ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Καλλικράτης... Ήρθε η ώρα της Βουλής - Άρθρο του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα - AETΟΣ: 2 τελικά οι Δήμοι στα Γρεβενά και με τη... βούλα






Η μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας στα πλαίσια του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» απασχόλησε για μεγάλο χρονικό διάστημα την τοπική κοινωνία του Ν. Γρεβενών. Ευθύς αμέσως το Σχέδιο Νόμου τέθηκε σε διαβούλευση και μάλιστα χωρίς το νέο χωροταξικό χάρτη, η μόνη συζήτηση που έγινε αφορούσε τον...
αριθμό των Δήμων που έπρεπε να δημιουργηθούν. Δεν έγινε κανένας διάλογος για το ποιες είναι ευθύνες και οι αρμοδιότητες των νέων Δήμων, ούτε εξετάστηκε η βιωσιμότητα τους, η χρηματοδότηση τους, οι δυνατότητες στελέχωσης των υπηρεσιών τους ή οι αναπτυξιακές τους προοπτικές.
Από τα αρχικά σενάρια δημιουργίας ενός έως τεσσάρων Δήμων, σύντομα το δίλημμα διαμορφώθηκε σε δύο ή τρεις. Οι συμπολίτες μας καλούνταν να δώσουν απάντηση στο δύο ή τρία, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και σύντομα δημιουργήθηκαν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, οι «Ορεινοί» και οι «Γρεβενιώτες».
Ουδέποτε συνυπήρξαν σε ένα χώρο ειλικρινούς και αντικειμενικού διαλόγου για να εξετάσουν από κοινού ποια είναι αυτά που τους ενώνουν και ποια είναι εκείνα που τους χωρίζουν. Πού επιτέλους εστιάζεται το πρόβλημα;
Η κυβέρνηση με τη δημοσιοποίηση του πρώτου χωροταξικού χάρτη δημιούργησε σύγχυση σε όλους μας. Επικαλέστηκε κοινά και ενιαία κριτήρια συνενώσεων και υιοθέτησε τα κριτήρια ορεινότητας που πρότεινε η ΚΕΔΚΕ στο συνέδριο της Κυλλήνης. Δημιούργησε αρκετούς ορεινούς Δήμους στην Επικράτεια με μικρότερο υψόμετρο, μικρότερη έκταση και πληθυσμό και λιγότερες αναπτυξιακές προοπτικές από τον υπό διαμόρφωση ορεινό Δήμο του Ν. Γρεβενών, που μάλιστα τον ονόμασε «Δήμο Βασιλίτσας».
Ο «Δήμος Βασιλίτσας» τέθηκε σε διαβούλευση σε αντίθεση με άλλους μικρότερους ορεινούς Δήμους. Το γεγονός αυτό πυροδότησε εύλογα την αγανάκτηση των «Ορεινών» που απέδωσαν το ερωτηματικό για το Δήμο Βασιλίτσας στους «Γρεβενιώτες». Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών οξύνθηκε και αυξήθηκε εκατέρωθεν η συσπείρωση δυνάμεων.
Οι διαβουλεύσεις που επακολούθησαν ήταν μονόλογοι  χωρίς να είναι εύκολο να εκφραστούν αντίθετες απόψεις από αυτές που επιθυμούσαν τα ακροατήρια.
Πού όμως βρίσκεται το πρόβλημα;
Το πρόβλημα είναι ότι και οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι ο ορεινός όγκος διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και αναπτυξιακές προοπτικές που και οι δύο θέλουν να αναδείξουν. Θα έπρεπε όμως αυτό να είναι πρόβλημα;
Που εστιάζεται η αντιπαράθεση;
Η αντιπαράθεση βασίζεται στο ποια πλευρά μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τον ορεινό όγκο. Ο «Δήμος Βασιλίτσας» που θα διαθέτει λιγότερους πόρους και λιγότερες ή ανύπαρκτες υπηρεσίες ή ένας ενιαίος Δήμος Γρεβενών με περισσότερους πόρους και στελεχωμένες υπηρεσίες; Η απάντηση φαίνεται απλή και αυτονόητη.
Ένας ισχυρός Δήμος Γρεβενών μπορεί να αναπτύξει καλύτερα τον ορεινό όγκο προς όφελος πρωτίστως των κατοίκων των ορεινών περιοχών και δευτερευόντως των κατοίκων όλου του Νομού.
Αυτή είναι η καλύτερη λύση για το συμφέρον όλων μας γιατί ούτε τουρισμός μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς αστικό κέντρο, ούτε η πόλη μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς την τουριστική ανάπτυξη του ορεινού όγκου.
Είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρξουμε, γιατί στην ουσία τίποτα δεν είναι αυτό που μας χωρίζει.
Αυτή είναι η εξήγηση που μου έδωσε ο Υπουργός Εσωτερικών όταν μου ανακοίνωσε ότι έκοψε το «Δήμο Βασιλίτσας». Την προσυπογράφω.
Οι ορεινοί δήμοι που δημιουργήθηκαν είναι πράγματι μικροί και κυρίως απομονωμένοι και καλούνται να διαχειριστούν κυρίως τα ζητήματα της καθημερινότητας τους.
Όσοι από αυτούς έχουν αναπτυξιακές προοπτικές, δεν επηρεάζουν τη δυνατότητα ανάπτυξης του υπόλοιπου Νομού στον οποίο και ανήκουν.
Σε λίγες μέρες θα προσέλθω στη Βουλή, ως μοναδικός εκπρόσωπος του Νομού Γρεβενών και θα υπερψηφίσω το Νομοσχέδιο.
Έχω πλήρη επίγνωση των ιστορικών μου ευθυνών.
Αταλάντευτος και ανεπηρέαστος και με καθαρή τη συνείδηση μου θα ψηφίσω την κατάργηση του Νομού Γρεβενών που ίδρυσε ο αείμνηστος Κώστας Ταλιαδούρης και την ένταξη του ως Περιφερειακό Διαμέρισμα Γρεβενών στην ισχυρή αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με δύο ισχυρούς Δήμους, το Δήμο Γρεβενών και το Δήμο Δεσκάτης.
Αυτό επιβάλλει το καθήκον μου για την προάσπιση του συλλογικού συμφέροντος των πολιτών του Ν. Γρεβενών και το χρέος μου προς τη νέα γενιά που μας ακολουθεί.
Ελπίζω η ιστορία να δικαιώσει αυτή την επιλογή μου και όσοι σήμερα αισθάνονται αδικημένοι ή απογοητευμένοι, να διαπιστώσουν ότι η λύση που δόθηκε εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα. 


ΥΓ ΑΕΤΟΣ2: Έστω και την ύστατη στιγμή, ο Βουλευτής μας, τοποθετήθηκε για το τι τελικά είναι καλό για τον Νομό μας. Αφού είδε, σύγκρινε αλλά και τα... άκουσε, κατέληξε στην τελική πρόταση τής Κυβέρνησης με την οποία οι περισσότεροι συμφωνούσαν. Δεν καταλάβαμε όμως γιατί κάποιοι κατέβαιναν στην Αθήνα για ραντεβού με τον κ.Ραγκούση (που εσείς θα κανονίζατε;) για τον "Δήμο Βασιλίτσας". Δεν γνώριζαν το παραπάνω άρθρο σας;

Τώρα σίγουρα ο Νομός μας μπαίνει σε νέα τροχιά ανάπτυξης. Μένει όμως να δούμε και τα αποτελέσματα (2 Δήμοι) στην πράξη.  Σταθεροί (!) και πολλοί (!) οικονομικοί πόροι για τους ισχυρούς Δήμους των Γρεβενών, κάτι για το οποίο οι "αυτοδιοικητικοί" κρατούν μικρό καλάθι... Μακάρι να κάνουν λάθος. 
Κύριε Βουλευτή, καταλήγω με την δική σας ευχή: "Είμαστε αναγκασμένοι να συνυπάρξουμε, γιατί στην ουσία τίποτα δεν είναι αυτό που μας χωρίζει".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου