείας το 2007”. 
Βεβαίως, τα γεγονότα τον διαψεύδουν, όχι μόνο γιατί δεν υπάρχει καμία έγγραφη παραίτησή του από την εταιρεία, αλλά και επειδή όλα αυτά τα χρόνια εμφανιζόταν στην πατρίδα του Βελβεντό ως πρόεδρος της εταιρείας που με το μεγαλεπήβολο έργο θα αναμόρφωνε τα Πιέρια. Αντιθέτως, υπάρχει αινιγματική γραπτή παραίτηση από τη θέση του αντιπροέδρου της εταιρείας του Λέανδρου Αναγνωστόπουλου, ο οποίος την υπέβαλε το 2008 αναφέροντας ως αιτία το γεγονός ότι “δεν προχωρά η υπόθεση του χιονοδρομικού κέντρου Βελβεντού”. 
Τσαρλατανισμοί 
 Στην επένδυση-φούσκα μπήκε και επισήμως ταφόπλακα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 16 Μαρτίου στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Γιώργου Κίρκου, στην οποία συμμετείχαν ο αντινομάρχης Κοζάνης και πρόεδρος της ΧΚΚΒ ΑΤΕ Γ. Σόκουτης, ο δήμαρχος Βελβεντού Μ. Στεργίου και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς. Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν και συναποφάσισαν ότι “δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για χιονοδρομικό κέντρο Βελβεντού”, καθώς ο Γ. Κίρκος είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι “δεν προβλέπεται χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς”. Ο περιφερειάρχης Γ. Κίρκος ανακοίνωσε την αποχώρηση του Περιφερειακού Ταμείου από το εταιρικό σχήμα, ενώ χαρακτήρισε “τσαρλατανισμούς” τις πομπώδεις εξαγγελίες “περί επενδύσεων εκατομμυρίων ευρώ χωρίς εξασφαλισμένη χρηματοδότηση” που έκανε στο παρελθόν ο προκάτοχός του Α. Λεούδης. Όλα τα “σκοτεινά σημεία” που προαναφέρθηκαν, αλλά και απαντήσεις σε πολλά “γιατί” που υπάρχουν καλείται να διερευνήσει και να δώσει η εισαγγελική έρευνα που έχει αρχίσει. Ήδη έχουν κληθεί και κατέθεσαν απολογητικό υπόμνημα οι κ. Σόκουτης, Στεργίου και Μαρκάλας, ενώ η δικογραφία οδεύει προς τη συμπρωτεύουσα, προκειμένου να καταθέσει και ο κάτοικος Θεσσαλονίκης Α. Λεούδης. 
Οικόπεδα "φιλέτα"  
Στο μεταξύ, η “επενδυτική φλυαρία” των τελευταίων πέντε ετών άλλαξε άρδην την κατάσταση στην αγορά ακινήτων στα Πιέρια. Κάποιοι μοσχοπούλησαν οικόπεδα στο Καταφύγι Βελβεντού σε υπερτριπλάσιες τιμές, ενώ όσοι έσπευσαν να επενδύσουν στην περιοχή, για να προλάβουν τις εξελίξεις, σήμερα απειλούνται με πλειστηριασμούς, αφού δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους στις τράπεζες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημότη Βελβεντού Δημήτρη Τράκαλα, ο οποίος επένδυσε 1.000.000 ευρώ και έφτιαξε ξενοδοχειακή μονάδα στην περιοχή, αλλά δυστυχώς η επένδυση υπολειτουργεί, και το θέμα είναι πόσο θα αντέξει. Ακόμη στην περιοχή κατασκευάστηκαν άλλα δυο τρία ξενοδοχεία, ταβέρνες κτλ., επενδύσεις που χωρίς τουρισμό δεν έχουν μέλλον. 
Χρήστος Βήττας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου