ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά : Τρόμος ξανά στην Ευρώπη -Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ

To Φροντιστήριο των Επιτυχιών στα Γρεβενά

Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2016

Τρόμος ξανά στην Ευρώπη -Χιλιάδες αστυνομικοί φρουρούν τα χριστουγεννιάτικα μπαζάρΟ φόβος ενός νέου τρομοκρατικού χτυπήματος κυρίεψε τις
χώρες της Ευρώπης μετά την επίθεση ενός φορτηγού εναντίον συγκεντρωμένου πλήθους στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου και τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη.
Ετσι, χώρες όπως η Γαλλία, που έχει δεχθεί σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων από το 2015, η Ιταλία αλλά και η Αγγλία έχουν ανακοινώσει ότι θα αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας στις συγκεντρώσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η Γαλλία θα αυξήσει τα μέτρα ασφάλειας σε χριστουγεννιάτικες αγορές σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.
"Η γαλλο-γερμανική συνεργασία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή ώστε οι δημοκρατίες να νικήσουν στον πόλεμο εναντίον αυτών που θέλουν να πλήξουν τις αξίες και τις ελευθερίες μας", είπε σε δήλωσή του το υπουργείο.
"Όλες οι δυνάμεις ασφάλειας θα μείνουν στο ύψιστο σημείο επαγρύπνησης. Η ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες αγορές θα ενισχυθεί με άμεση εφαρμογή", πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δηλώνει ότι η Γαλλία αντιμετωπίζει «υψηλό επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» και ανταποκρίνεται με σχέδιο επίσης εξαιρετικά υψηλής επιφυλακής, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την επομένη της τρομοκρατικής επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.
«Εχουμε υψηλό επίπεδο απειλής και έχουμε επίσης εξαιρετικά υψηλό επίπεδο κινητοποίησης και επιφυλακής», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τη Γερμανία.
Το 2015 και το 2016 η Γαλλία και η Γερμανία γνώρισαν σειρά φονικών τρομοκρατικών επιθέσεων.
Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας και στην Ιταλία
Ενισχύονται και στην Ιταλία τα αντιτρομοκρατικά μέτρα μετά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στην 'Αγκυρα και στο Βερολίνο. Ο Ιταλός υπουργός εσωτερικών Μάρκο Μινίτι και ο επικεφαλής της αστυνομίας, Φράνκο Γκαμπριέλι, παρακολουθούν συνεχώς την εξέλιξη της κατάστασης.
Αύριο πρόκειται να συνεδριάσει η επιτροπή αντιτρομοκρατικής στρατηγικής ανάλυσης, στο υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η επιφυλακή στην χώρα είναι ιδιαίτερα υψηλή, από την στιγμή, μάλιστα, που σε πρόσφατα βιντεομηνύματα των ισλαμιστών τρομοκρατών γίνεται ευθεία αναφορά σε απειλές κατά της Ιταλίας και του Βατικανού.
«Επίθεση ντροπής στην καρδιά της Ευρώπης. Είμαστε στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων, της κυβέρνησης και του γερμανικού λαού, που επλήγη από την τραγωδία αυτή», έγραψε μέσω Twitter o Ιταλός υπουργός εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.
Αυστρία: Αυξάνεται η αστυνομική παρουσία στους δημόσιους χώρους
Συγκεκριμένες ενδείξεις για ενδεχόμενη επίθεση δεν υπάρχουν στην Αυστρία, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ζητώντας ταυτόχρονα από τις αστυνομικές αρχές της χώρας αυξημένη επαγρύπνηση.
Υπάρχει βέβαια και στην Αυστρία μία γενική απροσδιόριστη αίσθηση απειλής, αλλά "συγκεκριμένες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να συμβεί κάτι, δεν υπάρχουν σε εμάς σε αυτή τη μορφή, ωστόσο η προσοχή είναι απαραίτητη όσο ποτέ", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως για να εξαχθούν συμπεράσματα για την Αυστρία πρέπει να προκύψουν τα αποτελέσματα των ερευνών για τη χθεσινή επίθεση στο Βερολίνο.
Ταυτόχρονα ο Βόλφγκανγκ Σομπότκα επισήμανε πως δεν θα πρέπει να επιτραπεί να αφαιρέσει η τρομοκρατία τα έθιμα και τις παραδόσεις της χώρας, για αυτό και κάλεσε τους πολίτες, "παρ΄ όλα αυτά, και με μεγάλη προσοχή, να συνεχίσουν να επισκέπτονται τις χριστουγεννιάτικες αγορές και εκδηλώσεις".
Οπως παρατήρησε ο ίδιος, θα ενισχυθεί η αστυνομική επιτήρηση, ωστόσο μία τέτοια επίθεση όπως η χθεσινή στο Βερολίνο, μπορεί να συμβεί παντού, "αλλιώς πρέπει να παραλύσει η δημόσια ζωή".
"Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε αυτή την τρομοκρατία και είναι ακριβώς η ελεύθερη και δημοκρατική κοινωνία που πρέπει να έχει τη δύναμη να αντισταθεί σε αυτή την τρομοκρατία", πρόσθεσε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών στη συνέντευξή του στην Αυστριακή Ραδιοφωνία.
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία από χθες το βράδυ με τον Γερμανό ομόλογό του, έδωσε εντολή στις αστυνομικές διευθύνσεις των εννέα ομόσπονδων κρατιδίων της Αυστρίας να ενισχύσουν την αστυνομική παρουσία σε δημόσιους χώρους, αναφέροντας πως στη σημερινή συνεδρίαση του επιτελείου επιχειρήσεων του υπουργείου του αναλύεται η τρέχουσα κατάσταση για να αποφασιστούν ενδεχομένως κάποια έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την Αυστρία. Όπβς ενημέρωσε οι  αυστριακές δυνάμεις ασφαλείας τίθενται σε αυξημένη ετοιμότητα συναγερμού έως τις 9 Ιανουαρίου. Ταυτόχρονα τόνισε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για συγκεκριμένους κινδύνους, όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος για να αποφεύγεται η επίσκεψη σε δημόσιες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις.
Στις δηλώσεις του ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει φήμες ότι ο συλληφθείς ύποπτος ως δράστης της χθεσινής επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου είχε φθάσει στη Γερμανία μέσω Αυστρίας, καθώς, όπως σημείωσε, ο ύποπτος εμφανίζονταν με διάφορες ταυτότητες και η υπόθεση θα μπορεί να διαλευκανθεί μόνον εάν ληφθούν τα βιομετρικά στοιχεία του από τη Γερμανία.
Σύμφωνα με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών, οι μονάδες επιχειρήσεων της Αστυνομίας, η ειδική αντιτρομοκρατική μονάδα "Κόμπρα" και η Αστυνομία του αεροδρομίου τίθενται έως τις 9 Ιανουαρίου σε "ενισχυμένη ετοιμότητα συναγερμού", ενώ ο ίδιος ζήτησε από τους διοργανωτές διαφόρων εκδηλώσεων να επεξεργασθούν εκ νέου τους σχεδιασμούς ασφάλειας για τις χριστουγεννιάτικες αγορές.
Λονδίνο: Η αστυνομία αναθεωρεί τα σχέδια για την προστασία των δημόσιων εκδηλώσεων
Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι αναθεωρεί τα σχέδιά της για την προστασία δημόσιων εκδηλώσεων κατά την εορταστική περίοδο μετά τη δολοφονία του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα και την πτώση ενός φορτηγού πάνω στον κόσμο σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο.
"Η Μητροπολιτική Αστυνομία έχει καταρτίσει λεπτομερή σχέδια για την προστασία δημόσιων εκδηλώσεων κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αστυνομία.
"Σε τακτική βάση, ως προληπτικό μέτρο, αναθεωρούμε τα σχέδιά μας μετά τις επιθέσεις στο εξωτερικό και το κάνουμε αυτή τη στιγμή έπειτα από τα τρομερά συμβάντα στο Βερολίνο και στην Άγκυρα χθες βράδυ", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αστυνομία του Λονδίνου.
Κλειστές οι χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου
Στο μεταξύ το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι χριστουγεννιάτικες αγορές στο Βερολίνο θα παραμείνουν σήμερα κλειστές στη μνήμη των θυμάτων και διευκρίνισε ότι άλλες χριστουγεννιάτικες αγορές και μεγάλες εορταστικές διοργανώσεις θα συνεχιστούν σε ολόκληρη τη χώρα και τα κατάλληλα μέτρα για την αύξηση των μέτρων ασφαλείας θα αποφασιστούν επί τόπου.
"Ο,τι κι αν συνεχίσουμε να πληροφορούμαστε για το ακριβές υπόβαθρο και για τα κίνητρα των δραστών, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μας στερήσουν την ελευθερία", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος χαρακτήρισε "επίθεση" τη σφαγή στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου.
Το γραφείο τουριστικών πληροφοριών της Δρέσδης ανακοίνωσε ότι οι αρχές ύψωσαν τσιμεντένια οδοφράγματα γύρω από την Striezelmarkt, μία από τις παλαιότερες χριστουγεννιάτικες αγορές στη χώρα για να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας.


iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου