ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΟΠΑΠ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΤΣΙΟΠΛΗΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

ΟΠΤΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα


Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

Αναζήτηση

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Η χαρά των παιδιών, στα Γρεβενά

Κάντε ΚΛΙΚ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ
Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

ΦΠΑ: Ποιες είναι οι μειώσεις σε καφέ και αναψυκτικά – Σαρωτικοί έλεγχοι για αισχροκέρδεια- Δείτε τις νέες τιμές


Το στοίχημα της επανεκκίνησης της οικονομίας και ειδικότερα του κρίσιμου κλάδου της εστίασης επιχειρεί η κυβέρνηση.


Έτσι, από την 1η Ιουνίου θα μειωθούν εν μέσω της κρίσης του κοροναϊού ο ΦΠΑ που επιβαρύνει τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης. Η μείωση θα ισχύσει για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου. Την ίδια στιγμή, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να επεκταθεί η ισχύς και μετά τον Οκτώβριο κάποιων μειώσεων φόρων, κυρίως στο θέμα του ΦΠΑ.


Η μείωση του ΦΠΑ από την 1η Ιουνίου μπορεί να ακούγεται δελεαστική για φθηνότερο καφέ, αλλά πολλοί φοβούνται ότι θα μείνει στην τσέπη των επιχειρηματιών και δε θα ελαφρύνει τους καταναλωτές.

Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24 στο 13% αφορά τον καφέ και όλα τα ροφήματα όπως τα αναψυκτικά, οι χυμοί και το τσάι, που σερβίρονται στον κλάδο της εστίασης.





Αν τελικά η μείωση περάσει στους καταναλωτές όταν σερβίρουν τον καφέ μας, θα πρέπει να πληρώνουμε λιγότερο κατά τουλάχιστον 9% σε σχέση με σήμερα.

Ενδεικτικά παραδείγματα


Οι τιμές σε σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια συγκοινωνιών με μείωση ΦΠΑ από το 24 % στο 13% από την 1η Ιουνίου του 2020 θα διαμορφωθούν ως εξής:
Καφές ελληνικός
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,30 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13%: 1,18 ευρώ
Καφές Φραπέ
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,50 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13%: 1,37 ευρώ
Καφές Εσπρέσσο
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,30 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13% : 1,18 ευρώ
Καφές Καπουτσίνο
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,80 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13% : 1,64 ευρώ
Καφές Φίλτρου
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,70 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13% : 1,55 ευρώ
– Πιθανή τελική τιμή κατόπιν στρογγυλοποίησης :1,50 ευρώ
Αναψυκτικά 330 ml
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :2,50 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13% : 2,28 ευρώ
Τσάι
-Τιμή σήμερα με ΦΠΑ 24% :1,30 ευρώ
-Τιμή από την 1/6/2020 με ΦΠΑ 13% : 1,18 ευρώ

Η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει στην κατανάλωση

Άτολμα χαρακτηρίζει ο κόσμος της εστίασης τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για τη στήριξη του κλάδου. Όπως υποστηρίζουν, η μείωση του ΦΠΑ μόνο σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, δεν θα περάσει στους καταναλωτές γιατί οι επιχειρήσεις έχουν υποστεί σημαντική ζημιά.
Όπως αναφέρουν, το μετρό αυτό θα είχε νόημα εφόσον αφορούσε όλο το φάσμα της εστίασης καθώς έτσι και αποτελούσε ένα σημαντικό κίνητρο τόνωσης της κατανάλωσης ενώ θα βοηθούσε σημαντικά και σε ό,τι αφορά την προσέλκυση τουριστών ειδικά φέτος που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος Γιώργος Καββαθάς χαρακτήρισε ως λάθος την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ μονό για ροφήματα δηλαδή καφέδες και αναψυκτικά, επισημαίνοντας πως δεν προσφέρει καμία απολύτως στήριξη συνολικά στον κλάδο.

Έρχονται και σαρωτικοί… έλεγχοι

Σε έναν αγώνα δρόμου θα επιδοθούν οι ράμπο του υπουργείου Οικονομικών  ώστε να περάσουν οι μειώσεις στους καταναλωτές και να μην υπάρξει αισχροκέρδεια.
Τα  συναρμόδια υπουργεία ετοιμάζουν ομάδες οι οποίοι θα ελέγχουν εξονυχιστικά επιχειρήσεις ειδικά σε παραθεριστικούς προορισμούς.
Οι ομάδες θα «εγκατασταθούν» σε παραθεριστικούς προορισμούς αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Συγκρατημένη αισιοδοξία σε ιδιοκτήτες εστιατορίων και καφέ

Με ικανοποίηση άκουσαν τις εξαγγελίες μείωσης του ΦΠΑ και τις εργασιακές διευκολύνσεις οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, θεωρούν, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή. Όπως λένε, για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις και να συνέλθουν από τη δίμηνη καραντίνα, απαιτείται ένα σχέδιο συνολικότερης στήριξης του κλάδου.

Λιγότεροι πελάτες, πιο αυστηροί κανόνες υγιεινής και μεγαλύτερη ανασφάλεια. Αυτό είναι το τρίπτυχο για τους εργαζόμενους αλλά και τους επιχειρηματίες της εστίασης, οι οποίοι θεωρούν ότι τα μέτρα στήριξής τους δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τον κλάδο από την βαθιά κρίση που βλέπουν να έρχεται.
 in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου