ΑΕΤΟΣ Grevena Γρεβενά : Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και τραυματίες άφησαν οι ισχυρότερες δονήσεις των τελευταίων 30 ετών- (εικόνες +video)

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ

To Φροντιστήριο των Επιτυχιών στα Γρεβενά

Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2019

Ισχυρός σεισμός στην Αλβανία: Ζημιές και τραυματίες άφησαν οι ισχυρότερες δονήσεις των τελευταίων 30 ετών- (εικόνες +video)Δύο ισχυρές σεισμικές δονήσεις ταρακούνησαν την γειτονική Αλβανία το απόγευμα του Σαββάτου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτίρια αλλά και τραυματισμούς.Η πρώτη σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στις 17:04 ώρα Ελλάδος και είχε μέγεθος 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τη μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Ινστιτούτου.  Η δόνηση είχε επίκεντρο περιοχή σε απόσταση ενός χιλιομέτρου δυτικά από το Δυρράχιο και το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Έντεκα λεπτά μετά ένας δεύτερος σεισμός (πιθανότατα μετασεισμός) μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε και πάλι την χώρα.
Και οι δύο σεισμικές δονήσεις έγιναν αισθητές σε πολλές περιοχές της Αλβανία αλλά και της Ελλάδας και κυρίως στην γειτονική Κέρκυρα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών της Αλβανία αναφέρει πως μετά την πρώτη πληροφόρηση που είχε από τις αστυνομικές αρχές, την Πυροσβεστική αλλά και τις Νομαρχίες, δεν υφίστανται τραυματισμένες ή σοβαρές υλικές ζημιές.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης στο χωριό Helmes κατέρρευσαν αρκετά σπίτια και δύο άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι τραυματίες φέρονται ότι μεταφέρονται σε νοσοκομείο στα Τίρανα.Μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα, ο εκπρόσωπος του προέδρου, Tedi Blushi, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ίλιρ Μέτα λυπάται για τον σεισμό που έχει κλονίσει τη χώρα μας και ελπίζει να μην υπάρχουν ζημιές.  Ενώ οι πληροφορίες  αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος παρακολουθεί στενά την κατάσταση.


Ο ισχυρότερος σεισμός εδώ και 30 χρόνια 
Το Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας παρείχε επίσημες πληροφορίες για τους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν τη χώρα.  Αναφερόμενος στο Ινστιτούτο Υδάτων και Περιβαλλοντικής Ενέργειας, το Υπουργείο Άμυνας δηλώνει ότι ο σεισμός ήταν 5,8 μεγέθους στην κλίμακα Ρίχτερ. Το επίκεντρο ήταν 30 χλμ. Βόρεια του Δυρραχίου. Στην ακτή κοντά στο ακρωτήριο Rodon. Σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αυτός είναι ο ισχυρότερος σεισμός τα τελευταία 20-30 χρόνια.


Τρόμος στους κατοίκους
Οι εικόνες και οι μαρτυρίες των ανθρώπων που ένιωσαν τον ισχυρότατο σεισμό είναι συγκλονιστικές. Όπως αναφέρουν  στο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο οι πολίτες: «Ήταν πολύ τρομακτικό! Όχι μόνο η γη έτρεμε, αλλά οι τοίχοι ακούγονταν σαν να «σπάνε» και κομμάτια τους έπεφταν στο πάτωμα. Άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους. Είμαστε ακόμη έξω. Είναι η πρώτη φορά που τρόμαξα τόσο πολύ στην ζωή μου από έναν σεισμό».


Οι κάτοικοι των περιοχών που έγινε πολύ αισθητός ο σεισμός έχουν βγει έξω από τα σπίτια τους και έχουν συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου