Fotiouparts.gr - Κάντε ΚΛΙK

Fotiouparts.gr  - Κάντε ΚΛΙK

Κάντε ΚΛΙK

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Κ. ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ  ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

ΝΑΚΑΣ

ΝΑΚΑΣ

Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στην αφίσα


Κάντε ΚΛΙΚ


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες


Αναζήτηση


Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΡΑ ΣΕ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ



Κάντε ΚΛΙΚ στην εικόνα

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ ΟΕ

ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΡΓΙΤΣΗΣ Α & Γ  ΟΕ

Κάντε ΚΛΙΚ στις εικόνες

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024

"Γιατί έκανα γενετική εξέταση για τον κληρονομικό καρκίνο"



Η σκέψη να πραγματοποιήσει τη γενετική εξέταση HerediGENE για κληρονομικό καρκίνο υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό της Ευτυχίας Δεληγιώργη
Η Ευτυχία Δεληγιώργη ήθελε να γνωρίζει εάν είχε και αυτή κληρονομήσει από τη μητέρα της, η οποία έφυγε σε νεαρή ηλικία από την ζωή από τον καρκίνο του μαστού, γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο. Η σκέψη να πραγματοποιήσει τη γενετική εξέταση για κληρονομικό καρκίνο υπήρχε ανέκαθεν στο μυαλό της και όταν τελικά την πραγματοποίησε αποδείχτηκε πως πήρε τη σωστή απόφαση.


Στη συνέντευξης της αφηγείται την προσωπική της ιστορία, γιατί πήρε αυτή την απόφαση, τις συνέπειές της και πως διαχειρίστηκε η ίδια και η οικογένειά της την προοπτική του κληρονομικού καρκίνου.

Συνέντευξη στη Βίκυ Κουρλιμπίνη
-Μπορείτε να μας μοιραστείτε την προσωπική σας ιστορία; Τι σας οδήγησε να σκεφτείτε τη γενετική εξέταση HerediGENE για κληρονομικό καρκίνο;

Η σκέψη να πραγματοποιήσω γενετική εξέταση HerediGENE για κληρονομικό καρκίνο υπήρχε στο μυαλό μου από τη ηλικία των 26 ετών, 18 χρόνια πριν, όταν πληροφορήθηκα από τον γυναικολόγο που με παρακολουθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

 
 

Παρόλα αυτά πραγματοποίησα την εξέταση 12 χρόνια αργότερα…αφού γέννησα τα δυο παιδιά μου. Δεν ήθελα να ξέρω νωρίτερα εάν έχω γονιδιακή προδιάθεση. Μάλλον δεν ήμουν έτοιμη να διαχειριστώ την πληροφορία. Στα 38 μου χρόνια, πολύ κοντά στη ηλικία που πέθανε η μητέρα μου από καρκίνο του μαστού (ήταν 36 ετών), αποφάσισα να κάνω την εξέταση. Ήμουν έτοιμη να διαχειριστώ το αποτέλεσμα, που μέσα μου ήδη γνώριζα.
-Πως νιώσατε όταν λάβατε το θετικό αποτέλεσμα;

Βρέθηκα θετική σε μεταλλαγή του γονιδίου BRCA2. Δεν με εξέπληξε αυτό το αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι η μητέρα μου νόσησε σε πολύ νεαρή ηλικία με καρκίνο του μαστού ήταν ένα στοιχείο που με έκανε να πιστεύω ότι είναι πολύ πιθανό να έχω κληρονομήσει το γονίδιο κι εγώ.

Η απόφαση να προχωρήσω άμεσα στις απαραίτητες προληπτικές χειρουργικές επεμβάσεις ήταν για μένα μονόδρομος.

Ο άλλος δρόμος ήταν οι τακτικοί έλεγχοι, όμως εμένα αυτό μου δημιουργούσε άγχος. Ήθελα να τελειώνω οριστικά με το ζήτημα αυτό.
-Ποιοι ήταν οι μεγαλύτεροι προβληματισμοί σας πριν από τις επεμβάσεις και πώς τους αντιμετωπίσατε;

Τόσο το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, όσο και οι γιατροί που πραγματοποίησαν τις χειρουργικές επεμβάσεις, υπήρξαν ιδιαίτερα υποστηρικτικοί. Η οικογένεια μου, οι φίλες μου και ιδιαίτερα ο σύζυγος μου ήταν σταθερά δίπλα μου, με τη διακριτικότητα όμως που απαιτούν τέτοιες καταστάσεις.

Σε ότι αφορά την προφυλακτική μαστεκτομή αυτό που με προβλημάτισε ήταν η χρονική διάρκεια που απαιτούνταν για την πλήρη αποκατάσταση, καθώς πραγματοποιήθηκε σε δυο χειρουργεία με απόσταση έξι μηνών το ένα από το άλλο. Είχα όμως πάρα πολύ καλή ενημέρωση και υποστήριξη από τον πλαστικό χειρουργό κι έτσι δεν αντιμετώπισα κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Εργαζόμουν κανονικά και είχα μια φυσιολογική κοινωνική και οικογενειακή ζωή.

Σε ότι αφορά την προφυλακτική ωοθηκεκτομή στην οποία υποβλήθηκα δυο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 40 ετών, αυτό που με προβλημάτισε περισσότερο ήταν τα συμπτώματα της απότομης εμμηνόπαυσης. Και σε αυτό το χειρουργείο όμως αρωγός στάθηκε ο γυναικολόγος μου με πληροφόρηση και καθοδήγηση.

Επομένως η σωστή ενημέρωση από εξειδικευμένους επιστήμονες είναι νομίζω το κλειδί για τη μείωση του άγχους που δημιουργείται από μια επικείμενη επέμβαση, καθώς επίσης και η υποστήριξη από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής του καθενός.
-Επηρέασε αυτή η απόφαση την οικογένειά σας ή τους αγαπημένους σας; Έχουν υποβληθεί σε γενετικές εξετάσεις και οι ίδιοι;

Η απόφαση μου δεν επηρέασε αρνητικά κανένα άτομο του περιβάλλοντος μου. Τουναντίον υποβλήθηκαν κάποιοι από αυτούς στις αντίστοιχες εξετάσεις και έλαβαν την πληροφορία που σίγουρα επηρέασε θετικά τις ζωές τους.
-Πώς άλλαξε η ζωή σας μετά τις επεμβάσεις και πώς έχει επηρεαστεί η προσέγγισή σας στην υγεία;

Η ζωή μου άλλαξε σίγουρα προς το καλύτερο! Δεν έχω άγχος εάν θα νοσήσω από συγκεκριμένες μορφές καρκίνου, που βάσει των αποτελεσμάτων ήταν αρκετά πιθανό κι επίσης αισθάνομαι ότι θα έχω την τύχη να βρίσκομαι για πολλά ακόμη χρόνια πλάι στα παιδιά μου και τους αγαπημένους μου ανθρώπους! Τύχη που δεν είχα εγώ ως παιδί καθώς η απώλεια της μητέρας μου όταν ήμουν 11 χρόνων υπήρξε η μεγαλύτερη απώλεια που μπορεί να βιώσει ένα παιδί.

Σε ότι αφορά την προσέγγιση μου για την υγεία θα έλεγα ότι άλλαξε. Πάντοτε ήμουν υπέρ τη πρόληψης και της αποφυγής καταχρήσεων αλλά τώρα πια μιλάω πολύ πιο ανοιχτά για ζητήματα που για πολλούς ανθρώπους αποτελούν ταμπού και φυσικά προτρέπω τους γνωστούς και τους φίλους μου να διενεργούν συστηματικά προληπτικούς ελέγχους. Η αποφάσεις που πήρα μετά τα αποτελέσματα της διενέργειας των εξετάσεων για κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο, άλλαξαν τη ζωή μου!
-Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποιον που διστάζει να προχωρήσει σε γενετική εξέταση για κληρονομικό καρκίνο;

Να ενημερωθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες σε ότι αφορά τις χειρουργικές επεμβάσεις και να ζητήσει ενδεχομένως βοήθεια κι από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας προκειμένου να τον βοηθήσει να λάβει την απόφαση χωρίς πίεση. Η ψυχολογική προετοιμασία θεωρώ ότι είναι εξίσου σημαντική με την προετοιμασία που αφορά τις ιατρικές πράξεις αυτές καθαυτές.
-Πώς ήταν η συνολική σας εμπειρία σε όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού;

Η εταιρία Genekor είναι μια εταιρεία που αν μη τοι άλλο είναι αξιόπιστη και με πολυετή εμπειρία στον ιατρικό χώρο και στις συγκεκριμένες εξετάσεις. Σε ότι αφορά τη διαδικασία λήψης του δείγματος μπορώ να πω ότι ήταν όσο απλή είναι μια αιμοληψία. Σε ότι αφορά την ενημέρωση, από την ημέρα της λήψης του δείγματος έως την έκδοση των αποτελεσμάτων, υπήρξε σαφές χρονοδιάγραμμα από την εταιρεία το οποίο τηρήθηκε απαρέγκλιτα. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον ασθενή που περιμένει, ενδεχομένως αγωνιωδώς, το αποτέλεσμα.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω σε όσες και όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές να μεταδώσουν το μήνυμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ! Πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας θα ζούσαν σήμερα εάν είχαν προλάβει τη νόσο πριν εμφανιστεί!

Πρόληψη λοιπόν! Το χρωστάμε στον εαυτό μας, στους ανθρώπους που αγαπάμε και σε αυτούς που έφυγαν νωρίς γιατί δεν τους δόθηκε η επιλογή…

Η HerediGENE® https://genekor.com/services/heredigene/ είναι πολυγονιδιακή εξέταση για τον κληρονομούμενο καρκίνο. Αναλύει 52 γονίδια, συμπεριλαμβανομένων και των BRCA (BRCA1 & BRCA2), τα οποία εμπλέκονται στον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου μαστού, ωοθηκών, προστάτη, παχέος εντέρου και άλλων κληρονομούμενων μορφών καρκίνου.

*Ευχαριστίες στην κυρία Δεληγιώργη που μοιράστηκε μαζί μας την προσωπική της ιστορία


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου