ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Ευαγγελία Μπόγκια: Για να μη χαθεί στη λήθη του χρόνου...στείλτε το υλικό σας...








Μια φορά και έναν καιρό, πριν πενήντα και πλέον χρόνια, στη μικρή και φτωχή μας πόλη, τα Γρεβενά, ένας φωτισμένος Γυμνασιάρχης, ο Ευστάθιος Αναγνωστόπουλος, καθηγητές φιλόλογοι με μεράκι, φαντασία και σκηνοθετικές ικανότητες και μαθητές που...
διψούσαν για μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια, συντέλεσαν για να γραφεί μία χρυσή σελίδα στον τομέα του πολιτισμού του τόπου μας με επικεφαλίδα «ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ».
Για να ανεβούν αυτές οι παραστάσεις, με την καθοδήγηση του Γυμνασιάρχη και τη στήριξη όλων των καθηγητών, την τέχνη λίγων μαστόρων και τη βοήθεια των μαθητών, χτίστηκε στην αγκαλιά του «ΑΛΣΟΥΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ», ένα μικρό υπαίθριο θέατρο, στα πρότυπα των αρχαίων θεάτρων.
Εκεί δίδαξαν την Αρχαία Τραγωδία οι καθηγητές Γιάννης Μπόζιος, Γιάννης Βουλγαρίδης, Ντίνος Τόλιος, Θανάσης Κόραβος…
Εκεί διδάχθηκαν την Αρχαία Τραγωδία και ενδύθηκαν τους ρόλους της Ιφιγένειας, της Αντιγόνης, της Εκάβης, του Ιππόλυτου και τόσων άλλων πρωταγωνιστών του Αρχαίου Θεάτρου, οι μαθητές του Γυμνασίου Γρεβενών παρουσιάζοντας τις υποκριτικές τους ικανότητες.
Εκεί απέκτησε θεατρική παιδεία το κοινό των Γρεβενών και ήταν έτοιμο να παρακολουθήσει, ένα δύσκολο για την εποχή είδος θεάτρου, όταν το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμπεριέλαβε τα Γρεβενά στις περιοδείες του.
Οι μαθητικές εκείνες παραστάσεις προκάλεσαν το θαυμασμό και τον έπαινο των συντελεστών του Κ.Θ.Β.Ε., όταν διαπίστωσαν ότι τους πρόλαβαν άλλοι σ’ αυτή την ξεχασμένη γωνιά της Ελλάδος. Και αυτοί οι άλλοι ήταν μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων του Γυμνασίου Γρεβενών.
Για να μη χαθεί στη λήθη του χρόνου ένα, κατά την άποψή μου κορυφαίο για τα μέσα και την εποχή (1958-197…) πολιτιστικό γεγονός, αξίζει, όσοι συμμετείχατε στο θαυμάσιο και τολμηρό αυτό εγχείρημα, καθηγητές - σκηνοθέτες και μαθητές-ηθοποιοί, να ανακαλέσετε τις μνήμες σας, να καταθέσετε τις εμπειρίες σας, να ψάξετε τις αναμνηστικές σας φωτογραφίες, για να ξαναγράψουμε από άλλη πια οπτική γωνία τις χρυσές σελίδες του δικού μας μαθητικού Πολιτιστικού δρώμενου.
Έτσι πριν ο χρόνος προλάβει να «καταπιεί», τις αναμνήσεις των μαθητικών μας χρόνων θα τις αποτυπώσουμε για να τις θυμηθούν οι παλαιότεροι και να τις μάθουν οι νεότεροι.
Ήδη υπάρχει φωτογραφικό υλικό κάποιων θεατρικών παραστάσεων, λίγοι εθελοντές για να αρχίσει η προσπάθεια συλλογής αναμνήσεων, χρειάζεται όμως και η δική σας συνεισφορά για να γίνει το όραμα πραγματικότητα. Ίσως ένα λεύκωμα με τίτλο «ΜΑΘΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ».
Ένας χώρος φιλοξενίας του υλικού που θα συγκεντρωθεί, στο αναβαθμισμένο πιστεύω Υπαίθριο Θέατρο, μία Ελπίδα για αναβίωση του θεσμού του Γυμνασίου Γρεβενών που θυσιάστηκε στο Βωμό της σύγχρονης στυγνής καθημερινότητας.

Ευαγγελία Μπόγκια
(τηλ. 2462023290 & 6974314140)

ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ 23/09/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου