VOLTEROS

VOLTEROS

Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2024

Πώς φτάνει κανείς τα 100; Ο βασικός παράγοντας που το κάνει 4 φορές πιθανότερο



Το να φτάσεις τα 100 δεν είναι μόνο ζήτημα καλής υγείας, αλλά αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Αν θέλεις να γιορτάσεις τα 100ά σου γενέθλια, υπάρχει ένας βασικός βιολογικός παράγοντας που μπορεί να σε βοηθήσει να το πετύχεις. 
Οι γυναίκες έχουν περισσότερες από τέσσερις φορές πιθανότητες να φτάσουν τα 100 σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το στατιστικό και τι μπορούμε να μάθουμε για το μέλλον μας;
Τα στατιστικά των εκατοντάχρονων

Σύμφωνα με στοιχεία από το Office for National Statistics (ONS) του Ηνωμένου Βασιλείου, το 2023 πάνω από 12.000 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία έφτασαν τα 100 έτη. Αντίθετα, οι άνδρες που γιόρτασαν αυτή την επέτειο ήταν μόλις 2.700. Το σύνολο των εκατοντάχρονων στις δύο χώρες έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2002, φτάνοντας τους 14.850 ανθρώπους το 2023. Παράλληλα, παρατηρήθηκε μια ελαφριά μείωση (0,5%) σε σχέση με το 2022, όπου 14.920 άτομα είχαν φτάσει τα 100.


Παρά τη μικρή αυτή μείωση, υπήρξε σημαντική αύξηση στον αριθμό των ατόμων που είναι 103 ετών, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 1.440 – ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Στην Ουαλία, για κάθε 100.000 κατοίκους, 26 άνθρωποι φτάνουν τα 100 έτη, ενώ στην Αγγλία ο αριθμός αυτός είναι 24 ανά 100.000. Επιπλέον, ο αριθμός των ατόμων άνω των 90 ετών άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ, με 551.760 άτομα να ανήκουν στην κατηγορία των "nonagenarians" (άνω των 90), εκ των οποίων οι γυναίκες είναι σχεδόν διπλάσιες από τους άνδρες.
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο;

 
 

Η σημαντική αυτή διαφορά στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ανδρών και γυναικών έχει απασχολήσει επιστήμονες εδώ και χρόνια. Όπως εξηγεί ο Stephen Lowe, διευθυντής επικοινωνίας στην εταιρεία συνταξιοδότησης Just Group, οι γυναίκες ζουν περισσότερο κατά μέσο όρο, γεγονός που δημιουργεί νέες προκλήσεις για τη διαχείριση μιας γηρασμένης κοινωνίας. "Η σαφής και σημαντική διαφορά στον αριθμό των εκατοντάχρονων ανδρών και γυναικών τονίζει τις ειδικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στα τελευταία χρόνια της ζωής τους", σημειώνει. Αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν ζητήματα οικονομικής ανεπάρκειας, καθώς οι γυναίκες συνήθως έχουν λιγότερες οικονομίες και σύνταξη σε σύγκριση με τους άνδρες, παρά τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους.

Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί σε μια σειρά παραγόντων. Οι γυναίκες τείνουν να ακολουθούν πιο υγιεινές συνήθειες, ενώ οι άνδρες έχουν υψηλότερα ποσοστά επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν γενικά καλύτερη διαχείριση του άγχους και μεγαλύτερη κοινωνική υποστήριξη, στοιχεία που συμβάλλουν στη μακροζωία τους.
Οι "μπλε ζώνες" και τα μυστικά της μακροζωίας

Περιοχές όπως η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Σαρδηνία στην Ιταλία και η Ικαρία στην Ελλάδα, γνωστές ως "μπλε ζώνες", είναι γνωστές για τον μεγάλο αριθμό ανθρώπων που φτάνουν τα 100 χρόνια και πέρα. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει αυτές τις περιοχές έχουν εντοπίσει κοινά χαρακτηριστικά στον τρόπο ζωής των εκατοντάχρονων κατοίκων. Η σωματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη διατροφή, η στενή κοινωνική δικτύωση και η αίσθηση του σκοπού στη ζωή είναι βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στη μακροζωία τους.

Η καθημερινή άσκηση, ακόμα και απλό περπάτημα, έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Όπως επισημαίνουν ειδικοί, "η μοναξιά είναι τοξική", και το να διατηρείς ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς μπορεί να συμβάλλει στη μακροχρόνια υγεία.

Ερευνητές από το περιοδικό The Lancet Public Health προβλέπουν ότι η παγκόσμια μέση διάρκεια ζωής θα αυξηθεί κατά 4,5 χρόνια μέχρι το 2050. Οι άνδρες αναμένεται να ζουν κατά μέσο όρο μέχρι τα 76, ενώ οι γυναίκες θα ξεπεράσουν τα 80. Αυτή η αύξηση αποδίδεται στις βελτιώσεις στη δημόσια υγεία, όπως η πρόληψη και η καλύτερη θεραπεία ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

dailymail

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου